Birlik ve Dayanışma Sendikası 3 No'lu Şube Disiplin Kurulu Üyesi Hemşire Canan Şahin, Ankara İl Sağlık Müdürlüğü önünde düzenlenen ortak basın açıklamasında konuştu.
Şahin yaptığı açıklamada, "Bizler, birinci basamak sağlık hizmetlerine emek veren ebe ve hemşireleriz. Bugün burada, dünyaya övünç kaynağı olan Türk sağlık sistemimizin nasıl daha iyi yerlere gelebileceğini, vatandaşlarımıza nasıl daha faydalı olabileceğimizi, anne-bebek-gebe ve toplum sağlığını nasıl daha iyi koruyabileceğimizi konuşmak için toplanmış olmayı çok isterdik. Ancak, tarumar edilen özlük haklarımız ve bizi görmezden gelen Bakanlığımıza karşı sesimizi duyurmak için buradayız." dedi.
Açıklamasına devam eden Şahin, “Aile sağlığı ebe-hemşirelerine yapılan haksızlığa karşı yüksek sesle bağırıyoruz: Sesimizi duyan var mı? Enflasyon canavarının altında ezilen hak edişlerimiz sizlere yetmemiş olacak ki yoksulluk sınırına yaklaşamayan maaşlarımızı açlık sınırına çekmek için var gücünüzle çalışıyorsunuz." şeklinde konuştu.
"Tavan ücretin 1.5 katından 3 katına çıkarılması elzemdir"
Şahin, "Aile sağlığı ebe-hemşirelerinin mali kayıplarının en büyük sebebi olan 5258 Sayılı Aile Hekimliği Kanunu'nda yer alan aile sağlığı çalışanı sözleşmeli tavan ücretin 1.5 katından 3 katına çıkarılması elzemdir. Aksi takdirde hak edişlerimiz tavana takılmakta ve emeğimizin karşılığını almamız mümkün olmamaktadır. Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliğinde görevlendirmelerde %25 ibaresinin %50 olarak iyileştirilmesi gerekmektedir. Bu oran, tavan kat sayısı 1.5 olduğundan, tavana takılmakta ve pozitif gibi görülen değişiklikler askıda kalmaktadır. Görev yetki ve sorumluluklarımız dışında kalan işlerden %0.5-%4 arasında değişen oranlarla teşvik ödemesi kabul edilebilir bir durum değildir." ifadelerini kullandı.

"Kişi katsayı oranlarının değiştirilmemesi nedeniyle bizleri hak kaybına uğratıyor"
Şahin, "Kamuya pozitif bir gelişme olarak duyurulan aile hekimliği tavan nüfuslarının 3500'e düşürülmesi, kişi katsayı oranlarının değiştirilmemesi nedeniyle bizleri hak kaybına uğratmaktadır. Entegre aile hekimliği çalışanları, hak edişlerini eksiksiz alabilmek için ihtiyaç olmadığı halde nöbet tutmaya zorlanmakta, nöbet izni kullandırılmamakta ve nöbet ertesi mesaiye devam etmeye zorlanmaktadır. Aksi halde yine ücret kesintisine maruz kalmaktadırlar." dedi.
"Aile Hekimliği Zulüm Yönetmeliği'ne isyan ediyoruz"
Şahin, "Beyaz reformun, yaşanan sağlıkta şiddet olaylarının önlenmesinde bir etkisinin olmadığı apaçık ortadayken, can güvenliğimizin sağlanmadığı, hiçbir güvenlik önleminin alınmadığı ortamlarda çalışmak istemiyoruz. Şiddete uğrama korkusuyla birlikte, zulüm yönetmeliğiyle getirilen sözleşme feshi tehdidini sürekli ensemizde hissederek, iş güvencemiz olmadan çalışmak istemiyoruz. Bir kez daha haykırıyoruz: Profesyonel bir meslek olan ebe ve hemşirelerin adının bile anılmadığı bir sistemde, eleman ya da çalışan denilerek küçümsenmeyi reddediyoruz. Bakanlığımızın, varlığımızı şüpheye düşürecek kadar bizi yok saymasını kabul etmiyoruz. Haksızlığınıza, hukuksuzluğunuza asla boyun eğmiyoruz." dedi.
Şahin, "Kendi görev tanımımız dışında kalan ve yapılması mümkün olmayan işlerin faturasının bizlere kesilmesi, alenen kölelik sistemi kurmak istemeniz, köle olarak da bizleri seçmenizdendir. Bu gemi yürümez. Enflasyon farkını vermek bir yana, hak ettiğimiz kök maaştan bile kesinti yapan #AileHekimliğiZulümYönetmeliği'ne isyan ediyoruz. Ekip bilincini yok etmeye çalıştığınız sistemlere inat, ayrışmayacağımızı, hekim-ebe ve hemşireler olarak omuz omuza mücadelemizi sürdüreceğimizi buradan Ankara sağlık meslek örgütleri platformu olarak Sağlık Bakanlığına bir kez daha duyuruyoruz." ifadelerini kullandı.
Basın açıklamasına destek veren sağlık örgütleri şöyle:
- Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF)
- Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN)
- Ankara Aile Hekimleri Derneği (ANKAHED)
- Ankara Tabip Odası (ATO)
- Aile Sağlığı Çalışanları Ebe ve Hemşire Dernekleri Federasyonu (ASEF)
- Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası (BDS)
- Birlik Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Birlik Sağlık Sen)
- Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (DEV SAĞLIK-İŞ)
- Genç Sağlık Sendikası
- Genel Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (Genel Sağlık-İş)
- Hürriyet SağlıkSen
- Sağlık Çalışanları Hak ve Mücadele Derneği (SAHADER)
- Sağlık Hizmetleri Sendikası (SAHİMSEN)
- Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES)
- Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜMRAD-DER)