HATAY - Samandağ'ın Çevlik bölgesinde, yaralı bulunan caretta caretta, Çevre Orman İl Müdürlüğü görevlileri tarafından Veterinerlik Fakültesine getirildi.
MKÜ Veterinerlik Fakültesi Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Enes Altuğ, yaptıkları klinik muayenede nesli tükenmekte olan deniz kaplumbağasının bilincinin yerinde olmadığını tespit ettiklerini söyledi.
Çekilen röntgende de kaplumbağanın kafasında ve göz çevresinde çok sayıda kırık olduğunu tespit ettiklerini vurgulayan Altuğ, şöyle devam etti:
''Yaralı halde fakültemize getirilen kaplumbağanın muayenesinde kabuklarının yosun bağladığını tespit ettik. Bu da kaplumbağanın yarasının en az bir haftalık olduğunu gösteriyor. Bilinci yerinde olmayan ve reflekslerinde yavaşlık bulunan kaplumbağanın kafatasının beyne yakın bölümünde çok sayıda kırık olduğunu gördük. 70,5 santimetre uzunluğundaki kaplumbağanın kırıklarının tedavi etmek için öncelikle antibiyotik verdik ve yutkunma refleksi olmadığı için damar yoluyla beslemeye başladık.''
Refleksleri az da olsa yerine gelen caretta carettayı ameliyat ettiklerini ifade eden Altuğ, kırıkların üzerine sentetik bir materyal yerleştirdiklerini kaydetti.
Cranioplast yöntemiyle kırıkları kapatacaklarını belirten Altuğ, ''Kırık ameliyatının ardından kaplumbağanın yaşama döndürülebilmesi için en az bir hafta, en çok altı ay gerekiyor. İyileşmesinin ardından caretta carettayı denize bırakacağız'' diye konuştu.
AMAÇ KAPLUMBAĞALARIN NESLİNİN DEVAMI
Şuan öğrencileriyle birlikte kaplumbağanın kırıklarının iyileşmesi için çaba gösterdiklerini ifade eden Altuğ, bu hayvanlara karşı daha duyarlı olunmasını istedi.
Altuğ, son bir yıl içerisinde fakültelerinde kafatası kırılmış 4 kaplumbağayı yaşama döndürdüklerini kaydetti.
Caretta caretta türü deniz kaplumbağalarının neslinin devamı için çalıştıklarını belirten Altuğ, özellikle balıkçıların deniz kaplumbağaları konusunda dikkatli davranması gerektiğini söyledi.