Medimagazin logo

Kanser yapan hile!

Sektör temsilcileri, yıllık tüketimin 750 bin tona ulaştığı Türkiye'de kırmızı ete kanserojen madde katıldığını iddia ediyor.
Kaynak: Haber7
 Kanser yapan hile!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Gıda ürünlerinin imalatı sırasında kárı artırmak için yapılan hilelere kırmızı et de eklendi. Kırmızı et terbiye edilirken su ile birlikte enjekte edilen "Bradmix" adlı kimyasal etin ağırlığını artırıp parlak bir görüntü veriyor. Islatılan ete enjekte edilen bu kimyasal madde etin ağırlığını yüzde 35 oranında artırıyor.

Bu kimyasalın son üç yıldır Türkiye'de bazı et üreticileri tarafından kullanıldığını söyleyen uzmanlar Bradmix'in kanserojen olduğunu da iddia ediyor.

DAHA CANLI GÖRÜNÜYOR

Bradmix kimyasalının yurtdışından yasal olmayan yollarla Türkiye'ye getirildiğini söyleyen Veteriner Gıda Hijyenistleri Derneği (VGHD) Başkanı Can Demir, kırmızı ette yapılan hileleri ise şöyle anlattı:

"Önce eti iyice ıslatıyorlar. Daha sonra ete Bradmix kimyasalı enjekte ediliyor. Su gözle görülmeyecek şekilde etin üzerinde fiziksel değişeme uğruyor ve etin ağırlığı artıyor. 10 kilogram diye alınan bir et aslında 7 kilogram civarında. Bunun yanında kimyasal madde etin rengini de değiştiriyor. Daha canlı kırmızı bir renk görünümüne kavuşuyor. Bradmix tüm kimyasal maddeler gibi insan sağlığını da tehdit ediyor."

İstanbul Ticaret Odası Gıda Komitesi Üyesi ve Keyveni Yemek Yönetim Kurulu Başkanı Sadık Çelik'te son yıllarda kırmızı ete yapılan hilelerin tüketici sağlığını önemli ölçüde etkilediğine dikkat çekerek, "Et piştiği zaman çeker ve hacmi küçülür. Ancak bu kimyasal nasıl bir etki yapıyorsa et piştikten sonra da aynı boyutta kalıyor" dedi. "Eti kimyasal maddelerle şişiriyorlar" diyen Çelik şöyle devam etti: "Biz yıllardır bu işin içindeyiz. Ancak son dönemlerde sektör çalışanlarından aldığımız bilgiler kırmızı etin kalitesinin düşük olduğunu gösteriyor. Bazı araştırmalar sonucunda ette yapılan hilelere ulaşıldı. Haksız kazanç peşindeki firmalar etin ağırlığını artırıyor. Bunu tüketicilerin fark etmesi ise mümkün değil."

Bradmix adlı kimyasal maddeyi Türkiye'nin birçok bölgesindeki et üreticisinin kullandığını iddia eden Şalvarlı Et'in sahibi Abuzer Göktaş, ise bu etlerin daha çok turistik bölgelerde kullanıldığına dikkat çekti.

Hollanda'da bu maddenin, kırmızı etlere kesim, soğutma, taşıma ve işleme gibi teknolojik işlemler esnasında kaybedilen su oranını yüzde 5-8 yeniden kazandırmak veya "marinasyon" denilen, terbiye esnasında daha canlı, parlak ve aromalı bir görünüş sağlamak amacıyla üretildiğini söyledi. Nazlı, bu işlemin uygulanabilmesi için katkılı suyu, etin iç kısmına enjekte eden şırıngalar, dış kısmından nüfuz etmesini sağlayan tamburlar gibi özel ve pahalı makinelere ihtiyaç olduğunu, bunu da ancak büyük firmaların yapabileceğini söyledi. Konuyu sorduğumuz Tarım ve Köyişleri Bakanlığı da olayı doğruladı.

Bakanlık, 'bradmix' isimli sıvının sulandırılarak ete makineler veya iğneler ile enjekte edildiğini açıkladı.

 

kanser
yapan
hile!
Yorum (2)
üç harfli
Bu maddenin kanserojen olduğu konusunda açıklamayı sektör çalışanları değil tıp bilim adamları yapmalı. Medimagazin'de yayınlamak için gerekli.
0
Cevapla
dr vet
sayın üç harfli açıklamayı okursanız veteriner gıda hijyenistleri derneğinden yapılmıi bir açıklama dolayısıyla veteriner hekimleri bırakında etlerin muayenesini yapsınlar zaten tarım gıda tarım ve hayvancılık bakanlığı gıdalara katılabilen katkı maddelerini hangi oaranda katılabilecegini belirlemiştir. bular belirlenirken insan sağlığı açısından konunun uzmanlarının katkıları ve yurt dışı uygulamaları ile birlikte yapılmakta ama bu işlerin tüm ayaklarında veterinerhekimler bir şekilde var. yanlız istanbul ticaret odası gıda komitesi ve şalvarlı etin yetkililerinin açıklamaları garip olmuş eğer kastınız onlar ise haklısınız
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir