Medimagazin logo

Uzmanlar rahim kanseri tedavisindeki son gelişmeleri anlatmak için buluştu

İstanbul Hisar Intercontinental Hastanesi, jinekolojik onkoloji cerrahisi ve kadın hastalıkları doğum uzmanlarının bir toplantısına ev sahipliği yaptı. Doç. Dr. Derman Başaran’ın koordinatörlüğünü yaptığı “Endometrium Kanserinde Sentinel Lenf Nodu Haritalaması” isimli toplantıda, rahim kanseri tedavisinde son yıllarda ortaya çıkan önemli gelişmeler ele alındı
Uzmanlar rahim kanseri tedavisindeki son gelişmeleri anlatmak için buluştu
Doç. Dr. Derman Başaran
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

19 Mart Cumartesi günü İstanbul Hisar Intercontinental Hastanesi, jinekolojik onkoloji cerrahisi ve kadın hastalıkları doğum uzmanlarının bir toplantısına ev sahipliği yaptı. Doç. Dr. Derman Başaran’ın koordinatörlüğünü yaptığı “Endometrium Kanserinde Sentinel Lenf Nodu Haritalaması” isimli toplantıda rahim kanseri tedavisinde son yıllarda ortaya çıkan en önemli gelişmelerden birisi olan Sentinel Lenf Nodu teknolojisinin kullanımı konunun uzmanları tarafından detaylı bir şekilde tartışıldı.

İstanbul’daki karlı havaya rağmen kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarının hem konferans salonunda hem de internetten verilen canlı yayına yoğun ilgi gösterdiği fark edildi. Açılış seremonisinden sonra canlı ameliyat gerçekleştirilen organizasyonda, Dr. Derman Başaran salona ve internetten diğer sağlık profesyonellerine endometrium kanserinde kullanılmaya başlayan sentinel lenf nodu ve floresan boyama teknolojisinin kullanımıyla ilgili pratik noktaları vurguladı. Tüm gün süren organizasyonunun ikinci yarısında ise kursa katılan eğiticiler, rahim kanserinin tedavisi ve rahim kanseri ameliyatlarında dikkat edilmesi gerekenleri özetlediler. Kursa katılan katılımcılara, sertifikalarının verilmesiyle organizasyon sona erdi.

 

Dr. Derman Başaran

 

Kurs bitiminde Dr. Derman Başaran ile yapılan söyleşide şu notlar dikkati çekti:

Rahim kanseri sıklığı giderek artıyor

Endometrium kanseri yani rahim kanseri ya da rahim iç zarı kanseri sıklığı dünya ve Türkiye’de giderek artmaktadır ve bunun temel nedeni nüfusumuzun yaşlanması ve maalesef giderek daha şişman bir hale gelmemizdir. Dolayısı ile rahim kanseri ameliyatları sırasında giderek yaşlanan ve buna bağlı olarak ek sağlık problemleri olan hastaların tedavi edilmesi gerekmekte ve buna uygun ameliyat yöntemleri seçilmesi gerekmektedir.

Rahim kanseri lenf bezlerine sıçrayabilir

Çoğu hastada, rahim kanseri, organ içinde kalıp başka bölgelere yayılma göstermese de bazı hastalarda hastalık lenf bezlerine veya lenf düğümlerine sıçrayabilmektedir. Lenf bezlerine sıçrayan hastalığın bulunması için bundan önceki yıllarda tüm lenf bezlerinin çıkartılması önerilmekteyken, son zamanlarda yapılan çalışmalar bazı lenf bezlerinin seçilerek çıkartılmasının aynı sonuçları sağladığını göstermiştir.

Rahim kanserinde lenf bezlerinin hepsinin çıkartılması uygun mu?

Rahim kanseri olan hastalarda, lenf düğümlerinin tamamının çıkartılması uzamış ameliyat süresi, kanama, lenfödem, bacaklarda şişlik, his kaybı veya lenf dolu kesecikler (lenfokist) oluşmasına sebebiyet verebilmektedir. Bu durumun önüne geçebilmek için bazı özel lenf bezlerinin bir takım boya ve kamera ekipmanları kullanılarak saptanması tekniği geliştirilmiştir ve buna Sentinel Lenf Nodu haritalaması denmektedir. Bu teknik kullanıldığında tüm lenf bezlerinin çıkartılmasına kıyas ile hastaların daha az komplikasyon ile karşılaştığı gösterilmiştir.

Sentinel lenf nodu haritalamasını kimler yapmalı?

Jinekolojik kanseri olan tüm hastaların bu konuda özel eğitimi olan jinekolog onkologlar tarafından tedavi edilmesi gerektiğini belirten Dr. Derman Başaran, sentinel lenf nodu haritalamasının da görece olarak yeni bir teknoloji olduğu için ancak bu konuda deneyimi ve eğitimi olan jinekolog onkologlarca yapılmasının doğru olacağını söyledi. Bir jinekolog onkoloğun bu konuda yetkin olabilmesi için en az 30-40 vaka deneyimi olması gerektiğinin altını çizen Dr. Derman Başaran, bu sebepten dolayı yapılan kursun tekrar edileceğini de belirtti.

doç. dr. derman başaran
rahim kanseri tedavisi
jinekolojik onkoloji cerrahisi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir