Tek kullanımlık tıbbi malzemelerin birden fazla kullanılmasıyla ilgili olarak ceza maddesinin kaldırılmasıyla ilgili tartışmalar sürerken, Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği’nden (OHSAD) tartışma yaratacak bir iddia geldi. OHSAD Başkanı Reşat Bahat, “Bu düzenleme birkaç özel hastane için yapılmadı. Devlet hastaneleri dahil, üniversite hastaneleri de dahil büyük sıkıntı içindeydi. Hastaneler kapanabilir veya iflasa sürüklenebilirdi” dedi. Düzenleme için Harvard Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmayı temel aldıklarını belirten Bahat, “Bilimsel veriler sunduk. Onun üzerine böyle bir karar çıktı” dedi. SGK ise yaptığı açıklamayla, düzenlemeyle mükerrer cezanın teke indirildiğini belirtti.
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun özel kurumlardan hizmet satın alım sözleşmesinde bulunan “Tekrar kullanılmaması gereken tıbbi malzemelerin her bir kullanımı için 10 bin TL cez uygulanır” maddesini kaldırması tartışması konusu oldu. Söz konusu düzenlemenin anyiyografi, göz ameliyatları gibi birçok alanda risk oluşturabileceği dile getirildi.
OHSAD Başkanı Reşat Bahat ise, düzenlemenin sadece özel hastanelerin talebi olmadığını belirtti. Birçok üniversitenin raporunda, düzgün şartlarda sterilize edilen birçok tıbbi malzemenin kullanılabileceği bilgisinin yer aldığını belirten Bahat, “Biz elimiz boş gitmedik. Harvard Üniversitesi’nin bu konuda raporu vardı. Üniversitelerin bu konuda raporları var. Onu da götürdük. Sağlık Bakanlığı ’nın bu yöndeki bir düzenlemeye itirazı yok. Ancak sterilizasyon işleminin kötü yapılması kaynaklı bir sorun yaşanabilir ki, bu da başka bir tartışma konusu” dedi.
Konuyla ilgili pazarlık yapmadıklarını sadece raporları sunduklarını kaydeden Bahat, “Sadece özel hastaneler diye bakmayın olaya. Devlet hastaneleri hatta, üniversite hastaneleri dahil hepsi sıkıntı içindeydi. 100 kadar tıbbi malzemeden bahsediyoruz. Hastaneler kapanabilir veya iflasa sürüklenebilirdi” diye konuştu. Söz konusu yasağın son 3-4 yıldır gündemde olduğunu belirten Bahat, “Daha önce zaten böyle bir yasak söz konusu değildi. Bundan kaynaklı bir sıkıntı hatırlıyor musunuz” dedi.
SGK: Bozuk ürüne ceza devam ediyor
Sosyal Güvenlik Kurumu ise yaptığı açıklamayla, bozuk ürüne cezanın devam ettiğini belirtti. Sözleşmelerde yasaklı, bozuk, zamanı geçmiş, ilaç, kan ürünleri, tıbbi malzemelerin kullanılası durumunda 30 bin TL’lik ceza uygulanması yönünde düzenleme bulunduğu kaydedilen kurum açıklamasında, “Sözleşme metnindeki cezai yaptırım tutarı düşük olan hüküm (10.000 TL) çıkarılmış olup daha ağır yaptırım içeren maddelerin geçerliliği devam etmektedir. Uygulamada herhangi bir sorunla karşılaşılması veya tespit edilmesi durumunda Kurumumuzun daha ağır müeyyideler uygulama yetkisinin bulunduğu bilinmelidir” denildi.