Eğitimde yeni bir kazanç kapısı daha bulundu: Özel sağlık meslek liseleri... İş garantisi vaat eden sağlık meslek liseleri, velilerin dikkatini çekti. Talep ve teşvikler çok olunca, özel sağlık meslek liseleri adeta mantar gibi çoğaldı. 2010 yılında sadece 4 tane özel sağlık meslek lisesi varken, şimdilerde bu sayı 200'leri aştı. Hemşirelik, acil tıp teknisyenliği, anestezi, fizik tedavi, laborantlık gibi bölümleri olan sağlık meslek liseleri yılda onbinlerce mezun vermeye başladı. "Çocuğum işsiz kalmasın. Kısa yoldan meslek sahibi olup çalışsın" diye düşünen veliler, özel okullara çuval dolusu para akıtmaya başladı. Sadece yıllık eğitim ücreti 6 bin 500 lira ila 12 bin lira arasında değişen özel sağlık meslek liselerinin velilere çıkardığı fatura, yemek, kitap, kıyafet ve ulaşım masraflarıyla iyice kabarıyor.
4 YILDA 60 BİN LİRAYI AŞIYOR
Servise yıllık bin 280 liradan, yemeğe bin 500 liradan, kıyafet ve kitaba da 500 liradan başlayan ücretler ödeniyor. Böylece özel sağlık lisesinin veliye yıllık maliyeti en düşük 9 bin 780 ile 15 bin 280 lira arasında değişiyor. Bu hesapla 4 yıllık eğitim-öğretim dönemi boyunca maliyet de 39 bin 120 lira ile 61 bin 120 lira arasında bulunurken, velinin cebinden çıkan para her yıl eğitim, ulaşım ve yemek parasına yapılan zamlarla daha da artıyor.
'İŞ GARANTİ' SÖZÜ YAKIYOR
Özel sağlık meslek liselerinin 'Yüzde 100 iş garantili okul' ilanlarına Milli Eğitim Bakanlığı'ndan (MEB) sert uyarı geldi. MEB, bu tür ilanların veliyi yanıltıcı ilanlar olduğunu, bu reklam ve ilana ilişkin gerekli şartların yerine getirilmemesi halinde, kurumun 15 günden az olmamak kaydıyla 3 aya kadar geçici olarak kapatılacağını duyurdu. MEB, mezun olanların tamamının istihdamının mümkün olmadığını bildirdi.