Medimagazin logo

Laboratuar Hayvan Bilimi Sempozyumdan “ek eğitim” gerekliliği çıktı

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesinin ev sahipliğinde düzenlenen 2. Laboratuar Hayvanları Bilimi Sempozyumunda, “Laboratuar Hayvanları Bilimi Eğitiminin iyileştirilmesi” açısından üniversite ve yüksek okullarda ek bölüm ve eğitimlerin gerekliliği ön plana çıktı
Laboratuar Hayvan Bilimi Sempozyumdan “ek eğitim” gerekliliği  çıktı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Laboratuar Hayvanları Bilimi Sempozyumun’un ikincisi, 1-2 Ekim 2010 tarihleri arasında tarihlerinde İzmir’de gerçekleştirildi. Dokuz Eylül Üniversitesi Ürkmez Sosyal Tesislerinde düzenlenen sempozyumda, “Laboratuar Hayvanları Bilimi Eğitiminin” geliştirilmesi ve standardizasyonuna yönelik yapılması gerekenler tartışıldı.

 

“Bu alanda yapılmış çok başarılı bir sempozyum” yorumu

Sempozyumun ardından Düzenleme Kurulu Eş Başkanı Prof. Dr. Osman Yılmaz imzasıyla bir de sonuç bildirgesi hazırlandı. Bildirgede sempozyumun başarılı ve verimli geçtiğini belirten Prof. Dr. Yılmaz, “Ekin 2009 sempozyumun DEÜ SBE Laboratuar Hayvanları Bilimi AD tarafından İzmir'de yapılmasına karar verilmesinden bu güne kadar tüm süreçte yüksek motivasyonla çalışan DEÜ Yöneticilerine, İdari ve Akademik Personeline, Sempozyum Düzenleme Kuruluna, bilgi ve tecrübelerini bizlere aktaran değerli konuşmacılara, siz değerli katılımcılara ve Laboratuar havyacılığında teknolojik gelişmeleri aktaran özel sektöre teşekkür ederiz. Yüksek katılımla gerçekleştirdiğimiz bu sempozyumun ülkemizde bu alanda yapılmış olan çok başarılı bir sempozyum olduğunu düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Eğitimin gereklilikleri konuşuldu

Laboratuar Hayvanları Bilimi Eğitiminin Programları standartlaştırılması konusunda düzenlenen “Standardizasyon Kursunda” kursların; başvurular, eğitici, uygulama, devam ve sınav sonu değerlendirme bakımından standardize edilmesi gerektiği sonucuna varılırken; düzenlenen oturumda, kurslarda araştırma tasarımı verilmesi gerekliliğinin de altı çizildi.

Sonuç bildirgesinde, “Laboratuar Hayvanları Bilimi Eğitimini” oturumunda konuşulanlara geniş biçimde verildi.

Bildirgede, veteriner fakültelerinde 2 yıllık üst ihtisas programı olarak “Laboratuar hayvan hekimliği” açılması ve bunun diploması verilmesi gerekliği ile Sağlık hizmetleri meslek yüksek okullarında “laboratuar teknisyeni ve yardımcılarının” yetiştirileceği bölümlere yer verilmesinin önemi üzerinde duruldu.

Sempozyumda laboratuvar hayvan hekimliği ile ilgili alanların genişletilmesi konusunda fikir birliğine varılırken; “Altyapısı uygun olan üniversitelerde Laboratuar Hayvanları Bilimi Anabilim Dalı açarak Yüksek Lisans ve doktora alanında ciddi eğitim programlarına ihtiyaç olduğu ifade edildi.

 

Hazırlanan sonuç bildirgesinde, laboratuar hayvan üretim merkezlerinin fazlalığına değinilerek bu merkezlerin sayısında azalmaya gidilmesi gerekliliği üzerinde durulurken; laboratuar hayvanları bilimi mensuplarının sayısının ise arttırılması gerektiği vurgulandı.

Bildirgenin laboratuar hayvanları bilimi eğitimi kısmında, çalışanların iş sağlığı ve güvencesi konusuna da değinilerek, iş sağlığı ve güvence konusuna da standardizasyon gerektiği belirtildi. Hazırlanan sonuç bildirgesinde yer verilen diğer gereklilikler ise şu şekilde sıralandı:

·         “Bundan sonra düzenlenecek olan Laboratuar Hayvan Bilimi Sempozyumu için oturumlardan birini kaybettiğimiz bir meslek büyüğünün anısına düzenlenmeli.

·         Laboratuar Hayvanları Bilimi Derneğinin Ulusal Akreditasyon Standartlaşma çalışmalarını yapabilmesi için uygun komisyonlar oluşturulmalı ve Bakanlıkla birlikte çalışılmalı

·         Laboratuar Hayvanlarının teknolojik gelişmesi için özel sektörün yatırım için mutlaka teşvik edilmeli

·         Laboratuar Hayvanlar Bilimi Dergisinin çıkarılması için çaba gösterilmeli

·         Laboratuar Hayvanlar Bilimi terminolojisinin oluşturulmalı”

laboratuar hayvanları
veteriner hekim
kongre
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir