John Hopkins’de gerçekleştirilen bir araştırmada, dâhiliyede uzmanlık eğitimlerini tamamlamış doktorların genellikle birinci basamağa yönelik hizmetler konusunda yeterince eğitim almamış oldukları ifade edildi. Bu hizmetlerin diyabet, hipertansiyon ve yüksek kolesterol gibi kronik hastalıkları olan hastalara verilecek bakım hizmetleri olduğu dile getirildi.
Aynı araştırmada, dâhiliye asistanlığını devlet hastanesi statüsündeki hastanelerde yapan doktorların akademik tıp merkezlerindeki meslektaşlarına göre ayaktan tedavi hizmetlerine yönelik olarak daha iyi eğitim aldıkları belirlendi.
John Hopkins Üniversitesi Tıp Okulunda dâhiliye doçenti olarak çalışmakta olan araştırmanın yazarlarından Dr. Stephen Sisson, dâhiliye eğitimini bitirdiğinde hastayı ventilatöre bağlama konusunda daha bilgiliyken, kan şekerini kontrol altına almakla ilgili olarak daha az bilgisi olduğunu ve bunun çok ciddi bir problem olduğunu söyledi. “The American Journal of Medicine”in Ocak sayısında yayınlanan çalışmada, ortalama bir dâhiliye asistanının kan şekerinin normal sınırlarını bile bilmediği ve bu durumda hastayı nasıl tedavi edebileceğinin merak konusu olduğu ifade edildi.
Araştırmada, birinci basamaktaki doktor ihtiyacının arttığı, toplumdaki yaşlı nüfusunun artmasıyla birlikte kronik hastalıkları uzun süreli olarak tedavi edebilecek doktor ihtiyacının daha da arttığı kaydedildi.
Çalışmalar, iyi dâhiliye uzmanlarına sahip toplumlarda hastanede tedavi için harcanan zamanın ve dolayısıyla da tedavi masraflarının azaldığını gösterirken, uzmanlar uzun bir süredir dâhiliye asistanlarının muayenehanelerine girecek hastaların problemlerine karşı yeterince donanımlı olmadıkları konusuyla ilgileniyor.
Dr. Sisson, dâhiliye asistanlarının 1/3’ünün ayaktan tedavi hizmetleriyle ilgilenmek zorunda kalacaklarını söyledi. Asistanlara verdikleri eğitimi değiştirmek zorunda olduklarını dile getiren Dr. Sisson, dâhiliye uzmanlık eğitiminin amacı toplumun sağlık hizmeti ihtiyacını karşılamaksa, uyguladıkları programların bunu sağlamakta başarısız olduğunu sözlerine ekledi.
Kaynak: www.medicalnewstoday.com