Medimagazin logo

GDO analizleri yapan ilk laboratuar açıldı

Ege Bölgesi'nde Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO) analizi yapan ilk laboratuar Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nde açıldı.
GDO analizleri yapan ilk laboratuar açıldı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İZMİR-Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nin, İzmir Kalkınma Ajansı ve Ege İhracatçı Birlikleri desteğiyle hayata geçirilen AGROLAB, GDO analizleri yanında antioksidan, element, ağır metal, şeker, vitamin, toprak, su analizleri de yapacak. AGROLAB'ın açılışı nedeniyle Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nde tören düzenlendi.

Törende konuşan Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Akın Olgun, 2000'li yıllarda üretimin arttığını, kalitenin ikinci planda kaldığını, AGROLAB ile kaliteyi analiz eden bir laboratuarı hayata geçirmek istediklerini söyledi. Bilimsel çalışmalarda AGROLAB'ın Üniversite'ye büyük avantajlar sağlayacağına işaret eden Olgun, "GDO, toprak, bitki ve su analizlerini detaylı yapmak için Ege İhracatçı Birlikleri ile birlikte yola çıktık. İZKA'ya teklifimizi verdik. 400 bin TL'lik projeye İZKA, 300 bin TL destek verdi. Merkez laboratuarımız komple elden geçti, yeni cihazlar alındı. Öğrencilerimiz altyapısı iyileştirilmiş bir laboratuarda eğitim alacak" diye konuştu.

Ege İhracatçı Birlikleri'nin projeye verdiği destek nedeniyle EİB üyelerinin ihtiyaç duyduğu analizleri 2011 yılı sonuna kadar yüzde 20 indirimli yapacaklarını kaydeden Olgun, "Eksik ekipmanları tamamlayıp İzmir tarımına hizmet veren akredite bir laboratuar haline gelmek istiyoruz" diye konuştu. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu ise bölge ihracatının arttırılması ve Ege Bölgesi'ndeki ihracatçı firmaların rekabet güçlerini arttırmak için çalışmalar yürüttüklerini, bu misyonu yerine getirebilmek için de bilgiye, teknik bilgi aktarımına ve ortak altyapı oluşturmaya büyük önem verdiklerini kaydetti.

Türkmenoğlu, "Bu çerçevede, kazan kazan anlayışı içinde üniversite - sanayi işbirliklerimiz her sene artış gösteriyor. Özellikle Ege Üniversitesi ile birçok önemli projeyi ortak olarak başarıyla tamamladık. Birçok proje üzerinde ise birlikte çalışmaya devam ediyoruz. Bugün, başarıyla tamamlanan projelere AGROLAB projesi ile bir yenisini daha ekliyoruz. AGROLAB projesi ile Ziraat Fakültesi'nin mevcut laboratuarı, İzmir Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle yapılan yeni yatırım sayesinde GDO, toprak, su, gıda, süt gibi analizleri yapmayı sağlayacak altyapıya kavuştu. Bu proje ile Bölgemizde bir ilk de gerçekleşti. AGROLAB, Ege Bölgesi'nde Genetiği Değiştirilmiş Organizma analizi yapan ilk laboratuar olarak faaliyetlerine başladı" dedi.

gdo
laboratuvar
ege üniversitesi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir