Medimagazin logo

Hastanelerde sosyal hizmet uzmanları çalışacak

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü Prof.Dr.Şencan: -''Hedefimiz, sosyal hizmet uzmanlarının klinik bazlı çalışmalara başlamasıdır. Ama bu zaman alacak bir süreç. Bunun için personel sayısını artıracağız'
Hastanelerde sosyal hizmet uzmanları çalışacak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ANTALYA (A.A) - Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Şencan, hedeflerinin sosyal hizmet uzmanlarının klinik bazlı çalışmalara başlaması olduğunu belirterek, ''Ama bu zaman alacak bir süreç. Bunun için personel sayısını artıracağız'' dedi.


     Sağlıklı Nesiller Derneği'nin, Sağlık Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı destekleriyle düzenlediği ''1. Uluslararası Tıbbi Sosyal Hizmetler Kongresi'', Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı Side beldesinde bulunan bir otelde başladı.


     Kongrenin açılışında konuşan Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr.İrfan Şencan, Türkiye'de Tıbbi Sosyal Hizmet Kongresi düzenlemenin, bu konuda bir farkındalık oluştuğunun işareti olduğunu söyledi.


     Sosyal hizmetler konusunda geçmişte yaşadığı olaylardan örnekler veren Prof.Dr.Şencan, ''Daha önceleri kimsesiz bir hasta, hastanelerimize geldiğinde, acil servislerdeyken bile 'Bu hasta tedavi olduktan sonra ne olacak' diye düşünüyorduk. O hastaları ne yapacağımızı bilemiyorduk. Hatta başka hastanelerin acil servislerine 2-3 gün için gönderip, 'Bu hasta sizde birkaç gün dursun' diyorduk. Şimdi ise bu tür hastaların başında bir görevli bulunuyor. Hastaların hastane dışı ihtiyaçlarını karşılıyor'' dedi.


     Bu anlamda, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı çalışmalarının önemli olduğunu vurgulayan Şencan, tıbbi sosyal yardım hizmetlerinin sağlık sitemi içinde çok önemli yer tuttuğunu belirtti.
  

   Tıp tarihine bakıldığında gerek Osmanlılarda gerekse Selçuklu Devleti döneminde bulunan şifahanelerde, bugünkü anlamda sosyal hizmetlerin verildiğine değinen Şencan, ''Sağlık sistemi bir orkestraysa, sosyal hizmet uzmanları bu orkestranın en önemli enstrümanları arasında yer alır. Sosyal hizmet uzmanları, hekimin verdiği tedavi esnasında sosyal hizmet uygulaması ve desteğini verirler'' diye konuştu.
 

     Tıbbi sosyal hizmet uzmanlarının şu anda hastane bazlı çalıştığını kaydeden Şencan, şöyle devam etti:
 

    ''Bizim bu konudaki hedefimiz, sosyal hizmet uzmanlarının klinik bazlı çalışmalara başlamasıdır. Ama bu zaman alacak bir süreç. Bunun için personel sayısını artıracağız, personel farkındalığını ve becerisini oluşturacağız. Sosyal hizmet alma konusunda öncelikli grupları, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile birlikte belirledik. Bu gruplar özürlü, yoksul, yaşlı, istismar mağduru çocuklar, şiddete uğramış kadınlar ve insan ticaretine konu olanlar. Bu grupta bulunan hastalarla ilgili çalışmalarımızda belli bir aşamaya geldik. Bundan sonra diğer tedavi gören hastalara da belirli bir plan dahilinde ulaşacağız. Hedefimiz hastanelere yatan bütün hastaların en az bir defa sosyal hizmet uzmanıyla karşılaşmasıdır.''
    
     -''Ayrıştıran değil bütünleştiren hizmet''-
    
     Sağlıklı Nesiller Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Enginer Birdal da tıbbi sosyal hizmetin, maddi ve manevi boyutu olduğunu söyledi.
     Sosyal hizmet uzmanlarının, tedavi öncesi, esnası ve sonrasında vatandaşların yanlarında yer aldıklarını anlatan Birdal, ''Tedavi olan insanların en büyük yitiği sağlıklarıdır. Sosyal hizmet uzmanları hastaların en önemli yitiğini bulmalarına yardımcı olurlar'' dedi.
     Enginer Birdal, sosyal hizmet uzmanlarının kendileri için değil, başkaları için yaşayan, ayrıştıran değil bütünleştiren bir hizmet yaptıklarını kaydetti.
     Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü Başkanı Prof. Dr. Veli Duyan ise sosyal hizmet kavramının tarihsel gelişimi konusunda bilgiler verdi. Prof. Dr. Duyan, 1900'lü yılların başında hastanelerde tedavi olan insanların evlerine gittikten bir süre sonra daha kötüleşerek geri geldiklerinin tespit edildiğini belirterek, şöyle konuştu:
     ''Amerika'da bunun nedenleri araştırıldıktan sonra, bu konuda çalışma yapma gerekliliği ortaya çıktı. İlk tıbbi sosyal hizmet uzmanı 1905 yılında Amerika'da atanmıştır. Ülkemizde ise bu konudaki ilk uzmanın atanma tarihi 1965'tir. Bugün Sağlık Bakanlığı hastanelerinde 750, özel ve üniversite hastanelerinde yaklaşık 250 tıbbi sosyal hizmet uzmanı görev başındadır.''
     Kongre 24 Aralık Cumartesi günü sona erecek.

hastanelerde
sosyal
hizmet
uzmanları
çalışacak
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir