Medimagazin logo

Esrarengiz hastalık hakkında önemli ipucu

Sağlık yetkilileri, Kamboçya’da 60’dan fazla çocuğun ölümüne neden olan esrarengiz hastalık hakkında önemli bir keşifte bulunduklarını belirtti. Dünya Sağlık Örgütü ise hemen iyimser olunmaması gerektiğini belirtti.
Kaynak: NTVMSNBC
Esrarengiz hastalık hakkında önemli ipucu
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Pasteur Enstitüsü araştırmacıları, 24 hastadan alınan numunelerin 15’inde Enterovirüs 71 (EV71) tespit edildiğini belirtti. Dr. Philippe Buchy, “Bu sonuçlar salgın hakkında önemli bilgiler sunuyor” dedi. Kantha Bopha hastanesinden Dr. Beat Richner ise yapılan tespitin önemli olduğunu ancak salgında başka faktörlerinde rol almış olabileceğini söyledi.

Kamboçya’da son üç ay içinde yaşları 2 ile 3 arasında değişen 66 çocuk Kantha Bopha hastanelerine yatırıldı. Çocuklardan ikisi, ileri derecede nörolojik ve  solunum rahatsızlıkları nedeniyle öldü.

Richner, “Ölen çocukların ölmedem önceki son saatlerinde, akciğerlerindeki alveollerin tamamen yok olduğunu gördük.. Akciğerdeki ölümcül rahastsızlığın nedenini ve zehirlenmeyle ilgili bir durum olup olmadığını anlamaya çalışıyoruz” dedi.

İleri derecedeki EV71 hastalıklarında etkin bir tedavi yöntemi bulunmadığı gibi tedavi amaçlı bir aşı da geliştirilebilmiş değil. Genetic Vaccines and Therapy dergisinin verdiği bilgiye göre, EV71 ölümcül olmayan seviyede ishal ve el, ayak ile ağızda yaralanma gibi semptomlar ortaya çıkarıyor. Ancak hastalığın daha ilerlemiş seviyelerinde beyne sıvı gitmesi felç ve ölümle sonuçlanabiliyor. Yetişkinler, EV71 virüsüne karşı koyabilse de, çocuklar ya ağır bir hastalık geçiriyor veya ölüyor.

“SORUN ÇÖZÜLMEDİ”
Araştırmacılar, çocukları etkileyen bugüne kadar ne olduğu anlaşılamayan hastalığın tespiti adına önemli bir keşif yapmış olsa da, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), çok daha fazla analiz gerektiğini ve çözümün hemen bulunmuş olmadığını belirtti.

Richner ise DSÖ’nün açıklamasını eleştirerek, “açıklamanın net olmadığını” belirtti. DSÖ’yü panik yaratmakla suçlayan Richner, “DSÖ’nün dünyaya duyurduğu şey şu: Kamboçya’da yeni ve esraengiz bir katil var!” dedi.

Richner, Kantha Bopha kliniklerinde tedavi gören 75 bin ve hastanelerde yatan 16 bin çocuğa kıyasla, Haziran ayında esrarengiz hastalıktan etkilenen sadece 34 çocuk olduğunu belirtti.

esrarengiz
hastalık
hakkında
önemli
ipucu
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir