Medimagazin logo

Azerbaycan'da ilk yapay kalp ameliyatı yapıldı

Azerbaycan'da ilk kalp destek cihazı (yapay kalp), Ege Üniversitesi (EÜ) ve Azerbaycan Merkezi Klinik Hastanesi işbirliğiyle İbrahim Mensurov isimli Azerbaycanlı vatandaşa takıldı.
 Azerbaycan'da ilk yapay kalp ameliyatı yapıldı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İZMİR/BAKÜ-Azerbaycan'da sağlık alanında son dönemdeki en önemli gelişme olarak değerlendirilen yapay kalp ameliyatını AA'ya anlatan Azerbaycan Merkez Klinik Hastanesi Başhekimi Kamran Musayev, kardioloji alanındaki en zor ameliyatlardan birini Türk meslektaşlarının yardımı ile başarmanın gururunu yaşadıkları belirterek, "Bir ilki başardık, bundan sonra kalp destek cihazı bekleyen hastalarımıza yardım etmeye devam edeceğiz" dedi.

Bu tarz zor ameliyatlara yeni başlayan ekiplerin daha tecrübeli ekiplerden faydalandıklarını söyleyen Musayev, ekibindeki hekimlerin ABD ve İngiltere'de bu ameliyatla ilgili eğitim aldıklarını fakat teorik bilgileri pratiğe dökmek için yine tecrübe paylaşımına gerek duyduklarını, bunun için kalp cerrahisi konusunda dünyanın en tecrübeli ekiplerinden biri olan rof. Dr. Mustafa Özbaran ve ekibine başvurduklarını ifade etti.

Musayev'in EU Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı ve Kalp Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Özbaran'a ulaşarak, acil kalp nakli bekleyen bir hastaya yaşam süresini uzatacak yapay kalp operasyonu gerçekleştirmek istediklerini söylemesi üzerine, 1 Ocak'ta Prof. Dr. Tahir Yağdı, Prof. Dr. Senem Nalbantgil ve Dr. Serkan Ertugay ile Bakü'ye giden Prof. Dr. Özbaran ile Musayev başkanlığında gerçekleştirilen operasyonla ülkenin ilk yapay kalbi takıldı.

Ameliyatın planladıkları gibi gerçekleştiğini ve önemli bir sorun yaşamadıklarını ifade eden Musayev, 5 saatten fazla süren ameliyat sırasında hastanın trompla dolu kalbini temizleme işleminin hassasiyetle yerine getirdiklerini ve kalp destek cihazını taktıklarını kaydetti.

Azerbaycan ekibinden ameliyata katılan Dr. Ferid Aliyev, klinikte 1,5 yıldır faaliyet gösteren Kalp Merkezi'nin faaliyetlerine değinerek, kalp yetmezliği şikayeti ile başvuran hastalar arasında inceleme yaptıklarını, kalp nakli için bekleme listesi oluşturduklarını ve şu anda bu listede 14 hastanın olduğunu bildirdi.

-Ameliyat etmeseydik hastayı kaybederdik-

Ekibin bir diğer üyesi Dr. Firdovsi İbrahimov, kalp destek cihazı takılan Mensurov'un daha önce sekiz ay Gürcistan'da tedavi gördüğünü fakat bu sürede sağlık durumunda herhangi bir ilerleme kaydedilmediğini belirtti.

Hastanın durumunun kendilerine başvurduğu zaman çok ağır olduğunu söyleyen İbrahimov, ameliyat gerçekleştirilmemesi veya bir süre daha ertelenmesi durumunda, hastanın kısa sürede hayatını kaybetmiş olacağını kaydetti.

Ameliyatı gerçekleştiren ekipte yer alan Dr. Oktay Musayev ise, hastaya takılan cihazın diğer organlarla uyum sağlaması için 4 hafta gerektiğini söyleyerek, bu süreden sonra hastayı taburcu edeceklerini ve hastanın normal hayatına geri döneceğini ifade etti.

-"Birkaç gün sonra futbol oynayacağım"-

Ülkenin ilk yapay kalpli hastası olan ve halen hastanede tedavisi süren 44 yaşındaki İbrahim Mensurov, AA'ya yaptığı açıklamada, "hastaneye geldiğinde çok kötü durumda olduğunu, nefes alamadığını, hareket edemediğini, adeta sürüne sürüne geldiğini", şimdi ise durumunun tamamen farklı olduğunu, kendisini birkaç gün sonra kalkıp futbol oynayacak kadar iyi hissettiğini kaydetti.

Azerbaycan'da ilk defa yapılan ameliyatla ilgili kendi düşüncelerini aktaran Mensurov, kalbinde bulunan yapay kalbin farkında bile olmadığını belirterek kendisini hayata döndüren doktorlara teşekkürlerini iletti ve organ bağışı yapma çağrısında bulundu.

-"Bu işbirliğinin Batılı anlayışta yeri yok"-

EÜ Rektörü Prof. Dr. Yılmaz ise Özbaran başkanlığındaki EÜ Kalp Nakil Merkezi'nin "özveri, heyecan, öğretme ve faydalı olma dürtüsü ile hareket ettiğini" anlattı.

Özbaran ve ekibinin, yapay kalp konusundaki deneyimlerini Azerbaycan'da meslektaşları ile paylaştığını ifade eden Prof. Dr. Yılmaz, "Ülkenin sağlık hizmetlerine katkıda bulunup, hasta hayatı ve yaşam kalitesini artırıcı bir hizmeti götürdüler. Başarılarından dolayı tebrik ediyorum" dedi.

EÜ Kalp Nakli Merkezi'nin, yapay kalp operasyonlarında Avrupa'da ilk 5 içinde yer aldığını vurgulayan Prof. Dr. Yılmaz, şöyle konuştu:

"Özbaran ve ekibi, hizmeti İzmir'de sürdürmeye devam edebilir ama onlar başka bir şeyi gerçekleştirerek, EÜ ruhunu ve enerjisini yaydılar. Yapılan programı, sadece o ülkedeki insanların sağlığını düzeltmek gibi almamak gerekiyor. Ülkeler arası ilişkiler bakımından, kardeşlerimize iyi hizmet götürmek ve orada çalışanlara bilgilerini tazeleyecek yeni teknolojiler götürmek çok önemli. İşlem gerçekleşen hastamıza EÜ'nün selamlarını göndermek istiyorum. Türk cumhuriyetlerinde benzer etkinlikleri sürdüreceğiz. Uluslararası anlamda bu biçimde bir işbirliği ilk kez gerçekleşiyor. Örneği Batılı anlayışta yok, bu Türk insanının içselleştirdiği, ürettiği faydayı paylaşma anlayışı."

-"Yapay kalp olmasa hasta ölecekti"-

Prof. Dr. Özbaran da Azerbaycan'da kalp cerrahisinde görevli hekimlerin yüzde 80'inin EÜ'de eğitim alması nedeniyle ülkedeki sağlık sistemine yabancılık duymadıklarını belirtti.

Dr. Musayev'in ihtiyaç üzerine başvurduğu Kalp Damar Cerrahisi Derneği'nin EÜ'yü önermesi üzerine kendisine ulaştığını anlatan Prof. Dr. Özbaran, "Kaybetmek üzere oldukları bir hastaya ilişkin yardım istediklerini ilettiler. 1 Ocak'ta yola çıktık ve Prof. Dr. Tahir Yağdı ile operasyonu gerçekleştirdik. Hastayı Cuma gününe kaydırsaydık kaybederdik, çünkü son 24-48 saati kalmıştı. Şu an sağlık durumu çok iyi" diye konuştu.

Dr. Musayev'e yapay kalp operasyonlarının ekip işi olduğunu izah ettiklerini, EÜ'den giden uzmanların ameliyat sonrası kontrolleri gerçekleştirdiğini ifade eden Prof. Dr. Özbaran, şunları kaydetti:

"EÜ'deki ruhun yansımasını yapmaya çalıştık. Yapay kalp operasyonlarında üst düzey bir sağlık hizmeti sunuyorsunuz. Şimdiye kadar sayısız eğitim aldık, bize danışmanlık yapması için hocaları çağırdık. Onlar sadece ameliyat süresince kısa bir destekte bulunurlar, biz orada hastaneyi içselleştirdik ve programı orada yerleştirmeye uğraş veriyoruz. İşbirliği devam edecek. Böyle bir tedavi yöntemi olduğunu Azerbaycan halkı görecek, hasta daha da iyi olacak inşallah, yakınlarıyla daha uzun yıllar geçirecek. Hiçbir ülke, teknolojinin getirdiği sağlıkla ilgili yeniliklerin gerisinde kalmak istemez, önünde olmak her kurumun arzusudur. EÜ olarak öndeyiz ve önde yürümeye devam edeceğiz. Azerbaycan'da bu işe kalkışan meslektaşlarıma teşekkür etmek istiyorum. Azerbaycanlılar için yeni bir ufuk açılacak."

Türkiye'de, 15 yıl öncesine kadar yurt dışında kalp yetmezliği tedavisi gören hastaların, değeri yüzbin dolarlarla ifade edilen faturalarının ödendiği günlerden, hiçbir hastanın tedavi için ülke dışına çıkmadığı günlere gelindiğini hatırlatan Prof. Dr. Özbaran, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Öncelikle mesleğimi iyi yapmış olmanın gururunu yaşıyorum. Kurumunuz size sahip çıkıyor, çalışmalarınızı başka bir ülkeye taşıyorsunuz. Türkiye'nin sağlık politikasını üretenlere, bu cihazların bedelini halka bir kuruş bile verdirmeden ödeyenlere, devletin başındakilere, bu kurumun başındakilere, sağlık hizmetinden yararlanan ve yararlanacak olan herkesin minnet etmesi lazım. Bu konuda bir elçiyiz, görevimizi yapacağız, korkunç bir manevi tatmini içindeyiz. Azerbaycan'dan bir hekim arkadaşınızın sizden yardım talep etmesi, mesleğiniz için başka bir ülkeye gitmek çok keyifli. Türk cumhuriyetlerine bilgisini sunan bir kurumduk, çok mutluyuz ki klinik olarak da o kategoriye geldik."

azerbaycan'da
ilk
yapay
kalp
ameliyatı
yapıldı
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir