Araştırmaya göre, doktor ve beraberindeki ekip ameliyat öncesi ve sonrasında ne kadar iyi iletişim içinde olursa, hasta da o kadar güvende sayılıyor.
Bazı hastaneler cerrahi müdahalelerde ekip içi iletişimi arttırmak için çalışanlarını eğitiyor.
Michigan eyaletindeki bu askeri hastanede bir hasta ameliyata alınmak üzere. Ameliyat ekibi gerek ameliyat öncesi ve sonrasında gerekse ameliyat boyunca hem hasta hem de operasyon hakkında iyi iletişim kurma konusunda eğitilmiş. Muharipler Derneği'nden Doktor James Bagian ve hemşire Julia Neily 100'den fazla askeri hastanede verilen eğitimin nasıl uygulandığını inceledi. Neily şöyle konuşuyor: "Burada kilit nokta ameliyathanedeki hiyerarşiyi ortadan kaldırıp, doktorundan hemşiresine, cerrahından teknisyenine kadar ameliyata girecek olan tüm ekibin hasta hakkındaki sorularını dile getirmesini sağlamak."
Doktor James Bagian ise "Daha iyi iletişim içinde olmak, ekip ruhunu da geliştiriyor," diyor.
Araştırma, bu eğitimi alanların ameliyatın başarısına daha çok katkıda bulunduğunu ve bunun da ölümleri azalttığını gösteriyor. Dr. Neily'e göre eğitim alan tıbbi ekibin gerçekleştirdiği ameliyatlarda hasta ölümlerindeki düşüş oranı, eğitim almayan ekipten yüzde elli daha fazla. Aslında ekip ne kadar çok eğitilirse hastanın hayatta kalma şansı da o kadar yüksek.
Araştırmacılar, başlangıçta bazı ekip üyelerinin bu eğitimin önemini anlayamadığını söylüyor. Ancak eğitimin ameliyatların daha başarılı olmasını sağlaması, herkesi heveslendirmiş. Araştırma, Amerikan Tabipler Birliği Dergisi'nde yayınlandı.