Medimagazin logo

Samsun’da özeller yüzde 200’lük fark ücreti almayacak

Samsun Sağlık Kenti Derneği Başkanı Hayati Ergür, Torba Yasası ile birlikte özel hastanelerin fark ücretlerine yapılacak olan yüzde 200’lük zammı, Samsun ve bölgedeki hastanelerin kendi inisiyatifi ile uygulamayacaklarını söyledi.
Samsun’da özeller yüzde 200’lük fark ücreti almayacak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

SAMSUN-Yeni Torba Yasası içersinde özel hastanelerin alacağı fark ücretlerinin 2 katına çıkarılabileceği ve bunun da Bakanlar Kurulu’nun yetkisinde olduğu ile ilgili bir çalışmanın yapıldığını belirten Samsun Sağlık Kenti Derneği Başkanı Hayati Ergür, “Böyle olunca insanların çok büyük bir kısmında hastanelerde 2 katına kadar ücret ödemek ile karşı karşıya kalacakları şeklinde algı oluştu. Bu algı doğru bir algı değil. Bu henüz bir taslak. 2 katına kadar alabilme ile ilgili yetkiyi de yasa Bakanlar Kurulu’nun oluru ile belirlenecek. Bilindiği gibi bir devlet memuru veya SGK’ya bağlı bir kişi kamu hastanelerine gittiğinde fark ücreti olarak 5 TL maaşından kesiliyor. Özel hastanelerde de 12 TL kesiliyor. Özel hastanelerde şu anki uygulamada alınan fark ücreti yüzde 70 hastanelerin sınıfına göre, yüzde 75 ile yüzde 90 oranına kadar Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) fiyatının üzerinde fark alabiliyorlar ama Karadeniz Bölgesi’ndeki hastanelerde genel olarak yüzde 90 fark alınmıyor. Birçok hastanede yüzde 90 oranında fark alınmaz iken, yüzde 200 gibi ücret farkının alınabilmesinin bizim bölgemiz açısından bir değeri yok” dedi.

Samsun ve çevre bölgede sağlık hizmetleri alan insanların bu konu ile ilgili bir tedirginlik duymasına gerek olmadığını ifade eden Ergür, “Çünkü ben bütün hastanelerimizin yöneticileri ile görüştüm ve böyle bir yasa yürürlüğe girse de yüzde 200’lük gibi bir farkı almayacaklar” diye konuştu.

samsun’da
özeller
yüzde
200’lük
fark
ücreti
almayacak
Yorum (3)
Dr.sinan
Sadece samsun değil tüm anadoludaki özel hastaneler uygulayamazlar.SUT değerleri artmalı.Tek çare bu.
0
Cevapla
selim ileri
Doğu ve orta anadoluda ki çoğu özel hastanelerin geliri %70 SUT, %30 u katılım payı şeklindedir.Çok az hastane %50 SUT %50 katılım payı alabilmektedir.ancak istanbuldaki çoğu özel hastane ise, %30 SUT,%70 katılım payı (cezası olmasına rağmen)almaktadır.%200 katılım payı alınabilir izni sadece iri zincir özel hastanelerin işine gelir.Ceza ödemekten kurtulurlar. anadoludaki zincir olamayan küçük özel hastaneler batmaya doğru yelken açmış olurlar.SUT artmadıkça bu hastanelerin işi gerçekten çok zordur.burada SUT un 8 yıldır arttırlmamasının tek amacı var oda ayakta kalan küçük özel hastaneleri batırmak yada iri zincir özel hastanelere sattırtmaktır.Burada kirli bir oyun var.Bunda kısmen başarılıda oldular.Ancak iri zincir özel hastaneler geri kalanlarıda topladıktan sonra sistem tekelleşmiş ve sadeleşmiş olacak. Küçük özel hastanelerin çoğu hekim ortaklıdır.onlarıda bu şekilde tasviye etmiş olacaklar.özel kamu ücret birlikteliği hekimin köleleştirilmesi ,sağlıktaki payın paranın vahşi sermayedarlar tarafından yutulması amacı gerçekleşmiş olacaktır.Sistem tekelleşince vatandaş parasal şiddet, devlet soygunsal şiddet,hekimde kurumsal şiddete maruz kalmış olacaktır benim kanaatime göre.
0
Cevapla
üç harfli
%200 fark ödemek için kamuda yapılamayan bir hizmet söz konusu olmalı. Kamuda performans kurtları aç beklerken %100 bile fazla.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir