Medimagazin logo

Özel hastanelerin baskısı işe yaradı

Özel hastanelere zam yolu açıldı. Hazırlanan Torba Kanun Tasarısı ile vatandaşın ödeyeceği fark yüzde 90'dan, tam yüzde 200'e çıkarıldı.
Kaynak: Takvim - Hüsniye Oral
 Özel hastanelerin baskısı işe yaradı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Özel hastanelerin, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Sağlık Bakanlığı'na yaptığı 'geçinemiyoruz' baskısı işe yaradı. Hükümet, özel hastanelerin, "SGK'nın muayene, ameliyat, tahlil ve tetkik fiyatlarını ya da hastadan alacağımız farkları artırın" talebinden, hastadan alacağı farkı artırmayı seçti.

Özel hastanelere zam getirecek düzenleme Torba Kanun Tasarısı'na girdi. Tasarının yasalaşması halinde özel hastanelerin vatandaştan aldığı en fazla yüzde 90 olan fark oranı, yüzde 200'e çıkıyor. Yani özel hastaneler, SGK'nın bin lira ödediği hizmet için vatandaştan maksimum 900 lira fark alabilirken, şimdi bu rakamı 2 bin liraya kadar çıkartabilecek. Yeni uygulamayı özel hastaneler isterse uygulamaya sokacak. Yüzde 200 fark hastanenin alabileceği tavan ücret olacak. Ayrıca her hastane bu farkı talep edemeyecek. SGK'nın kriterlerine göre; hastaneler verdiği hizmete göre sınıflandırılıp ona göre fark alabiliyor. Yani şu anda yüzde 30 fark alan hastane en fazla yüzde 60, yüzde 90 fark alabilen hastane ise en fazla yüzde 200 fark alabilecek.


KABİNEYE GELİYOR
Tasarının yasalaşması, özel hastanelerin zamlı tarifeye geçebilmesi için yeterli olmayacak. Kanunun ardından, Bakanlar Kurulu'nun özel hastanelerin farklarını artırmaya yönelik karar vermesi beklenecek.

özel
hastanelerin
baskısı
işe
yaradı
Yorum (13)
dr.sinan
Bu zam işe yaramaz.SUT değerleri artmalı
0
Cevapla
selim ileri
Bu iş sadece 4 büyük ildeki iri zincir özel hastenlerin işine gelir.Parklar mademler,poller moller,zaten onlar şu anda bile %200 fark ücreti alıyorlar.mevcut dururmda sadece az bir ceza ödeyip işi kotarıyorlardı.Şimdi iş legalize olacak ve o cezayı da ödemeyecekler.Anadoludaki özel hastaneler ise zaten fark alamıyorlardı.SUT değişmediği için onlar için fark isterse %500 olsun ...Onlar 8 yıldır değişmeyen SUT fiatları ile batmaya yada iri zincir özel hastanlere satılmaya doğru yelken açmış durumdalar.Çalışarak batıyorlar.İşte size sağlık tekelleşme gettolaşma.second lady nin ortak olduğu bir yapının önündeki tüm yollar açılıyor...kirli siyaset kirli işler...
0
Cevapla
ST
SGK'nın özel hastanelerle anlaşmasının kalkması en iyisi olur. SGK sadece acil halleri karşılar, bunun dışında özel hastaneye giden tüm masrafları kendisi karşılar. Böylece hem SGK'nın yükü azalır, hem de muayenehaneler karşısında özel hastanelerin yaptığı haksız rekabet ortadan kalkar. 30-40 lira gibi paralar üzerinden %200 fark da alsanız özel sağlık dönmüyor. Peki kamu hastaneleri nasıl dönüyor diyen varsa dönsün bir de hastalara sorsun bakalım. Reçete yazdırmayı sağlık hizmeti almak sanan embesiller hariç acaba tek bir kişi aldığı hizmetten memnun mudur? Randımanlı bir sağlık hizmeti için psikiyatri gibi alanlarda ortalama 40-45 dk, kardiyoloji gibi dahili branşların birçoğunda ise 20-25 dk kadar görüşme ve muayene süresi gerekiyor. Bu süreleri ayırmanın ise elbette bir maliyeti var. Hastanın yüzüne bile bakmadan neyin var deyip 5 dakikada kapı önüne koymak ve sıradaki hastayı öbür almak eğer gerçekten sağlık hizmeti oluyorsa bir diyeceğim yok..
0
Cevapla
ali, akay
hekimler bu yanlış uygulamanın düzelmesine sevinecekleri halde hala laf söylüyor. o bahsettiğiniz özel hastanelerde çalışanklarda meslktaşınız arkadaşlar. böyle yapa yapa bu hale getirdiniz kendinizi.
0
Cevapla
op.dr
ÖZELLER VE SGK ANLAŞMASI; iptal edilmelidir. ali, akay (dr) melektaşımın gözden kaçırdığı bir şey var.Özel hastaneler artık eskisi gibi 3-5 hekimin ortaklıkları değil.Birçoğu zincir hastane oldu zamanla hepsi olacak.Bu neyi getirecek piyasada birkaç aktör kalacak ve doktora ücret bu işine gelirse diyecek(bu şuanda kısmen var ama zincirler tam oturunca daha acımazsızca uygulanacak)Celladımıza aşık olmayalım. Çözüm; SGK anlaşmaları iptal edilmelidir.Özeller sadece birçok ülkede olduğu gibi özel hastalara ve özel sağlık sigortası olanlara bakmalıdır(aciller hariç) Özel anlaşmaları iptal edilir,performans kaldırılır veya sınırlandırılırsa ve sevk zinciri gelirse sağlık harcamalarında ciddi düşüş olcaktır.Son 10 yılda 3.5 kat artmış durum tersine dönebilir.Sağlanan tasarrufun çok küçük bir kısmıyla hekim ücretlerinde ciddi iyileştirme yapılabilir.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir