Medimagazin logo

Poliklinik başvuruları askıda

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik uygulama esaslarını il sağlık müdürlüklerine gönderdi. Buna göre, Bakanlık, planlama yapılana kadar 6 Ocak 2011 itibariyle yeni poliklinik, müessese, laboratuvar başvurusu alınmayacağını duyurdu.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Poliklinik başvuruları askıda
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık Bakanlığı, planlama yapılana kadar yeni poliklinik, müessese, laboratuvar başvurusu almayacak. Bakanlık, bu tarihten önce kanun ve yönetmeliğe uygun olarak müdürlüğe ruhsat başvurusunda bulunan kuruluşların işlemlerini ise yönetmeliğe göre sonuçlandıracak

 

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğünün il sağlık müdürlüklerine gönderdiği yazıda, Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik’te 6 Ocak 2011’de yapılan değişiklik kapsamında yeni düzenleme ve müdürlüklerce yapılacak işlemler belirlendi. Buna göre, Bakanlık, planlama yapılana kadar 6 Ocak 2011 itibariyle yeni poliklinik, müessese, laboratuvar başvurusu alınmayacağını duyurdu.

Bu tarihten önce  kanun ve yönetmeliğe uygun olarak müdürlüğe ruhsat başvurusunda bulunan kuruluşların işlemlerinin ise yönetmeliğe göre sonuçlandırılacağını bildirdi.

 

Tıp merkezleri kadrolarını kendi aralarında devir yapabilecek

Yönetmelik uygulamalarında, tıp merkezlerinin kadrolarının belirlenmesi ve kadro devrine ilişkin düzenlemelerin yapıldığı yönetmelik uygulamasında, bu düzenlemenin tıp merkezi ve özel hastane uzman kadrolarının belli oranda kendi aralarında devrine imkân sağladığı kaydedildi. Buna göre, tıp merkezlerinin tam kapasiteyle çalışmalarının, atıl kapasitedeki uzmanlık dallarının ihtiyacı olan bir diğer tıp merkezinde aktif kullanımının önü açıldı.

 

Tıp merkezleri yüzde 25 kadro devralabilecek

Uygulama esaslarına göre, kadrolu klinisyen uzman sayısı dördün altında olan tıp/dal merkezlerine başka bir tıp/dal merkezinden veya özel hastanelerden uzman sayısı dörde ulaşana kadar kadro devralması öngörülecek. Ayrıca, uzman kadrolarının yüzde 25’i oranında kadro devralınabilecek.

Yüzde 25 kadro artırımında uzman kadrosu yerine pratisyen hekim kadrosu devralmak istenmesi halinde aynı oran dikkate alınarak uzman kadrosu hakkı pratisyen hekim kadrosu olarak kullandırılabilecek. Ayrıca tıp/dal merkezlerinin bu talebi müdürlükçe tespit edilerek kadro sayıları üzerinden bir defaya mahsus olarak değerlendirilecek.

 

Dal merkezlerinde kadro becayişi uygun değil

Yönetmelik uygulamalarında, dal merkezlerinin mevcut kadrolarıyla 31 Aralık 2013 tarihine kadar faaliyet gösterebileceği belirtilerek, dal merkezi statüsünün korunması açısından kadro becayişi talepleri uygun görülmeyecek.  Uygulama esaslarında şu örneklendirmeye yer verildi:

“İki KBB uzman kadrosuyla hizmet veren dal merkezi, KBB uzman kadrosunu başka bir branşla becayiş yoluyla değiştiremez. Ancak kadro sayılarını yukarıda belirtilen şekilde kadro devralma yoluyla dörde çıkarmaları halinde tıp merkezi statüsünde hizmet verebilecektir.”

 

Kadro tespiti yapılacak

Yönetmelik uygulamalarına göre, müdürlüklerce ilde faaliyet gösteren dal/tıp merkezleri, poliklinikler, müessese ve laboratuvarların 6 Ocak 2011 itibariyle kadrolarının tespiti yapılacak. Ayrıca yapılacak tespite göre tam zamanlı çalışma belgeleri kadrolu şeklinde, kısmi zamanlı çalışma belgeleri geçici çalışma belgesi şeklinde yeniden düzenlenecek.

Tam zamanlı çalışmasına izin verilerek SKYS’ye tam zamanlı olarak kayıt edilen uzman/tabiplerin çalışma statüleri kadro dışı geçici çalışma şeklinde düzeltilecek, bu uzman/tabipler kadro dışı geçici çalışma modelinde kuruluşta çalışmaya devam edebilecek. Ancak, bu uzman/tabip kadroları kuruluşun kadro tespitinde dikkate alınmayacak.

 

Uygulamada ayrıca şunlar belirtildi:

“06/01/2011 tarihi itibarıyla kadrolu/tam zamanlı çalışması olmadığı halde tıp/dal merkezi, poliklinik, laboratuvar ve müessesede kısmi zamanlı çalışanlar ile kadrolu/tam zamanlı çalışması olmaması nedeniyle 06/01/2011 tarihinden önce kısmi zamanlı çalışma belgesi iptal edilenlerle ilgili olarak; 28/02/2011 tarihine kadar görev yaptıkları kuruluşlar aracılığıyla müdürlüğe başvuruda bulunmaları ve Yönetmelikteki çalışma esaslarına uygunluklarını sağlamaları halinde “kadro dışı geçici çalışma” modelinde kuruluşta çalışmaya devam edebilecekler, belirtilen tarihe kadar müdürlüğe müracaat etmeyenlerin çalışma belgeleri 01/03/2011 tarihi itibariyle geçersiz sayılacak ve müdürlükçe iptal edilecektir.”

 

Muayenehanelere müdürlükçe uygunluk belgesi

Yönetmelikte, eksikliği bulunmayarak müdürlükçe uygun görülen muayenehane açma başvurularının Bakanlığa gönderileceği belirtildi. Bakanlıkça yapılacak incelemede uygun görülen başvuru dosyasının müdürlüğe iade edilerek müdürlükçe uygunluk belgesinin düzenleneceği kaydedildi. 6 Ocak 2011 tarihinden önce yapılan muayenehane başvuruları ise Bakanlığa gönderilmeyecek, müdürlükçe sonuçlandırılacak.

 

Kuruluşların birleşme şartları

Yönetmelik’e göre, aynı il sınırları içerisindeki taşınma ve birleşme başvuruları müdürlüklerce değerlendirilip sonuçlandırılacak. SKYS programına gerekli açıklamalar kayıt edilerek, kapasite formu güncellenip Bakanlığa bilgi verilecek. Birleşmelerde yalnızca kadrolu uzman/tabip sayıları kuruluş kadrosu olarak dikkate alınacak. Kadro dışı geçici çalışanlar da birleşme sonucunda Yönetmelik’teki şartları korumaları halinde bünyesinde birleşilen kuruluşta çalışabilecek. Laboratuvar veya müessese ile birleşmede kuruluş adına düzenlenen ruhsat ve uzman adına düzenlenen ruhsat asılları iptal edilmek üzere Bakanlığa gönderilecek.

Müdürlüklerce ruhsatlandırılan polikliniklerin tıp merkezine dönüşüm talepleri bu Yönetmelik hükümleri kapsamında değerlendirilecek.

 

Uzmanın çalışma statüleri

Bir tıp merkezi veya özel hastanede kadrolu çalışan uzman, diğer iki özel sağlık kuruluşunda kadro dışı geçici çalışabilecek. Emekli statüsü, yurt dışı çalışan statüsü çalışanlarıyla kısmî zamanlı statüden kadro dışı geçici çalışma statüsüne geçenler de bulundukları sağlık kuruluşu dışında iki özel sağlık kuruluşunda geçici statüde çalışabilecek. Müdürlüklerce SKYS sistemine uzmanın çalışma statüleri de belirtilerek görev alacağı kuruluşlar kaydedilecek.

Yönetmelik’te yer alan diğer hususlar şöyle:

“Planlama ve İstihdam Komisyonuna sunulacak birleşme, taşınma taleplerinin iletildiği resmi yazı ile taşınma ve birleşme talebini içeren dilekçe ve kuruluşa ait kapasite formu Bakanlığa gönderilecek.

Müdürlükçe ruhsatlandırılmış özel tıp/dal merkezleri bünyesinde cerrahi müdahale birimi açılmasına dair talepler müdürlüklerce değerlendirilip sonuçlandırılacak, SKYS’ye ‘cerrahi müdahale birimi uygulama izin belgesine’dair bilgiler kayıt edilerek Bakanlığa bilgi verilecek.

Kamu görevinden ayrılarak boş bulunan sağlık kuruluşu kadrosunda veya sağlık kuruluşundan ayrılarak kamuda çalışacak tabip, diş tabibi ve uzmanların başlayacağı kurum ve kuruluşta planlama yapılabilmesi için ayrılacakları kurumun bulunduğu ildeki müdürlüğe başvuruda bulunması gerekecek

Kısmi zamanlı çalışma şeklinin tam zamanlıya dönüştürülmesinin tabibe verilen bir hak olduğu, kuruluşa müktesep hak vermediğinin hatırlatılmasına karar verilmesi nedeniyle bu şekilde çalıştırılan uzmanların ayrılması halinde yerine Yönetmelik’e göre kadro dışı geçici çalışan uzmanlar başlatılabilecek,”

 

Mesul müdür başka kurumda görev yapamaz

6 Ocak 2011’den önce müstakil olarak açılmış olan laboratuvar ve müesseselerin, en geç iki ay içerisinde 06 Mart 2011 tarihine kadar bu Yönetmelik’e göre kuruluş ruhsatı ve mesul müdür belgesi almak için müdürlük aracılığıyla Bakanlığa müracaat etmeleri gerekecek. Sağlık kuruluşu mesul müdürü Yönetmelik’te tanımlandığı şekliyle başka bir kurumda görev yapamayacak.

 

Tıp merkezleri tatil günlerinde hizmet verebilecek

Tıp merkezleri ve geçiş sürecinde dal merkezleri ruhsatlarında yazılı olmak kaydıyla çalışma günlerinde sekiz saatten az olmamak üzere belirlenen sürede hizmet sunabileceği gibi, tatil günleri ve mesai sonrası dâhil kesintisiz hizmet verebilecek.

Cerrahi müdahale birimi bulunan kuruluşlar da Yönetmelik’e riayet etmek ve uygunluk belgelerine yeni çalışma süreleri kaydedilmek şartıyla çalışma sürelerini değiştirebilecek.

Acil hizmetleri, kuruluşun kadrosunda çalışan tabiplerce veya başka bir özel hastane, özel dal/tıp merkezlerinde kadrolu çalışan tabiplerce, adlarına geçici çalışma belgesi düzenlenerek verilebilecek.

poliklinik
başvuruları
askıda
Yorum (18)
drhammer
Yeter artık bıktırdınız bizleri.
0
Cevapla
c.c
hergün bir iş yeri bomba gibi patlıyor. ruhsat falan hakgetire.Bunlara bakan yok. bizimse sırtımıza kambur üstüne kanbur. bakalım nereye kadar
0
Cevapla
yunus doruk
siz sağlık bakanlığı bürokratları ABD ve dış sermayeyi destekleyin.kendi öz evladınızı öldürün. size yakışanı bu.
0
Cevapla
M. Ö
Tabii bakanlık kamudan ayrılmaların önünü nasıl engellerim; 3-4 uzman doktor biraraya gelip yıllardır çalıştiklari yerde bir poliklinik açıp kendi ayakları üzerinde çalişamasinlar diye ve holding hastane zincirlerinin önüne engel olarak çıkmasınlar diye bunları yapiyor.ülkenin heryeri aynı malum isimli hastane zincirleriyle dolarken ve SGK dan cukkalarınıalirken onlara dur daha hastane tip merkezi açma diyen yok. Ama. Muayenehane , poliklinik açmak isteyene yassssakkkk! Eminim sağlık bakanımıza doktor olarak bunun nedenini sorsak bir bahane bulur ! Anamız ağlıyor iş yükünün altında günde 60-80 hasta bakıyoruz desek. " ananıza al git" derdi! Yasabır meslektaşlarım gün ola harman ola. Elbet bizimde hesap soracak günümüz gelecek.valla ben sizi bilmem ama ben uzman hekim olarak işi yavaşlattım. Taşın altına elimi koymuyorum. Puan nasıl kolay toplanırsa onu yapiyorum vatandaş hasta derdini siyasilere anlatsın Bana. Değil göreceğiz bakalım Elmi yaman beymi yaman .sağlığın uzmanlarına bu yapilirsa yapılanın yalnıs olduğunu anlamayanlara anlatmanın yolu vatandaşa yansıtmaktır.siyasileri getiren başimiza vatandaş değilmi?
0
Cevapla
laboratuvar uzmanı
şu sorunun cevabını bilen var mı? kendine ait ve teknisyen dişinda hekim olrak kendisinin çalıştığı laboratuvar uzmanı aynı zamanda mesul müdür müdür? laboratuvar uzmanı işyerinde 8 saat çalışır diyor. bu uzman üniversite öğretim üyesi ise 5'ten sonra çalışma hakkı var. bu durum tam gün yasasıyla hukuki çelişki var. muayenehanede 8 saat zorunluluğu yok, laboratuvar uzmanı öğretim üyesine var.bu durum hukuka uyarlı değil. yanıtını bilen lütfen yazsın
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir