Medimagazin logo

Sporla birlikte alınan takviye edici gıdalara dikkat! İçerikleri çok önemli

Dünyada her zamankinden daha fazla insan vitamin ve takviye edici gıdalar alıyor. Bazı sporcular, vücut geliştiriciler ve atletler yağsız kas kütlesini artırdığı, yağları azalttığı ve iyileşmeyi hızlandırdığı için steroidlere başvuruyor. Doç. Dr. Fatih Yanaral, steroidlerin yanlış kullanımın yan etkileri arasında jinekomasti (erkekte meme büyümesi) akne ve kısırlık da yer aldığını söyledi
Sporla birlikte alınan takviye edici gıdalara dikkat! İçerikleri çok önemli
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlıklı bir yaşam için düzenli spor yapmak ve dengeli beslenmek çok önemlidir. Ancak günümüzde birçok kişi, sosyal medyanın da etkisiyle daha fazla takipçi, daha çok izlenme ve beğenilme arzusuyla kaslı bir vücuda sahip olmak istemekte ve spor salonlarında çok zaman geçirmekte, farkında olmadan aşırıya kaçabilmektedir.

Bu doğrultuda takviye edici gıdaların kullanımının hızla artığını belirten Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Fatih Yanaral, “Takviye edici gıdaların içerisinde hızlı emilebilen proteinler, aminoasitler, ginseng, arjinin, kafein, kreatin, sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum gibi elektrolitler, vitamin A, B, C, D, E içeren multivitamin kompleksler, kollajen, bağırsak düzenleyici probiyotikler bulunabiliyor. Fakat içerikleri yalnızca bunlarla sınırlı kalmıyor. Bazı gıda takviyelerinin onaylanmamış ve potansiyel olarak zararlı ilaçlar içerdiğini bildirilmiştir. Bu tür gıdaların aşırı kullanımında karaciğer, böbrek yetmezliği ve zihinsel sağlık sorunları oluşabiliyor.” dedi.

 

Doç. Dr. Fatih Yanaral

 

Akne ve kısırlığa yol açıyor

Sporcular, vücut geliştiriciler ve atletler yağsız kas kütlesini artırdığı, yağları azalttığı ve iyileşmeyi hızlandırdığı için fiziksel görünümlerini iyileştirmek ve spor performanslarını geliştirmek için anabolik steroidler kullanabilmektedir. Bazı sporcuların kullandığı protein takviyelerinin içerisinde etikette bildirilmeyen anabolik steroidler mevcut olabilir. Steroidlerin yanlış kullanımın yan etkileri arasında jinekomasti (erkekte meme büyümesi) akne ve kısırlık da yer alır. Bu nedenle aşırıya kaçmadan içeriğinden emin olunan takviye edici gıdaların kullanılması oldukça önemlidir” şeklinde görüşlerini dile getirdi.

sporcu takviyesi
steroid
vucut gelistirme
jinekomasti
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir