Medimagazin logo

Sağlıkçılar döner sermaye sisteminden rahatsız

Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Çalışanları Sendikası (Sağlık-Sen), bin 60 sağlık çalışanına 'Sağlık Bakanı olsaydınız, sağlıkta yapacağınız ilk icraatınız ne olurdu?' diye sordu. Ankete katılanların yaklaşık yarısı, 'Döner sermaye dağılımı ve performans sistemini değiştirirdim' cevabını verdi.
Sağlıkçılar döner sermaye sisteminden rahatsız
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, düzenlediği basın toplantısında 'Türkiye'de Sağlık Çalışanlarının Tükenmişlik Araştırması' sonuçlarını açıkladı. Memiş, sunumundan önce sağlık çalışanlarının sorunlarına dikkat çekerek, "AB ülkelerindeki meslektaşlarımıza göre sağlık çalışanlarımız en az 3 kat fazla çalışmaya mecbur bırakılıyor." dedi. Tam gün yasasındaki resmi düzenleme ile haftalık 8 saate indirildiği söylenen mesai saatlerinin, halen ve fiilen 9 saat olarak uygulanmaya devam edildiğini kaydetti. Döner sermaye oranlarındaki belirsizlikler ve değişikliklerin çalışanların motivasyonunu da etkilediğini söyleyen Metin Memiş, "Döner sermaye bir bahşiş değil, çalışanın emeği sonucunda elde ettiği haktır." diye konuştu. Sağlıkta farkı istihdam modellerine bir an önce son verilmesini isteyen Memiş, "Sağlık hizmetleri kadrolu memur eliyle gördürülmelidir." dedi. Şiddet olaylarına da değinen Memiş, "Sağlık ortamında yaşanan şiddet, diğer çalışma oranlarına göre 16 kat fazladır ve günden güne de artmaktadır." şeklinde konuştu.

TÜKENMİŞLİK ARAŞTIRMASININ SONUÇLARI

Metin Memiş, konuşmasının ardından anket çalışmasının sonuçlarını paylaştı. Türkiye'de Sağlık Çalışanlarının Tükenmişlik Araştırması sonuçlarından bazıları şöyle:

-'Fırsatınız olsaydı mesleğinizi değiştirir miydiniz?' sorusuna sağlık çalışanlarının yüzde 60.80'i 'Evet, fırsatım olsa başka bir meslek seçerdim', yüzde 39.2'si 'Hayır' cevabını veriyor.

-'Fırsatınız olsa çalıştığınız hastaneyi değiştirir miydiniz?' sorusuna, katılımcıların yüzde 55.5'i 'Evet değiştirirdim' diyor, yüzde 44.5'i değiştirmeyeceğini belirtiyor.

-'Sağlık Bakanı olsaydınız yapacağınız ilk icraatınız ne olurdu?' sorusuna sağlık çalışanlarının yüzde 45'i, 'Döner sermaye dağılımı ve performans sistemini değiştirirdim' cevabını veriyor. Katılımcıların yüzde 14.1'i 'Çalışanlarımla iletişim halinde olurdum' derken yüzde 12.1'i 'Sözleşmelileri ve şirket elemanlarını kadroya alırdım' diyor.

-Sağlık çalışanlarını en çok kızdıran üç seçenek işaretlenmesi istendiğinde, 'hastane yönetimi' yüzde 24.6 ile ilk sırada, 'Sağlık Bakanlığı' yüzde 24.3 ile ikinci sırada, 'hasta ve hasta yakını' seçeneği ise yüzde 22.1 ile üçüncü sırada yer alıyor.

-Kadın sağlık çalışanları, duygusal tükenmeyi erkek çalışanlara göre daha fazla yaşıyor. Yaş ilerledikçe tükenmişlik düzeyleri düşüyor. Tükenmişliğin en yoğun yaşandığı sağlık kurumları arasında üniversiteler ilk sırada yer alıyor. Bunu Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastaneler ile 112 Acil hizmetleri takip ediyor.

-'Hangisi olsaydı daha mutlu olurdunuz' sorusuna 'Adil yöneticiler' diyen sağlık çalışanlarının oranı yüzde 23, 'Değer ve saygınlık' diyenlerin oranı yüzde 18.6, 'Daha anlayışlı hasta ve hasta yakınları' diyenlerin oranı ise yüzde 14.1.

Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, toplantı sonunda sağlık sorunlarının sorunlarını temsil eden ipten temsili yumakları çözerek, "Sorunları çözmek aslında çok zor değil." diye konuştu.

sağlıkçılar
döner
sermaye
sisteminden
rahatsız
Yorum (27)
Haydar
5000'in üzerindeki sağlık çalışanı sırf SB dışı kadroda çalışmakta olduğu için, her şeyi ile aynı işleri yapmakta olduğu halde bugüne kadar bir kuruş döner sermaye ödemesi alamamışlardır. Bakan, müsteşar, grup bşk vkli hatta Mv düzeyinde bu haksızlık, yanlışlık, hatalı düzenleme defalarca dile getirildiği halde hiçbirinin kılı kıpırdamadı, hiç bir şey yapmadı ve hala hiç bir şey yapmamaya devam ediyorlar. Sadece çıplam maaşla çalışmaya devam etmekteler..
0
Cevapla
bilemedim
Amerika Birleşik Devletlerinde bundan 70-80 yıl önce sarı sendiklar vardı, yoksa yeşilmiydi? Her neyse, bu sendikalar iş verenlerin kurdurduğu veya el altından yöneticilerine para yedirdikleri sendikalardı. Büyük ve kanlı mücadeleler sonunda bu sendikaları halk bertaraf etti. 80 yıl sonra biz Amerika'yı yeniden keşf ettik. Bakıyorumda sendikacı arkadaşlar hep siyasetçilerle kol kola geziyor, seçim konvoylarında yer alıyorlar. Karşılığında kendilerine sağlık sistemi içerisinde bir makam veriliyor. Kimisi müdür müdür yardımcısı, kimisi başhekim vs. oluyor. Şimdi bu kardeşlerimizin çalışmasından bir netice çıkarmı. Sağlıkçılara bir faydaları olabilirmi? Çok ilginçtir; sorsan Allah rızası için çalışıyorlardır. Kardeşlerim, kul hakkı yemenin neresinde Allah rızası var Allah aşkına?
0
Cevapla
serkan
gazeteye ilan mı vereyim hastalar bana gelin diye... olmadık ameliyatlar mı yaratayım puan alayım diye... 1 hafta sonra gelmesi gereken hastaya 10 gün sonramı gel diyeyim kontrolde puan olsun diye... MAYMUN OLDUK MAYMUN...DARWİN DERDİ MAYMUNDAN GELDİK DİYE..BEN MAYMUNA DOĞRU GİDİYOM..SİZİ BİLMEM.....
0
Cevapla
Emret bakanım
Mehmet Memiş bey birde Türkiye' de "Sağlık Sen" i atlama tahtası olarak kullanarak makam mevki sahibi olan kaç kişi olduğunun istatistiğini çıkarırmısınız ?
0
Cevapla
şahin öztürk
Sağlık senin açıklamaları bana hiç inandırıcı gelmiyor....Sadece kaydettikleri üyelere mesaj gönderme adına birtakım çıkışlar yapıyorlar..Aslına bakarsanız sağlık senin tabanı sağlıkta dönüşümün ve mevcut iktidarın en sadık savunucularıdır.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir