Medimagazin logo

Özel hastanelerin tutunacağı tek dal: Tamamlayıcı sigorta

ÖZEL hastanelerin vatandaştan yüzde 90 oranında aldığı ilave fark ücretinin yüzde 200’e kadar çıkacak olması, tamamlayıcı sağlık sigortasını yeniden gündeme getirdi.
Kaynak: HÜRRİYET
Özel hastanelerin tutunacağı tek dal: Tamamlayıcı sigorta
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Bir süredir üzerinde konuşulan ve bazı sigorta şirketlerinin geçtiğimiz aylarda başlattığı tamamlayıcı sağlık sigortası, özel hastanelere ödenen fark ücretinin artması ile birlikte ihtiyaç haline gelecek. 2012’de çıkan bir düzenlemeyle, Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) bağlı olup, özel sağlık sigortası da bulunanların, tedavi giderlerinin belli kısmını SGK’ya fatura edebileceklerine imkan tanınmasıyla, tamamlayıcı sağlık sigortası da başladı. İlk adımı ise Mapfre Genel Sigorta attı ve SGK’lıların özel hastanelerde fark ödemeden tedavi olmalarına imkan tanıdı.


Geçtiğimiz günlerde ise Axa Sigorta da sağlık hizmetlerini SGK anlaşmalı özel hastanelerden almayı tercih edenler için tamamlayıcı sigorta uygulamasını geçti. Axa, ödenecek fark ücretini, hiçbir prosedür olmadan yüzde 100 karşılayacak.

TUTUNACAĞIMIZ TEK DAL

Ancak sağlık alanındaki kuruluşların, uygulamanın içeriği hakkında aralarında tam olarak anlaşamamaları nedeniyle tamamlayıcı sağlık sigortası da istendiği gibi gelişemedi. Özel hastanelerin alacakları fark ücretinin yüzde 200’e kadar çıkacak olması ise tamamlayıcı sağlık sigortasını ilgiyi artıracak. Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Başkanı Dr. Reşat Bahat, tamamlayıcı sağlık sigortasının Türkiye’nin sağlık kalitesine ulaşmanın tek yolu olduğunu belirterek, “Hem sağlık sektörünün hem de halkın ileride tek tutunacağı daldır” dedi.


Reşat Bahat, yüzde 200 fark ücretinin Bakanlar Kurulu’nun yetkisinde olduğunu ve biran önce çıkmasını istediklerini ifade ederek, şunları söyledi: “Tamamlayıcı sağlık, Türkiye’nin sağlık kalitesine ulaşmasının tek yoludur. Bu sayede sağlık yatırımcıları daha nitelikli cihazlar alacak, vatandaş da daha kaliteli hizmete ulaşacakbilecek. Aynı zamanda da sosyal güvenlik, tek ödeyici olmaktan çıkacak. Tamamlayıcı sigortası, hem sektörün hem de vatandaşın ileride belki de tutunacağı tek daldır.”

AVRUPA’DA ZORUNLU

Reşat Bahat, alınacak fark ücretinin yüzde 200’e çıkması ile birlikte tamamlayıcı sağlık sigortasında da ciddi artış olacağına değinerek, sağlık kuruluşlarının kalitesi yükseleceği, fiyatlarında da belli artış olacağı için vatandaşın, kendisine sigorta yaptıracağını kaydetti. Bahat, sözlerini şöyle sürdürdü: “Avrupa’da birçok ülkede tamamlayıcı sağlık sigortası zorunlu. Tamamlayıcı sigortayı ödeyebilecek olanı devlet neden fonlasın? Gelir seviyesi düşük olanı elbette devlet fonlayacak. Durumu iyi olan vatandaşlar ise sağlık sigortasını kendileri yaptırsın. Devlet hastanelerine giderlerse de yine bedel ödemesinler ama özel hastaneye geldiklerinde sigortayı kullansınlar. Tamamlayıcı sigorta beraberinde çifte denetimi de getirecek. .”

20 bin SGK’lı sistemde

Tamamlayıcı sağlık sigortasını, 2012 yılında ilk olarak, ‘Fark Yok Sigortası’ adı altında Mapfre Genel Sigorta başlattı ve böylece SGK’lılara özel hastanelerde fark ödemeden tedavi olma imkanı sağlandı. Mapfre Genel Sigorta Grubu CEO’su Serdar Gül, bugün için 20 binin üzerinde SGK’lının tamamlayıcı sigorta yaptırdığını belirterek, şunları söyledi: “Geçen yılın Kasım ayında ilk olarak Medical Park Grubu ile işbirliği içinde bu ürüne başlamıştık. Bugün Türkiye’nin 47 ilinde, toplam 188 anlaşmalı kurum ile yolumuza devam ediyoruz. Tamamlayıcı sağlık sigortası fiyat açısından özel sağlık sigortası ürünleri ile karşılaştırıldığında, üçte bir primlerle satın alınabilinir. ”

tamamlayıcı sağlık sigortası: sağlık sigortası
Yorum (7)
medico legal consultan
sayın özel hastane patronları.bu arada çalıştırıp emeğini sömürdügünüz doktorların sorumluluk sgortalarını şöyle bir 5000-6000tl rakamlarına doğru çekin hele bakalım.500-600tl lik kıytırık sigortalarla bu iş yürümez.ben çoktandır öyleyim ama inanın önümüzdeki birkaç yılda binlerce doktor çaresizlikten mediko legal danışmanlık ile karnını doyurmak zorunda kalacak.işte ozaman yandım allah deyip girecek delik arayacaksınız.elmi yaman beymi yaman göreceğimiz günler çok yakın.
1
Cevapla
Atilla Çoruh
Sizler "ÖZEL HASTANE DEĞİLSİNİZ" Sizler "SGK ANLAŞMALI KURUMLARSINIZ"! Bunu siz de biliyorusunuz ki "ÖZEL" kelimesini hep küçük puntolarla yazıyorsunuz.
0
Cevapla
postenflamatuar
tamamlayıcı sağlık sigortasını (TSS) ile sağlığın giderek pahalılaştığını halk anlayacak. Yavaş yavaş yani alıştıra alıştıra. Dönüşümden önceki günleri arar hale gelecektir. dönüşümden önce doktoru verdiği ultra düşük ücetlerle muayene açmaya zorlayan devlet uyanık tüccar gibi bu sefer muayeneleri sebep gösterek dönüşümü halka benimsetti. Önceleri fark ücreti ve ilaçlara katılım payı yoktu sonradan geldi. Önceleri yeşil kart boldu (çoğu yeşil kartlının gerçekten yeşil karta ihityacı var) sonraları ihitiyacı olanlardan bile yeşil kartları alıp prime bağladılar. ÖZel hastanelerde önceden fark ücreti diye birşey yoktu. sonradan vatandaş özele gidiyorsa bedava olması düşünelemez denilip %30 fark almaya başladılar. Sonra fark %30 dan %90 a çıkarıldı. Şimdi %200 e çıkarıldı. Üniversiteler ve eğitim araştırma hastaneleri yönetimi yavaş yavaş iflasa sürüklendi. Kaliteli ve ağır hastaların imdadına yetişen hocalarımız halen de devam ederek sürekli yıpratıldı, gelirleri kısıldı ve özellere gitmeleri için teşvik edildiler. Üniversiteler gitgide özellikli olgulara bakamaz hale getiriliyor ve hastalar özellere mahkum ediliyor. Özellerde soyulmanın yolu devletçe açılıyor yani. Devlet hastenelerinin ihale usülü özel işletmelere devredilmelerinin yasası çıktı zaten. Yani devlket-kamu hastanesi diye bir şey kalmayacak. Elbette dönüşümün ilk yıllarındaki gibi özelleştirilen devlet hastanellerinde alınacak farklar yıllara yayılarak tepki çekmesi engellenecek ve 10 yıl içinde özelleştirilmiş devlet hastanelerinin şu anki özel hastanelerden bir farkı kalmayacak. Halkımıza hayırlı olsun.
1
Cevapla
ÖF
-İşte size bir Zihni Sinir icadı. -Devlet vatandaşın sağlığından sorumlu ise, -Fark vermek niye? -SGK'na sağlık primi kesilmesi niye? -Tamamlanan ne? GSS mı? -O zaman GSS bırakılsın tamamen Tamamlayıcı sigorta yerine Tam sigortaya geçilsin. -Hatta devlet hastane ve sigorta işlerinden tamamen çekilsin. -Bu işleri sağlık çalışanlarının kontrolüne bıraksın.
0
Cevapla
üç harfli
Öf dedirtiyorsun be ÖF(dr)! Özel hastaneden hizmet almak isteyen vatandaşın ek ödemeyi sigorta ettirmesi, işletme 1. sınıf öğrencisinin bile anlayabileceği bir konudur. Sırf eleştirmiş olmak için kendinize güldürtüp öfletmeyin lütfen!
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir