Medimagazin logo

Filistin yanlısı bir retweet yaptı, dergi editörlüğünden alındı!

Açık erişimli bilim dergisi eLife'ın baş editörü Michael Eisen, İsrail-Filistin çatışmasıyla ilgili sosyal medya paylaşımları nedeniyle yaşanan anlaşmazlığın ardından kısa bir süre önce görevden alındı. Eisen'in görevden alınması akademik camiada akademik özgürlük ve siyasi görüşlerin ifade edilmesine ilişkin tartışmalara yol açtı
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Filistin yanlısı bir retweet yaptı, dergi editörlüğünden alındı!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Açık erişim yayıncılığının tanınmış savunucularından ve 2019 yılından bu yana eLife'ın baş editörü olan Michael Eisen, sosyal medya faaliyetleri nedeniyle işten çıkarıldı. Berkeley'deki California Üniversitesi'nde genetikçi olan Eisen, The Onion'dan hicivli bir makaleyi yeni ismi X olan Twitter'da retweet yaparak  Filistinli sivillerin hayatlarına yönelik kayıtsızlığı yorumladı. 

Eisen'in bu eylemi, eLife yönetim kurulu tarafından liderlik ve sosyal medya yaklaşımının topluluğun bütünlüğüne zarar verdiği gerekçesiyle işten çıkarılmasına neden oldu.

Eisen'in kovulması büyük tepkilere yol açtı, aralarında 400'den fazla isimsiz imzacının da bulunduğu 2,000'den fazla kişi açık bir mektupla kararı protesto etti. Mektupta akademik özgürlük ve Filistin yanlısı düşüncelerin ifade edilmesinin güvenliğine ilişkin endişeler dile getiriliyor. Dundee Üniversitesi'nde biyolog olan Federico Pelisch, protesto amacıyla dergi yönetim kurulundan istifa etti.

Eisen'in eLife'tan çıkarılmasıyla ilgili durum, özellikle küresel siyasi meselelerin değişken bağlamında, kişisel ifade ve mesleki sorumluluklar arasında süregelen gerilime dikkat çekiyor. Bu durum aynı zamanda akademik dergilerin, katkıda bulunanların ve liderlerinin farklı bakış açıları ve ifadeleri arasında yol bulmakta karşılaştıkları zorlukları da yansıtıyor.

Yönetim kurulundan açıklama

Derginin Yönetim Kurulundan ise şu açıklama yapıldı:

Kuruluşu yöneten eLife yönetim kurulu , Genel Yayın Yönetmenimizi değiştirme kararı aldı. eLife'ın dönüştürücü yeni yayıncılık modelini oluşturmadaki yaratıcılığı ve vizyonu için Mike Eisen'e teşekkür ederiz. Mike'a yönetim kurulundan liderlik, iletişim ve sosyal medyaya yaklaşımının önemli zamanlarda oluşturmaya çalıştığımız topluluğun bütünlüğüne ve dolayısıyla eLife'ın misyonuna zarar verdiği yönünde net geri bildirim verildi. Bu arka plana rağmen, bu davranışın daha fazla görülmesi kurulun kararına katkıda bulunmuştur.

michael eisen
filistin
editor
twitter
retweet
Yorum (4)
Ali
bunların ifade hürriyeti aleyhine olunca ikiyüzlülükleri ortaya çıkıyor
4
Cevapla
nevzat kulukçu
kim güçlüyse o haklıdır.
Cevapla
kamil tas
en azından biraz demokrasi var, sadece işten çıkıyor ki derginin politik bir duruşu olması gayet doğaldır, bizde olsa direk hapse atılırdı.
1
Cevapla
DRÜ
bati hi̇çbi̇r zaman bi̇ze yanitildiği gi̇bi̇ medeni̇ olamamiştir.
2
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir