Medimagazin logo

Sağlık-Sen: Ek Ödeme Yönetmeliği, bozulan çalışma barışını daha da derinleştirdi

Sağlık Bakanlığı ile Sağlık-Sen arasında gerçekleştirilen Kurum İdari Kurul Toplantısı’nda (KİK) konuşan Sağlık-Sen Başkanı Semih Durmuş, "Yapılmış olan düzenlemelerin kapsayıcı olmaması ve çalışanların önemli bir kesiminin göz ardı edilmesi bozulmuş olan çalışma barışını daha da derinleştirerek sağlık hizmeti sunumunda büyük bir memnuniyetsizlik yaratmaktadır" dedi
Sağlık-Sen: Ek Ödeme Yönetmeliği, bozulan çalışma barışını daha da derinleştirdi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık Bakanlığı’nda yapılan toplantıya Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, Sağlık-Sen Genel Başkan Yardımcısı Yusuf Dural ve Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Mehmet Koca ile ilgili bürokratlar katıldı. Toplantıda Sağlık-Sen heyeti, Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliği’ne ilişkin itirazlarını dile getirdi.

Başkan Semih Durmuş, burada yaptığı açıklamada, ek ödeme kanununda ve yönetmeliğinde önemli düzenlemeler yapıldığını söyledi. 

Yapılan düzenlemelerin çalışanların önemli bir kesiminde memnuniyet yarattığını, ancak belli hizmet sınıflarında hayal kırıklığına neden olduğunu ifade eden Durmuş, “Sağlık hizmetleri bir bütündür. Yapılacak olan düzenlemelerin bu bütünlüğü bozmaması gerekmektedir. Ancak yapılmış olan düzenlemelerin kapsayıcı olmaması ve çalışanların önemli bir kesiminin göz ardı edilmesi bozulmuş olan çalışma barışını daha da derinleştirerek sağlık hizmeti sunumunda büyük bir memnuniyetsizlik yaratmaktadır. Bu nedenle önümüzdeki günler içerisinde mutlak surette birtakım düzenlemelerin hayata geçirilmesi gerekmektedir.

ASM çalışanlarının ücretlerinde iyileştirme talebi

Bu bağlamda, birinci basamak sağlık kuruluşlarında çalışanların teşvik ek ödeme kapsamına alınması gerekmektedir. 112 acil sağlık hizmetlerinde görev yapan sağlık çalışanlarının ek ödemeleri ise, hastane acil servislerinde görev yapan meslektaşlarının ek ödemeleri ile eş değer hale getirilmesi gerekmektedir. 

Aile hekimliği sistemi sağlıkta dönüşümün en önemli ayağını oluşturuyor. Aile sağlığı çalışanlarına reva görülen destek ve teşvik ödemeleri, sağlık çalışanlarının alması gereken ücret düzeyinin çok altında kalmıştır. Dolayısıyla bu durum aile sağlığı çalışanlarının ciddi bir ücret kaybına neden olmaktadır. Bu da aile hekimliği sisteminden büyük bir kaçışa neden olacaktır. Bu nedenlerle aile sağlığı çalışanlarının ücretlerinde gerçekçi bir iyileştirmenin yapılması çok büyük bir önem arz etmektedir” dedi.

"Merkez ve merkeze bağlı kuruluşlarda çalışanlar adeta cezalandırılmakta"

Genel idari hizmetler ve yardımcı hizmetler sınıfında görev yapan sağlık çalışanlarının temel ücretlerinde artış yapılması gerektiğini belirten Durmuş, genel idari hizmetler sınıfı ve yardımcı hizmetler sınıfı çalışanlarının sağlık teşkilatının içerisinde en az ücret alan kesimi oluşturduğuna dikkat çekti. 

Durmuş, “Ek ödemelere yapılan düzenlemelerden neredeyse hiç faydalanamıyor olmaları büyük bir eksikliktir. Dolayısı ile yapılacak olan düzenlemelerde genel idari hizmetler ve yardımcı hizmetler sınıfında görev yapanların tavan ek ödeme çıkmazına mutlaka son verilmelidir. Bakanlık merkez teşkilatında çalışanlar tüm Türkiye’ye hizmet vermekte ve belirlenen temel politikaların uygulayıcısı konumundadır. 

Sağlık çalışanlarının ekonomik, özlük ve sosyal haklarının uygulayıcısı olan merkez ve merkeze bağlı kuruluşlarda çalışanlar adeta cezalandırılmaktadır. Yapılan düzenlemelerde merkez ve taşra teşkilatı uyumunun bozulmamasına dikkat edilmelidir. Bakanlık merkez teşkilatında geçici görevle çalışanlar bir kısım toplu sözleşme haklarından faydalanmakta ancak kadrosu Bakanlık merkez teşkilatında olanlar faydalanamamaktadır. 

Düzenlemeler yapılırken çalışanlara bütüncül bir bakış açısıyla bakılmalıdır. Bir tarafı yaparken diğer tarafı yıkmak olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. Bu yüzden Sağlık Bakanlığı merkez teşkilatı ve taşra teşkilatı arasında ücret dengesi sağlanmalıdır” ifadesini kullandı.

"Banka maaş promosyonlarının güncellenmesi zaruri hale gelmiştir"

Durmuş, Sağlık Bakanlığı tarafından bankalarla yapılmakta olan banka maaş promosyonu görüşmelerinin çalışanlar tarafından büyük bir dikkatle takip edildiğini dile getirerek, “İllerde yapılmış olan banka maaş promosyonu anlaşmaları daha üzerinden bir yıl bile geçmeden anlamını yitirmiştir. Son dönemde yaşanan ekonomik türbülanslar nedeniyle banka maaş promosyonlarının güncellenmesi zaruri hale gelmiştir. 

Tüm bu süreçler yaşanırken çalışanların ücretlerinde önemli artışlar yapılmış olması ve bankaların bu değişen ekonomik veriler üzerinden değerlendirmeler yaptıklarında çok daha gerçekçi ve yüksek rakamlara anlaşmalar yapılmaktadır. Bakanlığın banka maaş promosyonu konusunda üstlenmiş olduğu rol çok önemlidir. Beklentileri karşılayacak bir anlaşmanın yapılması sağlık çalışanları tarafından memnuniyetle karşılanacaktır” dedi.

‘Tıbbi malpraktise ilişkin zorunlu mali sorumluluk sigortası uygulamasına son verilsin’

Yeni Tıbbi Malpraktis Yasası ve buna bağlı olarak yayınlanan yönetmeliğe istinaden ‘Tıbbi Malpraktise İlişkin Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası’ uygulamasına son verilmesini teklif eden Durmuş, “Tıbbi Malpraktise ilişkin zorunlu mali sorumluluk sigortası yeniden değerlendirilmeli. Sigorta şirketlerine ödenmekte olan ücretlerin yarısının hekimler diğer yarısının ise kurumların döner sermaye bütçesinden ödenmesi uygulamasına son verilerek hem hekimlerin hem de döner sermayenin yükü hafifletilmelidir” diye konuştu.

KİK Toplantısı sonrası değerlendirmelerde bulunan Durmuş, şu ifadeleri kullandı:

“Başta ek ödemeye yönelik ortaya koyduğumuz itirazlar olmak üzere, birinci basamak sağlık hizmetleri, 112 acil sağlık hizmetleri, aile hekimliği çalışanları, merkez ve merkez teşkilatına bağlı kurum ve kuruluşlar, görevde yükselme ve unvan değişikliği, promosyon güncellemesi gibi konuların üzerinde çalışmaların yapılacağı kaydedildi. 

Öte yandan başta sözleşmeli statüde çalışanlar olmak üzere mazeret tayinlerinin önündeki engellerin kaldırılması, tıbbi malpraktis ve zorunlu mali sorumluluk sigortası konularında da çalışma yapılacağı bildirildi. 

Ayrıca Millî Eğitim Bakanlığı’nın öğretmenler için uygulamaya koyduğu öğretmen evlerinden yüzde 50 indirimli yararlanması uygulamasının, protokol yapılmak suretiyle sağlık çalışanları için de geçerli olması adına geniş ve kapsamlı çalışmalar yapılacağı ifade edildi.”

saglik sen
saglik bakanligi
kik
kurum idari kurul toplantisi
Yorum (10)
mustafa batur
yok biz memnunuz çalışma barışından hekim dışında bütün mesleklerin kocaman bir hiç olduğunu öğrenmiş olduk bu memlekette teşekkürler sağlık sen hekim dışı 1 milyon sağlık çalışanını lise mezunu seviyesine indirgemeyi başardınız. millet ukraynaya tıp okumaya boşa gitmiyormuş, öğrenmiş olduk yerimizi
17
Cevapla
Dr. Emekli
sağlıkta memnuniyet uzman hekimlerin çalışmasına bağlıdır. hiç bir hasta uzman ve hocalar dışında sağlık çalışanını kale almaz. bu nedenle uzman hekimler memnun değilse hastalar da memnun olamaz. iyileştirme uzmanlar ve hekimler lehine olmak zorunda orantısal olarak. yurt dışında da böyledir.
18
Cevapla
SERKAN
önceki sistemde olduğu gibi yeni sistemde de en mağdur branş dahiliyedir. günde 80-90 hasta bakıldığı halde en az ek ödeme alan bölüm oldu. dahi̇li̇ye gi̇bi̇ ana bi̇r branşin ortalamayi bi̇le tutturamamasi bu si̇stemi̇ geti̇renleri̇n ayibidir. yillardir devam eden bu mağduri̇yet artik gi̇deri̇lmeli̇
2
Cevapla
akdağın dönercisi
zorunlu sigorta ödemesi kolay kolay kalkmaz. akdağ ve sigortacı arkadaşları kabul etmez.
2
Cevapla
abjektif
hakimlerin savcıların maaşı çalışma barışını etkilemiyor da doktorların maaşı mı etkiliyor? sahada böyle bişey yok kimse doktor maaşından rahatsız değil. daha da olması gerekiyor diyor hep.sendika başkanı doktor yakma eylemiyle dünyanın en kötü sendika başkanı olmaya aday.amacı bakanı düşürmek.
56
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir