Medimagazin logo

Hastanelere 122 yabancı sağlıkçı geldi

Yabancı sağlık çalışanlarının özel hastanelerde çalışmasına izin verilmesinin ardından, 113’ü yabancı doktor, 7’si hemşire, 1’i fizyoterapist ve 1’i anestezi teknisyeni olmak üzere toplam 122 yabancı sağlık çalışanı, Türkiye’deki özel hastanelerde çalışmak için başvurdu.
Kaynak: MİLLİYET - MİTHAT YURDAKUL
Hastanelere 122 yabancı sağlıkçı geldi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türk Tabipleri Birliği (TTB) ise mevzuatındaki “Türk” ibaresi yüzünden tabip odalarına üye kaydedilemeyen yabancı hekimlerin, SGK’dan ilaç yazamayacağını, yapabilecekleri olası tıbbi hatalarda da sorumluluğu kimin alacağının belirsiz olduğunu savundu


Türkiye’deki özel hastanelerde çalışmak isteyen yabancı doktor başvurusu düşük kaldı. Yabancı doktora izin veren yasadan sonra toplam 122 sağlık personeli özel hastanelerde çalışma başvurusunda bulundu. 113  doktor, 7 hemşire, 1 fizyoterapist, 1 anestezi teknisyeni başvuruda bulunurken, yabancı sağlık çalışanları en çok İstanbul’u tercih etti. Şu ana kadarki başvurularda daha çok komşu ülkelerden ilgi olduğu öğrenildi. Önümüzdeki süreçte Sağlık Bakanlığı bu başvuruların tümünü karara bağlayacak.

Diploma denkliği sorunu
TTB Başkanı Dr. Ahmet Özdemir Aktan, TTB mevzuatındaki “Türk” ibaresi yüzünden yabancı hekimleri tabip odalarına üye kaydedemediklerini söyledi. Aktan, bu konuda gereken mevzuat çalışması yapılmadığı için, yabancı hekimlerin yapabileceği tıbbi hatalarda kimin sorumluluk alacağı konusunun da belirsiz olduğunu kaydetti. Aktan, mevzuattaki boşluk nedeniyle yabancı hekimlerin SGK’dan reçete de yazamayacağını söyledi. Uzmanlık eğitimini Türkiye’den alanların Türkçelerinin iyi olduğunu belirten Aktan, dış ülkelerde tahsil yapıp gelenlerin diploma denkliklerinin ise belirsiz olduğunu ifade etti. Aktan, Sağlık Bakanlığı’nın, diploma denklikleri ile ilgili kendilerine bilgi vermediğini söyledi

Yıllardır gündemde
İlk kez 2007 yılında gündeme gelen yabancı doktor yasasını 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer veto etmişti. Sezer veto gerekçesinde “Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı doktorların henüz istihdam sorunu çözülmemişken yabancı uyruklu doktorların Türkiye’de çalışmasını olanaklı kılmanın yerinde olmayacağı değerlendirilmektedir” ifadelerine  yer vermişti. Yabancı doktorda ısrar eden hükümet, 2 Kasım 2011’de yayımladığı kanun hükmünde kararname (KHK) ile bir kez daha bu yönde bir düzenleme yaptı. Kamuda yabancı doktor çalıştırılmasının 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na takıldığı anlaşılınca, devlet hastanelerinde yabancı doktor istihdam edilmesi yine rafa kalktı. Hükümet, özel hastanelerde ise yabancı doktor ve hemşireye izin verdi. Özel hastanelerde yabancı doktora büyük ilgi gösterileceğini hesaplayan hükümet, “Türkiye’deki okullardan mezun 2-3 bin yabancı doktor çalışmaya başlayacak” açıklaması yapmıştı. Bu açıklamaya karşın, ilkbahar sonunda yönetmeliği yayımlanan yabancı doktor uygulamasına başvuru 200’ü bile bulmadı.

kamu hastaneler birliği
genel sekreter
kamu hastaneler birliği genel sekreterleri
khb
Yorum (13)
Nedim
Elalemin Dr u enayi mi ki böyle hekimlerin aşağılandığı, darp edildiği ülkede çalışsın?
0
Cevapla
Ahmet Yılmaz
Ne kadar boş işlerle uğraşıyorsunuz?Kendi sağlık çalışanlarımızın hepsini istihdam ettik,hepsi hayatından ve işinden memnun da dışardan getiriyoruz??Sağlıkta dönüşüm adı altında insanlara eziyet ediliyor kimse buna bir dur demiyecek mi??
0
Cevapla
Ahmet Mehmet
TURK doktorlari yurtdisina gitmek ister, Amerika'da, Inglitere'de, Avrupa'da calismak ister. Calisma haklari olmasaydi bu gittikleri ulkelerde ne derlerdi acaba? Yillardir Turkiye'de tip fakultesini bitiren yabanci uyruklu ogrenciler bile calisamiyordu. Buyuk bir ayibi duzeltiyorlar. Inshallah bu her sahada gerceklesir. Boylece ic beyin gocu baslar yavas yavas.
0
Cevapla
Özlem.Fizyoterapist
Ülkemdeki fizyoterapist açığını kapatacaktı güya sağlık bakanı ama gel gör ki 1 fzt başvurmuş,neden acaba...Sen önce elindekini tutmasını bil..
0
Cevapla
Mohammed ASLAN
Türkiyeden mezun yabancı doktorum, şu 122 kişilerden biriyim, burda evli ve bir çocuk sahibiyim, eşim türk,Mart ayın başında bir hastaneyle anlaşıp dosya sağlık bakanlığına gönderilmişti, henüz cevap gelmedi! 5 aydan fazla ben ve ailem bekliyoruz. mesleki hayatımdan ve ailemin hayatından 5 ay kaybettim ne için? halkın çoğu saygı duymadığı meslek için!! alacağım maaş istanbul şartları için ve çalışacağım saatlere bakarak diyorum kendi kendime salak mısın burda kalmak istiyorsun..Sonuç olarak Almanca çalışmaya başladım ve en yakın zamanda gideceğiz buradan! teşekkürler türkiye.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir