Medimagazin logo

Ramazan bayramında şeker tüketimine dikkat

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı <br />Zehra Akören, bayramda fazla şeker almanın sağlığı bozacağını belirterek &#8220;Fazla şeker tansiyonu yükseltir, damarların yapısını bozar, kan şekerini aniden yükseltir, aniden de düşürür&#8221; diyor
Ramazan bayramında şeker tüketimine dikkat
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı
Zehra Akören, bayramda fazla şeker almanın sağlığı bozacağını belirterek “Fazla şeker tansiyonu yükseltir, damarların yapısını bozar, kan şekerini aniden yükseltir, aniden de düşürür” diyor.

Ramazan bayramının bir diğer adı da şeker bayramı. Her ziyarette genellikle bol bol şeker ve tatlı tüketilen bir bayram.Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Zehra Akören, bayramda fazla şeker alımının sağlığı bozabileceğine dikkat çekiyor.

Genellikle bayramda hamurlu tatlılar, pastalar, baklavalar, börekler ve çikolataların ikram edildiğini belirten Dyt. Zehra Akören, bu ikramlarla sağlığımızı nasıl bozduğumuzu şöyle anlatıyor:
“Uzun bir açlık döneminden çıktıktan sonra dinlenmiş olan bir mideye fazla ve saf karbonhidrat yüklenmesi kan şekerinin aniden yükselmesine neden olur. İnsan metabolizması şekeri kullanmaya çok müsait değildir. Ani yükselen kan şekeri aniden de düşer. Bu da vücudumuzda halsizlik, yorgunluk, isteksizlik gibi belirtilerin yanı sıra hızlı kilo alımına da neden olur. Tansiyonda değişiklikler yapar, çünkü fazla şeker ve şekerli gıdalar damarlarda oksitlenmeye neden olur. Damarların yapısını bozar. Fazla şekerin vücuda hiçbir yararı yoktur, sadece enerji verir fazla enerji vücudumuzda kilo olarak depolanır.

Ayrıca ramazan ayında daha az gıda tüketilmiş olabileceği için gelişebilecek kabızlığa karşı lif oranı yüksek gıdalar (taze sebze meyveler gibi) tercih edilmelidir. Yine ramazan ayında su tüketimi azalacağından, vücutta oluşan sıvı kaybını önlemek için bol su tüketilmeli ve sıvı yiyecekler alınmalıdır. Kahve gibi kafein içeren içecekler fazla tüketilmemeli, alkol alışkanlığı olan kişiler ise ramazan sonrası alkol tüketimini sınırlandırmalı; alkol oranı daha az olan şarap gibi içecekleri tercih etmelidirler. ”

Dyt. Akören, bayramda bol hamurlu tatlı ve şeker yerine daha hafif yiyecekler yenebileceğini belirterek şu önerilerde bulunuyor:
“Şeker yerine yüzde 70-80 kakao oranlı çikolata, sütlü tatlılar ya da hurma ikram ve ara öğün olarak tercih edilmelidir.”

ramazan
bayramında
şeker
tüketimine
dikkat
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir