Medimagazin logo

Özel hastanelerden yabancı doktorlar için sınav önerisi

Sağlık Bakanlığı’nın ülkemizde yabancı doktor ve hemşire çalışmasının yolunun açmasıyla ilgili olarak özel hastanelerden hükümete öneri geldi. ”
Özel hastanelerden yabancı doktorlar için sınav önerisi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

TOBB Sağlık Meclisi Başkan Yardımcısı ve Ege Özel Hastaneler Derneği Başkanı Dr.Ulvi Ünal, “Ülkemizde çalışmak isteyen yabancı doktor ve hemşirelerin mesleki bilgi ve lisan açısından yeterlilik sınavı uygulansın. Başarılı olanlara çalışma izni verilebilir” dedi.

Hükümetin Kanun Hükmünde Kararname yayınlayarak yabancı doktor ve hemşirelerin ülkemizdeki özel hastanelerde de çalışabilmesinin yolunun açılması, sektörden farklı tepkiler gelmesine sebep oldu. Sağlık çalışanları kalitenin düşmesine yol açacağını öne sürerek karara karşı çıkarken, kadro alma konusunda sıkıntı yaşayan özel sağlık kuruluşları bu formülle rahat nefes alabilecek. Yabancı hekim ve diğer sağlık personelinin çalışmasının mesleki yeterliliği olması ve hastayla doğru iletişim kurabilecek düzeyde dilimizi bilmesi koşuluyla özel hastanelerde çalışabilmesinde bir sakınca olmadığını dile getiren Dr.Ulvi Ünal, özel sağlık kuruluşlarının bu kararla kadro sıkıntısını aşabileceğini söyledi.

“Yurtdışında Sınavlarda Başarılı Olan Türk Doktorlar Çalışabiliyor”

Dr.Ulvi Ünal, Türk doktorların yurtdışında pek çok ülkede çalışabildiğini, hatta büyük başarılara imza attığını ifade ederek, “Bizim doktorlarımız istediği ülkede doktorluk yapabiliyorken, ülkemizde yabancı doktorlar hastaya elini dahi süremiyor. Çünkü yasalar bunu engelliyor. Türk doktorlar nasıl ABD’de çok zor olan mesleki ve lisan açısından sınavlarda başarılı olma koşuluyla ABD’nin en iyi kliniklerinde çalışabiliyorlarsa, Sağlık Bakanlığı da yabancıları sınava tabi tutsun ve başarılı olanlar çalışsın. Ama bu sınav kendi hekimlerimize uygulanan Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) gibi zor bir sınav olursa o zaman hem Türk doktorlarla fırsat eşitliği sağlanır, hem de kalite sağlanır. Hastanelerimizde çalışacak doktor, hemşire bulamıyoruz. Çalışanı bulsak bile kadro alamıyoruz. Kadro sıkıntısı da çözülürse bu karar bizlere rahat nefes aldırır” dedi.

“Doğru Uygulanırsa Karar En Çok Vatandaşa Yarar”

Yabancı sağlık çalışanının, doğru bir seçim yapılırsa ve entegrasyon sağlanırsa ülkemizdeki özel hastanelerde çalışabilmesinin sağlık hizmetinde kaliteyi düşürmeyeceğine dikkati çeken Ünal,  şu bilgileri verdi: “Bu uygulama doğru yapılırsa kaliteyi düşürmez, tam aksine sağlık hizmetindeki eleman açığını kapatacağı için arttırır. Ülkemizde zaten sağlık çalışanı açığı var.  Kişi başına düşen doktor ve hemşire sayısını arttıracağı için bu karar en çok vatandaşa yarar. Ancak hastayla doğru iletişim kuramayacak derecede lisanı olmayan, mesleki bilgileri yetersiz olan çalışanlara izin verilirse kalite düşer, yanlış tıbbi uygulamalar olabilir. Burada önemli olan yabancı veya Türk ayrımı değil, kaliteli hizmeti verecek çalışanı seçme konusudur.

özel
hastanelerden
yabancı
doktorlar
için
sınav
önerisi
Yorum (31)
dronur
amerikadaki usmle tarzı bi sınavdan bahsediliyor sanırım... ama şu gayet net ve açık ki sağlık bakanı yabancı doktor alımında belirgin bir filtreleme yapmayacak... yandaş sermaye kazansın yerli doktorda hasta avcılığı ve kölelikle geçireceği memur hayatının tadını çıkarsın... sesini çıkarmayan, birlik olmayan, umutsuzluğa düşmüş, mesleğini ve geleceğini savunmayan bütün meslektaşlarımı kınıyorum...
0
Cevapla
ali veli
ÖSYM yapacaksa sınava gerek yok... Nasıl olsa eski sorular ve ya şifreleme ile hepsi bu sınavı verir... Allah herkesin gönlüne göre versin. Yabancı Dr. ları destekleyenlerin yakınlarını yabancı dr. lara benim gibileri de Türk dr. larına emanet etsin iyişAllah...
0
Cevapla
M.T
TÜRKÇE bilen yabancı uyruklu patalog ve biyokimya uzmanı... Şimdi gördüm,sanırım ilk yabancı doktor ilanı bu.
0
Cevapla
Çetin Ordu
sağlıkta Türkiye'de personel eksikliği açık. normal koşullarda el üstünde tutulması gereken doktor ve hemşire başta tüm sağlık personeli olarak ilginç bir şekilde özel hastanelerde kadro sıkıntısı mecburi hizmet vs kötü uygulamalar ile karşı karşıyayız. yani sizi istihdam etmek isteyenler var işsizlik sıkıntısı yok en iyi koşullarda iş bulmanız lazım. ama enteresan bir şekilde devlet eliyle özel sektörde çalışacağınız koşullar ve kadrolar kısıtlanıyor ve bu şekilde işsiz kalmanız ve burnunuzun sürtülmesi isteniyor. hükümetin uygulamaları ile yapay olarak sağlık çalışanları üzerine baskı ve sıkıntı yaratılıyor bu da açık. son olarak şunu eklemek istiyorum bizi ne kadar üzerseniz hastalar bizden daha fazla üzülecektir. çünkü biz hizmet verdiğimiz hastalar ile aynı taraftayız.
0
Cevapla
M CANER FİLİZAY
Evet bence bu konuda çok hassas ve dikkatli olunması gerekiyor.Gerçekten teorik ve pratik anlamda sınavları verebilen hekimlere bu izin verilmeli.Yoksa sektörde kalite düşer.Sonuçta Türk hekimlerinin kalitesi bellidir.İngiltereden bile Türkiyeye gelen göz hastaları varken bu ülkede gel çalış tarzında bi yaklaşım yapılamaz.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir