Medimagazin logo

12 Mayıs Hemşirelik Haftasının Düşündürdükleri…

Kaynak: MEDİMAGAZİN OKUYUCU KÖŞESİ
12 Mayıs Hemşirelik Haftasının Düşündürdükleri…
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Bu yazıyı aslında hemşire kimdir, nasıl çalışır,  güncellenen, güzelleşen Hemşirelik mevzuatı, YTKİ hükümleri, görev, yetki ve sorumlulukları, iş yoğunluğu,  zimmet yükü, uzun çalışma saatleri, çalışma düzeni gibi unsurları göz önünde tutarak yazacaktım, ama içimde yükselen öfkeye engel olamadım. Hem yazarken, hem okunurken yazıya sinen yoğun içerleme duygusunun anlaşılacağının ve bağlı olarak bazı yanlış anlamalar içereceğinin farkındayım.

 

Doğumda, ölümde, hastalıkta, sağlıkta, çoğu insanın kokusuna bile tahammül edemediği hastanelerde, kliniklerde, hasta odalarında, acılar içinde çaresiz,  yalnızlıklarda yanı başımızda biri var: Hemşire.

 

Hastanın her sorunu için başvurabileceği, tedavisini yürüten, bakımını üstlenen, 24 saat sürekli yanı başında olan tek meslek biziz. Kimi hastanelerde gece nöbetlerinde doktorsuz klinik vardır da hemşiresiz klinik olmaz.  Ancak ne yazık ki ülkemizde hemşirelerin durumu, taşıdıkları değer ve önemle uyumlu değildir.

 

Çünkü; 

Bir meslek düşünün ki, eş süre eğitim gördüğü diğer mesleklerden emeklilikte veya aktifken daha az kazanıyor olsun. Niye?

 

            Bir meslek düşünün ki, sayısal puan ile öğrenci alacak, en ağır eğitimlerden geçirecek ama bu statüsünde,  ücret ve maaşta bir fark yaratmayacak. Niye?

 

Bir meslek düşünün ki,  başka nöbetli mesleklerden daha az haklara sahip olacak, gece-gündüz çalışacak, yeraltı maden ocağından bile daha tehlikeli bir çalışma ortamının daimi çalışanı olarak yıpranmış kabul edilmeyecek, niye? Her türlü enfeksiyona, mesleki risklere açık çalışacak ama mesleği riskli sayılmayacak, tek bir meslek hastalığı bile tanımlanmamış olacak, Niye?

 

Bir meslek düşünün ki eğitim koşullarına, süresine, biçimine hemşirelik mevzuatı hiç umursanmadan sendikalar yön verecek, ihtiyaca binaen denilerek her sağlık meslek lisesi mezunundan kolaylıkla hemşirelik yapması istenecek,  meslek adı, kimliği yok edilecek;  statüsüz,  tuhaf pozisyonlarda heder edilecek, niye?

 

Hemşirenin bu ülke koşullarında en yüksek mesleki eğitimi alması, yönetim kadrolarında yetki-sorumluluk dengesizliği içinde hastanelerin tüm yükünü çekmesi, mezuniyet sonrası aldığı eğitimler, bilimsel araştırma yapması bile mevcut performans sistemine göre, eğitim faaliyetinden sayılmıyormuş, önemli değilmiş, herhangi bir bilimsel puan, ek ödeme farkı falan gerektirmezmiş, biliyor muydunuz? Sağlık sistemimize zarar veren, tehlikeli bir görmemezlikten gelme politikası değil mi? 

 

Hemşirelerin yokluğu o kadar önemli ki,  meslekleri o kadar kutsal ki; Maliye bakanlığının ilan ettiği maaş skalasının sonunda galiba hemşire yer alıyor. SML mezunu bile olsa eş düzey eğitim aldığı imam, polis kadar bile kazanamıyor, niye? Sağlık yükselen değer olmadığı için mi acaba? 

 

 Maaş, ücret azlığı bir yana, saati 2–3 lira gibi nöbet ücreti verilmesini aşağılayıcı buluyoruz. Hani çalışan kazanacaktı? İşe gitmek, nöbette olmak bile işin kazandırdığından daha masraflı ise o iş nasıl bir değere sahiptir? 

 

Hastanede görevli, klinisyen bir hemşire bir yıl içinde günlük mesaisi dışında, ayda en az 4–6 gün gece nöbeti tutar. Bu nöbetler hafta sonu 24, hafta içi 16 saattir.  Nöbetlerde geçen çalışma süresi ile normal bir memur çalışanın yılık çalışmasının yarısı kadar da geceleri ve hafta sonları, bayramlarda, süreli tatillerde çalışmış olur. Ancak bu süre ne hikmetse toplam hizmet süresinden sayılmaz.

 

Bu çalışma temposu ile yine de yıpranmış sayılmıyorsak, yıpranma hakkımız yok ise, sağlık kuruluşlarında, hastanelerde işler yolunda değildir.  Sağlıkta performans sistemi –ki akılcılıktan uzak, verimsiz bir şekilde-  kaynakların israf edilmesi düzenidir. Çünkü hastanelerde işler yine yolunda değildir. Doktorun mali olarak mutlu edilmeye çalışılması toplam kaliteye yansımamaktadır.  Hastanelerde klinik kalite kriterlerini hemşirelik hizmetleri üstüne kuran ama gelir dağıtımda bu bilgi, emek payını görmeyen bu sistem inanın gerçek bir revizyonu hak ediyor.

 

Merdiven altı tıpçılığı diyebileceğimiz, pıtrak gibi türedi açılan, denetlenmeyen, sözde sağlık hizmeti veren kötü dükkânlarda, hiçbir çalışma yasasına dayandırılmadan ya da itibarlı özel sektörde haftada 6 gün, günde 10- 12 saat çalışma süresi normal mesaiden sayılan, asgari ücret ve biraz fazlasına gece, gündüz çalıştırılan hemşireler konusuna girmiyorum bile.

 

     Sağlık bakım sistemimiz gözden geçirilmeye hemşirelik mesleğinin eğitsel, mesleki,  mali, yönetsel sorunlarının araştırılması ile başlanmalıdır. Hemşireler sağlık insan gücümüzün önemli bir bileşeni ise,  yaptığı işler başka hiçbir meslek grubu ile ikame edilemeyecek nitelikte ise, evet hemşirelerin meslek yapısını, eğitimini güçlendirmek,  mali durumlarını iyileştirilmek ülkemizin sorumluluğudur. Çünkü hemşirelerin sorunlarını çözmek hastanelerin ve sağlık hizmetleri sorunlarının en azından yarısını çözmek demektir.  Hemşire mutsuzsa hasta da mutsuzdur. Hasta bakımı bir sistem olarak ele alınmıyorsa, bilimsel düzenlenemiyorsa, hemşireler tarafından yönetilemiyorsa, imkânları iyileştirilemiyorsa, inanın sağlık sistemi de bakımsız kalmıştır, hastadır demektir.  

 

Bu duygu ve düşüncelerle Hemşirelerimizin,  sağlık sistemimizin,  nitelikli hasta bakımını hak eden tüm halkımızın, sağlık bakanlığımızın 12 MAYIS DÜNYA HEMŞİRELER GÜNÜNÜ KUTLUYORUM.

 

Kezban ATAKOĞLU / Hemşire

kezbanatakoglu@gmail.com

12
mayıs
hemşirelik
haftasının
düşündürdükleri…
Yorum (11)
nur
sayın kezban hemşire hanım sorunlarımızı çok güzel bir şekilde dile getirmişsin ağzına yüreğine sağlık...
0
Cevapla
sevgin urcan
Degerli meslektaşım bu duygu ve düşüncelerinden dolayı, çoook teşekür ediyorum.Bizi bizden başka duyan , gören ve anlayan olacagını sanmıyorum. Tüm meslek taşlarımın 12 Mayıs Hemşireler Günü kutlu olsun .
0
Cevapla
esma Lale
Yazının güzelleşen hemşirelik yönetmeliği kısmı yazının bütünündeki anlamla bağdaşmamış.O kısmını çıkartırsak bahsettiğiniz gerçekçi ifadeler için bir hemşire olarak tebrik ve teşekkür ediyorum.Ciddi sorunları olan hemşireliğin yılda böyle bir günde anılıp bir tarafa atıldığı bir yılı daha geriye bırakacağız,yarın itibariyle.Ağzımıza bir parmak bal çalınacak herzaman ki gibi...Alanda çalışıp,gerçeklerle iç içe yaşayan bir kilinisyen hemşire kurulu tarafından düzenlenen bir yönetmeliğe ulaşmak dileğiyle tüm meslektaşlarımın Hemşireler gününü bende kutluyorum...
0
Cevapla
neriman köse
RÜŞVETE TABİİ ( Şiirin Hikayesini Görmek İçin Tıklayın ) Anne gibidir bitmek bilmez sevgim, şefkatim Aslı NerimanK olsa da, beyaz melektir takma ismim Geceyi gündüze katsam bile, bitmez nöbetlerim Sabaha karşı iyice artar gamım, kasvetim Her nöbette ben, evime, çocuklarıma hasretim İnim inim inliyorlar acı çeken hastalar "Hemşire bi’çare" diye yüzüme bakarlar Bazılarının boncuk boncuk ter birikir alınlarında Bazılarının umutları tükenir nabızlarında Kimisi son nefesini verir yanı başımda Böyle bir gecede karar vermek imkansız Şifa bulsa da yaşlı amca, sorsan derdi amansız Ne yapsın zavallım, yok evi, adresi "mekansız" Ömürleri törpülenip azalırken, borçları varissiz Gözünü dikse de musalla taşına, bilet verilmez rüşvetsiz NerimanK 12 MAYIS 2011
0
Cevapla
zahide keleş
çok güzel bir yazı,tebrikler.acı olan şu ki,bizden başka gören yok.(görmek işlerine gelmediğinden tabii.)
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir