Presbiyopi, gözdeki lensin esnekliğini kaybetmesiyle meydana gelen bir göz rahatsızlığıdır. Yaşın ilerlemesiyle birlikte ciddiyet seviyesi de artan bu göz bozukluğu, yakını net görememe ile kendisini belli eder. Çoğunlukla 40 yaşından itibaren görülmeye başlanır. Yakını görememe sorunlarından bir diğeri olan hipermetrop ile piresbiyopinin sıklıkla birbirine karıştırıldığı bilinmekle birlikte her iki göz rahatsızlığının görülme nedenleri arasında temel farklılıklar mevcuttur.
Farklı uzaklıklarda bulunan nesnelerin net bir şekilde görülebilmesi için lensin şekil değiştirmesi gerekmektedir. Fakat yaşın ilerlemesiyle birlikte lens sertleşir ve lensin şekil değiştirme konusundaki kabiliyetleri azalır. Bu ise görüşte çeşitli problemlere neden olur. Hipermetropta göz küresi olması gerekenden çok daha kısadır. Bu durum, görme bozukluklarına sebebiyet verir. Presbiyopide ise lensin sertleşmesi ve esnekliğini yitirmesi gibi bir sorunla karşı karşıya kalınır.
Peki presbiyopi belirtileri nelerdir, presbiyopinin tedavisi nasıl gerçekleştirilir?
Presbiyopi belirtileri nelerdir?
40 yaşından itibaren görülmeye başlanan ve bazı hastalarda herhangi bir belirtiye neden olmayan presbiyopinin farklı görme sorunlarına da neden olduğu bilinmektedir. Bu nedenle teşhisi birçok göz bozukluğuna göre daha kolay yapılabilir. Presbiyopinin sıklıkla karşılaşılan belirtilerini şu şekilde sıralamak olanaklıdır:
- · Hastalığın ilerlemesi durumunda net görememe kaynaklı şakaklarda ve alın bölgesinde meydana gelen ağrılar
- · Bir şeyi okurken zorlanmak ve nesneyi uzaklaştırmayı istemek
- · Kitap ya da gazete okurken parlak ışığa ihtiyaç duyulması
- · Normal okuma mesafesinde bulanık görmek
Bu ve bunun gibi belirtiler, presbiyopiye işaret edebilir. Bu nedenle belirtilerden herhangi birinin görülmesi durumunda hekime başvurulmalıdır.
Presbiyopi nedenleri nelerdir?
Presbiyopi’de en önemli etken yaş faktörüdür. Yaşın ilerlemesiyle birlikte meydana gelen göz bozukluğunun nedenleri net bir şekilde belirlenememiştir. 38-45’li yaşlarda görülmeye başlanmakta olup mercekte sertleşme ile kendini belli eder. Zaman içerisinde mercek sertleşmeye başlar ve esnekliğini yitirir. Bu durum, farklı uzaklıklarda bulunan nesnelerin net bir şekilde görülebilmesi için merceğin şekilde değiştirmesini engeller.
Presbiyopi tanısı nasıl konulur?
Hekime başvuran hastalara ilk önce göz muayenesi yapılır. Bununla birlikte görüş testi de yapılmakta olup ardından “Snellen görüş testi” olarak da adlandırılan göz testine başvurulmaktadır. Belirli bir mesafede bulunan tablodaki harflerin okunmasına dayalı olan göz testi, hastanın görme derecesinin anlaşılması adına önemlidir. Presbiyopi teşhisi kapsamında gerçekleştirilen testlerin her biri, hastada presbiyopinin bulunup bulunmadığının anlaşılmasını sağlar. Hastalığın teşhisi konulduktan sonra tedavi aşamasına geçilmektedir.
Presbiyopi tedavisi nasıl gerçekleştirilir?
Presbiyopi tedavisinde farklı yöntemler kullanılmakta olup yaygın olarak gözlük tedavisi tercih edilir. Göz merceği esnekliğini kaybettiğinden, odaklama işlemlerini yapamaz. Kullanılan gözlük ise dışarıdan mercek yardımıyla görüntünün retinaya düşmesini ve görme işleminin gerçekleşmesini sağlar. Gözlük kullanmak istemeyen hastalarda uygulanan tedavi yöntemi lenstir.
Gözlük ile çok daha dar bir görüş açısına sahip olan hastaların lens ile çok daha rahat bir görüş elde ettikleri ortaya konmuştur. İlerleyen yaşlarda görülen göz bozukluğunda korneaya lazer uygulaması olarak da bilinen cerrahi yöntem de kullanılabilir. 40 yaşın üzerinde ve lens ile gözlük kullanmak istemeyen hastalarda uygulanan yöntem aracılığıyla kornea lazer ile çizilmektedir. Damla anestezi ile gerçekleştirilen tedaviden kısa bir süre sonra hasta normal yaşantısına dönebilmektedir.
Fakat hem gözlük hem de lens kullanımının kendine göre avantaj ve dezavantajları bulunur. Bu durum cerrahi yöntem için de geçerlidir. Presbiyopinin tedavisinde kullanılacak yönteme hekim karar vermekle birlikte hastanın talepleri de dikkate alınır. Böylelikle en iyi tedavi yöntemi belirlenerek hastanın çok daha sağlıklı bir görüş elde etmesi sağlanır.