Medimagazin logo

Dünya Gıda Günü

Mersin Veteriner Hekimler Odası Başkanı Leyla Gencer, ülkemizde özellikle aminoasitler bakımından zengin olan, bebekler ve gençlerin beslenmesinde önemli yer alan hayvansal kaynaklı protein tüketiminin yetersiz olduğunu söyledi
Dünya Gıda Günü
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
MERSİN (İHA) - Mersin Veteriner Hekimler Odası Başkanı Leyla Gencer, ülkemizde özellikle aminoasitler bakımından zengin olan, bebekler ve gençlerin beslenmesinde önemli yer alan hayvansal kaynaklı protein tüketiminin yetersiz olduğunu söyledi.

Gencer, 'Dünya Gıda Günü' nedeniyle yaptığı açıklamada, ülkemizde ilköğretim kitaplarında 'Türkiye tahıl üretimi ve hayvancılığında kendi kendine yeten bir ülkedir' ifadesi varken, bugün uygulanan yanlış politikalar nedeniyle tamamen dışa bağımlı bir hale geldiğini savundu. Ülkemizde özellikle aminoasitler bakımından zengin olan, bebekler ve gençlerin beslenmesinde önemli yer alan hayvansal kaynaklı protein tüketiminin yetersiz olduğunu vurgulayan Gencer, yine bebek ölümlerinin çoğunun beslenme yetersizliklerinden kaynaklandığını, bunun yanında şimdilerde gündemde olan 'gıda terörü' diye bir kavramın ortaya çıktığını söyledi.

Dünyadaki gıda kökenli hastalıkların yüzde 80'inin, hayvansal kaynaklı ve insanlarda görülen hayvansal kökenli hastalıkların da yüzde 75'nin hayvanlardan insanlara geçen zoonotik hastalıklar olduğunu ifade eden Gencer, "Gıda kaynaklı enfeksiyon ve zehirlenmelere ek olarak son 20 yılda deli dana, sars, kuş gribi gibi hastalıklar yine hayvanlardan insanlara geçen yeni hastalıklar ortaya çıkmıştır. Sağlığımızı tehdit eden tehlikeler olarak sadece mikroorganizmalar düşünülmemelidir. Gıdaların gerek hayvansal gerekse bitkisel yetiştirilmeleri sırasında maruz kaldıkları kalıntı ve kontaminasyonlar da önemli yer tutmaktadır. Ayrıca hayvanların beslenmesi sırasında toprakta bulunan ağır metaller, otlara bulaşan endüstriyel atıklar, hayvan beslemede kullanılan yemlerdeki mikotoksinler de tehlike oluşturmaktadır ve tedavi amacıyla kullanılan veteriner ilaçları, büyüme performansını artırmak amacıyla kullanılan hormonlar günümüzde halen toplum sağlığı problemlerini oluşturmaktadır" dedi.

Son yıllarda dünya gündemindeki toplum sağlığı sorunlarının hemen tamamının hayvansal kökenli gıdalardan kaynaklandığını, bunun gelişmiş ülkeler için bile önemli bir sağlık sorunu teşkil ettiğini dile getiren Gencer, yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı:

"Çoğunlukla veteriner hekimlik hizmetleri gıda sektöründe et muayenesi ve hijyen alanına sıkıştırma çalışmalarından vazgeçilmeli, modern hekimlik hizmeti anlayışının kabul edilmesi gerekir. AB'de olduğu gibi veteriner hekimler hayvansal gıda konularında tam yetkili ve hakim kılınmalıdır. Hayvansal kökenli gıdaların veteriner hekim kontrolü dışında gayrı sıhhi şartlarda üretilerek tüketilmesi önlenmeli ve gerekli tedbirler alınmalıdır. Kurumsal boyutta veteriner hizmetleri ayırt edilerek Veteriner İşleri Genel Müdürlüğü kurularak gıda güvenliği kurumsal bünyenin içinde olmalıdır. AB direktifleri regulasyon özelliğine sahip olup aynen uygulanması ve veteriner hekim odalarına da denetim yetkisi verilmesi gerekmektedir. Veteriner hekimlik mesleğinin iyi ve doğru şekilde icrasında büyük öneme sahip THVB ve veteriner hekim odalarının etkinliği ve temsil yeteneğini arttıracak hükümler kanunda mutlak yer almalıdır."
dünya
gıda
günü
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir