Roussef sağlık alanında hem uzun vadeli hem acil sorunların üzerine gittiklerini söyledi.
Yoksul bölgelere 10 bin doktor projesi daha kapsamlı bir sağlık reformunun parçası.
Bu çerçevede tıp fakültelerinin müfredatının değiştirilmesinden, Eylül ayından itibaren ilk kez başka ülkelerden doktor istihdam edilmesine kadar bir çok adım atılması planlanıyor.
2015 yılından itibaren tıp fakültesi mezunlarına iki yıl kamu hizmeti mecburiyeti konuyor.
Reformlar, kamu hizmetlerinin yetersizliği ve yolsuzluk da dahil çeşitli konularda öfkelerini dile getiren milyonlarca kişinin sokaklara dökülerek protesto gösteri yapmasını izledi.
Sağlık bakanlığı "doktor takviyesi" projesinin İngiltere ve İsveç'deki ulusal sağlık hizmetleri örneklerinden yararlanılarak hazırlandığını söyledi.
Şeffaflık talebi
Yabancı ülkelerden doktor alınması yoluna, ihtiyaç ülke içinden karşılanamazsa başvurulacak.
Nerelerde doktor açığı olduğu bu ayın sonuna kadar ilan edilecek.
Devlet Başkanı Dilma Rousseff de "doktor takviyesi" projesinin amacının dışardan doktor getirmek değil, "ülkenin ücra köşelerine kadar sağlık hizmeti götürmek" olduğunu vurguladı.
Yeni proje kapsamında işe alınacak doktorlara sabit bir ücret, ayda 10 bin real (yaklaşık 4.500 dolar) ödeneceği de açıklandı.
Başkan Rousseff ayrıca mevcut sağlık ocakları ve muayenehanelerin yenilenmesi ya da yenilerinin yapımı için 3 milyon dolarlık ek yatırım da yapılacağın ısöyledi.
Plan kapsamında önümüzdeki dört yıl içinde tıp fakültelerinin öğrenci kapasitesine 11 bin 500 öğrenci daha eklenmesi öngörülüyor.
Brezilya'da tıp fakültelerinden Türkiye'deki gibi 6 yıllık bir eğitim ile mezun olunuyor.
Yeni plana göre şimdi mezun olmadan önce iki yıl da mecburi hizmet yapmaları gerekeceğinden bu eğitim 8 yıla çıkıyor.
Daha önce ülkedeki doktor açığının Kübalı doktorlar ile kapatılması projeleri Brezilya Tabibler Birliği'nin tepkisi ve direnciyle karşılaşmıştı.
Meslek odaları son projeye de tepki gösterdiler ve uygulamaya itiraz etmek üzere hukuk yoluna başvurabileceklerini bildirdiler.
Ülkede Haziran ayında otobüs ücretlerine yapılan zammın protesto edilmesiyle başlayan gösteriler kısa sürede hızla ülke çapında bir çok konuda tepkilerin dile getirildiği kitlesel protestolara dönüşmüştü.
Göstericiler yolsuzluktan 2014 Dünya Kupası'nın maliyetine kadar bir çok konuda öfkelerini dile getirmişlerdi.