Baş bölgesinde sinüs adlı yüz kemikleri vardır ve bu yüz kemiklerindeki mukoza zarında iltihaplanmanın meydana gelmesi de sinüzit olarak adlandırılır. Günümüzde çok sayıda kişi çeşitli nedenlere bağlı olarak sinüzit sorunu yaşıyor. Baş ağrısı, burun akıntısı gibi karakteristik semptomları olan sinüzitin yaşam kalitesini olumsuz etkilediği biliniyor. Bu nedenle mutlaka tedavi seçeneklerinin değerlendirilmesi ve hastaya en uygun tedavinin belirlenerek uygulanması gereklidir.
Sinüslerin İltihaplanma Nedenleri Nelerdir?
Sinüslerde iltihaplanma sadece tek bir nedene bağlı olarak meydana gelmez. Yaygın nedenler ise şöyledir:
· Alerjik reaksiyonlardan üst solunum yollarının etkilenmesi
· Diş problemleri ya da diş eti enfeksiyonu
· Hatalı diş implantı uygulaması
· Aşırı hava kirliliğine maruz kalma
· Tütün ürünleri kullanımı
· Uzun süreli ve tempolu yüzme
· Sert su altı dalışları yapma
Sinüzit Tedavisi Nasıl Olmalıdır?
İlk olarak ilaç tedavisinin uygulanması tercih edilir ve kullanılan ilaçlar da genellikle antibiyotiklerdir. Bir süre beklenmesi durumunda ilaçların başarı sağlayıp sağlamayacağı belli olur. Bu zaman zarfında burundaki tıkanıklığı açmaya yönelik ilaçlar da kullanılabilir. Elbette hastaların bol su içmeleri ve dinlenmeleri de tavsiye edilir. Eğer ilaç tedavisi başarı sağlamazsa bu durumda cerrahi müdahaleye karar verilebilir. Sinüzit ameliyatı ile sorun giderildiğinden hastaların yaşam kalitelerine yeniden kavuşmaları mümkün olur ancak hastaların sadece % 20 ila % 25’inin ilaç tedavisine yanıt vermediğini de eklemek gerekir.
Sinüzit Ameliyatı Ne Zaman Karar Verilir?
Aşağıdaki durumlarda sinüzit ameliyatına karar verilebilir:
· İlaç ile sinüzitin ortadan kaldırılamamış olması
· Hastanın yaşadığı şikayetler günlük hayatını olumsuz etkiliyorsa ve yaşam kalitesini düşürüyorsa
· Sinüs bölgesinde doğuştan şekil bozukluğu varsa ya da sonradan travmalar nedeniyle anormallikler meydana geldiyse
· Burun içinde polip oluşumu mevcutsa
· Geniz etinde ya da burun etinde büyüme olduğunda
Sinüzit ameliyatında hekim tercihinin büyük bir önem taşıdığını belirtmeliyiz. Tedavi için mutlaka Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Altan Yıldırım gibi deneyimli bir hekimi tercih etmek gereklidir.
Sinüzit Ameliyatı Kimlere Uygulanır?
Aşağıda sıraladığımız problemleri yaşayanlar için sinüzit ameliyatı uygulanabilir.
· İlaç tedavisi ise sinüzit sorunundan kurtulamayanlar
· Burun eti büyümesi sorununu yaşayanlar
· Burun kemiğinde eğrilik olanlar
· Burun içi kıkırdak dokularda anatomik bozukluğun bulunması
· Burun içerisinde polip olanlar
Sinüzit Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Sinüzit ameliyatının dikkatlice yapılması ve hastaya uygun bir ameliyat planlamasının gerçekleştirilmesi gerekir. Bu nedenle Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Altan Yıldırım gibi tecrübeli bir hekimin tercih edilmesi son derece önemlidir. Sinüs boşluklarını oluşturan kemikler ile yapılar incedir ve hassastır. Ameliyatın titizlikle yapılması zorunluluğu da buradan gelir. Operasyonda dokular tıraşlanır ve burun etleri de küçültülür. Tıkanmalar açılır ve sinüs boşluğuna olması gereken görünüm ile yapı kazandırılır.
Ameliyat sonrası iyileşme hızla gerçekleşir ve hastalar birkaç gün sonra normal yaşamlarına geri dönebilirler. Operasyon etkilerinin tamamen geçmesi ise 1 ayı bulabilir. Hafif ödem, kızarıklık, ağrı olması normaldir, kısa zamanda bu şikayetler ortadan kalkar ve hastalar daha rahat nefes almaya başlarlar.
Sinüzit Ameliyat Sonrası Tekrarlar mı?
Genellikle yılda 1 ya da 2 sinüzit atağı gerçekleşebilir ancak çoğu zaman ameliyatın başarılı bir şekilde yapılmış olması durumunda bu rahatsızlık tekrarlamaz. Burada kritik bir unsurdan söz etmek gerekiyor ve o da burun içi poliplerin yeniden meydana gelme riskidir. Poliplerin oluşma riski her zaman olur ve buna bağlı sinüzitin de tekrarlaması söz konusu olabilir. Dolayısıyla polip kaynaklı sinüzit sorunu yaşayanların düzenli kontrollere gitmesi önem taşır.
Kronik Sinüzitin Belirtileri Nelerdir?
Sinüzitin belirtileri şu şekildedir:
· Burunda tıkanıklık olması
· Baş ağrısı
· Yüzde basınç hissi
· Yüksek ateş
· Öksürük
· Koku almada azalma olması
Kronik sinüzitte ise yukarıda sıraladığımız belirtilere ek olarak şu sıkıntılar yaşanabilir:
· Şiddetli baş ağrısı
· Gözlerin etrafında şiddetli ağrının meydana gelmesi
· Dişlerde ağrı olması
· Gözlerde kızarıklık ve şişlik
· Yüzde kızarıklık ve şişlik
· Yorgun ve halsiz olma
Kronik Sinüzit Tedavisi Nasıl Yapılır?
Sinüzitin kronikleşmesi durumunda tedavinin çoğunlukla ameliyat şeklinde yapıldığını söyleyebiliriz. Bu durumda tercih edilen yöntem endoskopik sinüs cerrahisi oluyor. Ancak bazı hastalarda balon sinoplasti cerrahi de uygulanabilir. Sinüsleri tıkayan unsurların temizlenmesi ve varsa anatomik bozuklukların giderilmesi amaçlanıyor. Kronikleşmiş sinüzit durumunda ilaç ile uygulanan tedavinin başarılı olma ihtimali düşüktür.
Detaylı bilgi için à https://draltanyildirim.com/