Sperm testi nasıl yapılır?
Baba adayı, sperm testi için kliniğe gelerek sperm verir. Spermler tüp bebek merkezinde veya hastanede özel bir kap içinde verilir. Menideki sıvılaşma sonrasında menideki sperm sayısı, hareketliliği ve şekli yönünden incelenir ve laboratuvar ortamında işlemden geçirilerek kaliteli görülen spermler seçilir. Sperm örneği verecek erkeğin testi vermeden önce 3 gün boyunca cinsel perhiz yapmalıdır.
Sperm testi sırasında nelere dikkat etmeli?
Meni analizinden önce erkeğe bu konuda yazılı ve sözlü bilgi verilmelidir. Sperm testi vermeden önce en az 3-4 günlük cinsel bir perhiz yapılmalıdır. Bilerek cinsel ilişkiye girilmemeli ya da uykuda boşalma olmamalıdır. Ancak bu perhiz süresi çok fazla uzatılmamalıdır. Bu sperm kalitesini düşürür. Sperm vermeden önce idrar yapılması iyi olur. Soerm testi için laboratuvardan verilen steril kap içine mastürbasyon yaparak soerm verilmeli ve içine yabancı madde karıştırılmamalıdır. Ereksiyon sorunu yaşayan erkeklere öncesinde uygun dozda ilaç tedavisi uygulanır.
Sperm testi sonuçları nasıl olmalı?
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre normal bir sperm testinde spermlerin sayısı milimetrede 15 milyon, ileri hareketliliği % 32 normal şekilli sperm oranı da % 4 üzerinde olmalıdır.
Sperm testi sonrasında olası tanı nedir?
Sperm örnekleri toplandıktan sonra ulaşılan sonuçlar 3 hafta gibi bir arayla tekrarlanmalıdır. Bu iki numune değerlendirilir. Test sonuçları farklı nedenlere bağlı olarak değişebilir.
Kimler sperm testi yaptırmalı?
Sperm sayılarında azalma olanlar, sperm morfolojisi bozuk olanlar, yani genel olarak sperm durumları ile ilgili problem yaşayanlar ve çocuk sahibi olamayan erkekler sperm testi yaptırırlar.
Hiv Testi
İnsan bağışıklık yetmezliği virüsü olarak da bilinen bir hastalık olan AIDS hiv testi sayesinde erkenden teşhis edilmekte ve tedavi ile kontrol altında tutulmaya çalışılmaktadır. İnsan vücudunu enfeksiyonlara karşı savunmasız bırakan AIDS daha birçok hastalığın da ortaya çıkmasına neden olur. Özellikle, kanser gibi hastalıklara da yol açması ile vücudun tamamen savunmasız kalmasına yol açar.
Hiv Testi Nedir?
ELISA testi olarak da bilinen hiv testi tanı için kullanılan bir kan testi türüdür. Hiv vücuda girdikten 3-8 hafta sonra vücut virüsle savaşmak üzere antikor denilen maddeleri üretir. Bu antikorların ölçülebilmesi için en az 3 aylık bir süre gerekir.
Hiv Testi Nasıl Yapılıyor?
Kandaki antikor düzeyinin ELISA yöntemi ile ölçülmesi olarak bilinen Hiv testi uygulanarak hiv teşhisi konulur. Pencere dönemi kişiden kişiye değişir.
Hiv Testi Nerede Yapılır?
Mümkün olan en kısa sürede hekime başvurarak izlenecek yol ve test zamanı belirlenmeli. Hastanelerde ve hiv testi yapılan laboratuvarlarda ELISA testi için gün alınır. Pek çok hastalığın tanısında kullanılan hiv testi yani ELISA sadece AIDS için kullanılmaz.
Hiv Testi Kaç Günde Sonuç Verir?
Hiv testi doğru sonuçlar verebilsin diye en doğru zamanı belirlemek son derece önemlidir. 30 dakika gibi kısa bir sürede sonuç veren Hiv testleri pozitif çıkarsa doğrulama testinin yapılması gerekir.
Hiv Testini Evlilik Öncesi Yaptırmak Zorunlu Mudur?
Hiv testi evlilik öncesinde yaptırılması zorunlu testler arasında değildir. Ancak sağlık açısından yaptırılmasında fayda vardır.
Cinsel Yolla Hastalıklar Nasıl Bulaşır?
· Cinsel temas esnasında sperm veya vajinal sıvı ile vücut sıvılarının teması
· Anal, oral ya da vajinal cinsel temas yoluyla
· Kan teması ile
· Anneden bebeğe
· Ortak şırınga kullanımı (madde kullanımında) ile
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar ortaya çıkar.
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Nelerdir?
· Bel soğukluğu (gonore)
· HPV
· Hepatit C
· Klamidya
· Frengi( sifiliz)
· Genital bit
· Genital uçuk (herpes)
· Hepatit B
· AIDS (HIV)
· Trikomonas
· Genital uyuz
· Candida mantarı
· Bakteriyel vazinosiz
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıkların Belirtileri Nelerdir?
Belirti verme konusunda cinsel yolla bulaşan hastalıklar birbirinden farklıdır. Hastalığın türüne göre belirtileri ve belirti zamanları değişir. Sık idrara çıkma, idrar yaparken yanma, vajinada ve peniste siğil, yara, kızarıklık, küçük kabarcıklar en belirgin belirtilerdendir. Ayrıca, kaşınma, kasık bezlerinde şişlik görülebilir ancak bazı hastalıklar hiç belirti vermeden ilerler.
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklardan Korunma Yolları Nelerdir?
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar önlenebilir bunun için en önemli unsur güvenli sekstir. Tek cinsel partner seçimi bu anlamda çok önemlidir. Bununla birlikte, cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanmak da koruyucu önlemler arasındadır. HPV ve Hepatit B aşısı da etkili olabilir.
Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıkların Tedavileri Nelerdir?
Bakteriyel enfeksiyonlar antibiyotik ile tedavi edilebilir. Burada uygun antibiyotik seçimi son derece önemlidir. Parazit enfeksiyonu olan hastalıklarda ise antiparazitik ilaçlar kullanılmalıdır. HIV, HPV ise tam olarak tedavi edilemez. Sadece kontrol altında tutulabilir.