Medimagazin logo

Bosna'da salgın hastalık riski

Salgın hastalıkları önlemek amacıyla, Bosna Hersek'in bazı bölgelerinde dezenfeksiyon çalışmaları başladı
Bosna'da salgın hastalık riski
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

SARAYBOSNA - Son yılların en büyük sel felaketinin yaşandığı Bosna Hersek'te yarın yas günü olarak ilan edildi.

Bosna Hersek, 5 gündür etkisini sürdüren ve yaklaşık 1.5 milyon insanı etkileyen sel ve heyelanlar nedeniyle zor günler yaşıyor. Çok sayıda yerleşim biriminin sular altında kaldığı, heyelanlar nedeniyle evlerin yıkıldığı, can kayıplarının olduğu Bosna Hersek'te Federasyon ve Bosna Sırp Cumhuriyeti yetkilileri, ülke genelinde yas günü ilan etme kararı aldı. Yas günü kapsamında, ülkedeki devlet televizyonlarında eğlence programı yapılamayacak, eğlence içerikli kültürel etkinlikler de ertelenecek.

Bosna Hersek Kriz Merkezi yetkilileri, daha önce ülke genelinde 19 olarak açıklanan ölü sayısnın, Banya Luka yakınlarından geçen Vrbas Nehri'nden 1 kişinin daha cesedinin çıkartılmasıyla 20'ye yükseldiğini açıkladı.

Bosna Hersek'te yağışların etkisinin azalmasına rağmen, hala birçok bölgeyle karayolu ulaşımı sağlanamıyor. Bosna Hersek Otomobil Motor Kulübü (BIHAMK) tarafından yapılan açıklamada, heyelanlar yüzünden, Doboy-Graçanitsa, Maglay-Doboy, Yaytse-Banya Luka, Zavidoviçi-Maglay, Tuzla-Uglyevik, Biyelyina-Brçko, Lonçari-Oraşye yollarının trafiğe kapalı olduğu bildirildi. Bosna Hersek'in Bosanski Şamats, Oraşye ve Brçko, Raça ve Pavloviç Köprüsü sınır geçişleri de sel yüzünden ulaşıma kapatıldı.

-Bosna Hersek Federasyonu'nda dezenfeksiyon çalışmaları başlatıldı-

Bosna Hersek Federasyonu Sağlık Bakanı Rusmir Mesihoviç, Federasyon'da sellerin ardından şimdiye kadar herhangi bir virüs ya da hastalığın ortaya çıkmadığını açıkladı. Mesihoviç, önümüzdeki 15 günün çeşitli bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkmasını engellemek için çok önemli olduğunu ve suların temizlenmesinin vakit alabileceğini söyledi.

Selden etkilenen bölgelerde vatandaşların çeşmelerden su içmemesi gerektiğini vurgulayan Mesihoviç, "Suyu satın almak ya da çeşme suyunu kaynatmak geçici bir çözüm olabilir. Şu ana kadar bu konuda en kötü durum Maglay, Tuzla, Oraşye ve Ocak şehirlerinde yaşanıyor. Maglay'ın dezenfeksiyon çalışmaları için bir kamyon dolusu malzeme yolladık. Herhangi bir salgını önlemek için yapabileceğimiz en iyi şey temizlik" diye konuştu.

Bosna Hersek Bakanlar Kurulu ise, bugün yapılan olağanüstü oturumda, ülkeye yurtdışından kamyon ve tırlarla gönderilen yardımlar için ithalat vergisi ödenmeyeceği kararı aldı.

bosna'da
salgın
hastalık
riski
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir