Özel Bahar Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Fahriye Ağca kalp krizlerinin kış aylarında daha sık olmasının en önemli sebebini soğuk havaların uyardığı damarlardaki büzülme, spazm ve tansiyonu yükseltici etkisi olduğunu kaydetti. Ağca, "Bu etki damarlarda büzüşmeye, göğüs ağrılarına ve hatta kalp krizine neden olmaktadır.” dedi. Damar sertliği hastalığının ihmal edilmemesi gerektiğini dile getiren Doktor Ağca, “Kış aylarında sık görülen gribal hastalıklar vücuttaki iltihabi süreci tetiklediği için plak dediğimiz damar tortularının çatlayıp üzerine pıhtı oturması sürecini tetikleyebilir ki bu durum kalp krizi ile sonuçlanmaktadır.” diye konuştu.
Özel Bahar Hastanesi Başhekmi Op. Dr. Ömer Kurt ise grip aşısının kalp damar rahatsızlığı olan hastalarda kalp krizinden kaynaklanan ölüm oranlarını belli oranda azalttığının yapılan çalışmalarda görüldüğünü hatırlattı.
ALTIN TAVSİYELER
Doktor Ağca, kışın sabah saatlerinin kalp krizinin en sık görüldüğü zaman dilimi olduğunu belirterek, Kurban Bayramı nedeniyle sabah soğuğuna maruz kalacak hastalara şu tavsiyelerde bulundu:
"-Kalp ve tansiyon hastaları ilaçlarını düzenli almalıdırlar.
-Koroner arter hastalığı olan, by-pass olmuş, stent takılmış ya da balonla damarları açılmış hastalara ve kalp yetmezliği olan bireylerin mutlaka grip aşısı yaptırmaları önerilmektedir.
-Kalp hastalarının, ağır kalorili besinlerden kaçınarak tam tahıllı besinler ile sebze ve meyve yemeleri gerekir.
-Egzersiz yapmak için havanın daha ılık olduğu saatler veya ev, spor salonu, gibi kapalı ortamlar tercih edilebilir.
-Soğuk havalarda hastaların kendilerini korumaları ve sıkı giyinmeleri gerekmektedir.
-Kalp hastalarının tok iken soğuk havaya (rüzgara) karşı yürümemeleri gerekir, çünkü rüzgara karşı yürümek anjinapektorise (göğüs ağrılarına) hatta kalp krizine bile neden olabilir.
-Kışın hava kirliliğinin artmasından dolayı kalp hastalarının havanın kirli olduğu zamanlarda dışarı çıkmamaları gerekir.
-Kalp ve tansiyon hastaları grip ilaçlarını kullanmaktan kaçınmalıdırlar."