Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü'ne yazılı başvuru yapan Sağlık-Sen, gece çalışma tazminatı için çalışma yapılmasını talep etti.
Genel Başkan Mahmut Faruk Doğan ve Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Irgatoğlu imzasıyla yapılan başvuruda, sağlık hizmetlerinin 24 saat kesintisiz bir hizmet olduğuna vurgu yapıldı.
“Gece çalışma sağlık profesyonellerinin fizyolojik ve psikolojik sağlığını olumsuz etkiliyor”
Yapılan başvuruda, “Sağlık profesyonelleri mesai saatleri dışında ve özellikle gece saatlerinde de fedakârlıkla görev yapmaktadır. Ancak, gece çalışmanın getirdiği zorluklar, sağlık meslek mensuplarının fizyolojik ve psikolojik sağlığını olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Gece saatlerinde çalışmak; uyku düzeninin bozulmasına, kronik yorgunluğa, metabolik bozukluklara ve dikkat dağınıklığına sebep olmakta, uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Bunun yanı sıra, gece saatlerinde görev yapanların sosyal yaşamları da son derece kısıtlanmaktadır” ifadelerine yer verildi.
“ILO normları çerçevesinde düzenlemeler yapılmalı”
Gece çalışmaya ilişkin Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) normları çerçevesinde düzenlemeler yapılması gerektiği ifade edilen yazıda, “Bu düzenlemeler arasında; gece çalışanların gündüz çalışanlara göre farklı tazminat haklarına sahip olabileceği, hamile kadınların ve emziren annelerin gece çalışmasından muaf tutulması, sürekli gece çalışması yerine, dönüşümlü çalışma sistemlerinin teşvik edilmesi gibi maddeler yer almaktadır. Türkiye, bu sözleşmeyi imzalamamış olmasına rağmen, içerdiği bazı ilke ve düzenlemeleri uygulamaktadır” denildi.
“Bakanlık çalışma yapmalı”
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda, gece çalışmasının tanımı ve ilgili ücretlendirmeye dair herhangi bir düzenlemenin bulunmadığına dikkat çekilen yazıda, “4857 sayılı İş Kanunu’nda gece çalışma saatlerinde ücretlerin artırımlı ödenmesine yönelik düzenleme mevcuttur. Ancak 657 sayılı kanunda böyle bir düzenleme bulunmamaktadır. Bu bağlamda, kamu kurumlarında görev yapan sağlık meslek mensupları için gece çalışmanın insani ve sosyal boyutları da göz önünde bulundurularak, çeşitli düzenlemeler yapılması büyük bir ihtiyaç haline gelmiştir” ifadeleri kullanıldı ‘
Yazının son bölümünde, akşam saat 20.00'den sabah saat 06.00’ya kadar geçen süreler için sağlık profesyonellerinin ücretlerinin “Gece Çalışma Tazminatı” adı altında artırımlı ödenmesine yönelik çalışma yapılması talep edildi.