Ghebreyesus, işgal altındaki Filistin topraklarındaki sağlık durumuna ilişkin DSÖ Yürütme Kurulunca düzenlenen özel oturumda konuşma yaptı.
Çatışmaların Gazze'deki sağlık durumu üzerindeki etkisinin felaket boyutunda olduğunu kaydeden Ghebreyesus, 7 Ekim'den bu yana Gazze'de 17 binden fazla kişinin öldürüldüğünü ve bunlar arasında 7 bin çocuğun da olduğunu belirtti.
Ghebreyesus, Gazze'de 46 binden fazla kişinin yaralandığını ve 1,9 milyon kişinin yerinden edildiğini vurgulayarak, "Gazze Şeridi'ndeki nüfusun neredeyse tamamı bulabildikleri her yerde sığınacak yer bakıyor. Ancak Gazze'de hiçbir yer ve hiç kimse güvende değil. Gazze’de sağlık sistemi zor durumda ve çöküyor. 36 hastaneden yalnızca 14'ü kısmi olarak hizmet veriyor. 7 Ekim'den bu yana Gazze ve Batı Şeria'da sağlık hizmetlerine yönelik 449'dan fazla saldırıyı doğruladık. İsrail'de ise sağlık hizmetlerine yönelik 60 saldırıyı doğruladık" dedi.
Sağlığın hiçbir zaman hedef olmaması gerektiğinin altını çizen Ghebreyesus, hayatını kaydeden 100'den fazla Birleşmiş Milletler (BM) ve DSÖ personeli için büyük üzüntü duyduğunu dile getirdi.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in "kritik yardımların Gazze Şeridi'nde acil ihtiyaç sahibi kişilere ulaşması için kalıcı ve acil insani ateşkes çağrısını" desteklediklerini vurgulayan Ghebreyesus, "Gazze halkının sağlığını gerçekten korumanın ve geliştirmenin tek yolu ateşkestir. BM Güvenlik Konseyinde 8 Aralık'ta ateşkes konusundaki kararın veto edilmesinden derin üzüntü duyuyorum" dedi.
Dünya Sağlık Örgütü: Gazze'de ateşkes olmadan barış olmaz
DSÖ'den yapılan yazılı açıklamada, DSÖ Yürütme Kurulunca düzenlenen özel oturumda "Gazze'ye hayat kurtaran yardımların erişimi ve savaş hukukuna saygı duyulmasına" ilişkin kararın kabul edildiği belirtildi.
Gazze Şeridi'nde felaket niteliğindeki insani duruma çözüm bulmayı amaçlayan bu kararın oybirliğiyle kabul edildiği belirtilen açıklamada, "Bu, 7 Ekim'den bu yana ilk kez çatışmaya ilişkin bir kararın Birleşmiş Milletler (BM) sistemi içinde oybirliğiyle kabul edilmesi anlamına geliyor. Ayrıca sağlığın her koşulda evrensel öncelik olarak öneminin yanı sıra en zor durumlarda bile sağlık hizmeti ve insani yardımın barışa giden köprüler kurmadaki rolünün altını çiziyor" ifadeleri yer aldı.
Açıklamada, kararla, tıbbi personelin erişimi de dahil Gazze'ye yönelik insani yardımların derhal, sürekli ve engelsiz şekilde iletilmesi yönünde çağrıda bulunulduğuna dikkat çekilerek, şunlar kaydedildi:
"Kabul edilen karar, tüm tarafları uluslararası hukuk kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmeye çağırıyor. Karar, çatışmanın taraflarının, sivillerin ve tıbbi personelin korunmasına ilişkin uluslararası insancıl hukuk kapsamındaki yükümlülüklerine tam olarak uymaları gerektiğini yeniden teyit ediyor."
Açıklamada DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus'un kapanışta yaptığı konuşmaya da yer verildi.
Ghebreyesus, kararın kabul edilmesinin başlangıç olduğunu belirtti.
Kararın krizleri çözmediğini ancak üzerine bir şeyler inşa edilebilecek platform oluşturduğunun altını çizen Ghebreyesus, "(Gazze'de) Ateşkes olmadan barış olmaz. Barış olmadan sağlık olmaz. Tüm üye ülkeleri, özellikle de nüfuz sahibi olanları, bu çatışmaya mümkün olan en kısa sürede son vermek için acilen çalışmaya davet ediyorum" dedi.