Medimagazin logo

Kanser yapan tatlandırıcıya ithalat izni

E952 kodlu yapay bir tatlandırıcı olan "sikmalik asit", sodyum ve kalsiyum tuzları "siklamat" adı altında yapay tatlandırıcı olarak kullanılıyor.
Kanser yapan tatlandırıcıya ithalat izni
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

E952 kodlu yapay bir tatlandırıcı olan “sikmalik asit”, sodyum ve kalsiyum tuzları “siklamat” adı altında yapay tatlandırıcı olarak kullanılıyor.

Başta Amerika ve İngiltere olmak üzere birçok ülkede zararları kanıtlandığı için yasaklanan “siklamik asite” ithalat izni verildi.
Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın Yüksek Yoğunluklu Tatlandırıcıların İthaline İlişkin İthalat: (2010/4) Sayılı Tebliğde Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ’i Resmi Gazete’de yayımlandı.

Yayımını takiben 15’inci gün yürürlüğe girecek olan tebliğe göre, 2929.90.00.00.17 Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonlu “siklamik asit” madde isimli ürüne ithalat izni verildi.

KANSER YAPICI ETKİSİ VAR

E952 kodlu yapay bir tatlandırıcı olan “sikmalik asit”, sodyum ve kalsiyum tuzları “siklamat” adı altında yapay tatlandırıcı olarak kullanılıyor.

Renksiz ve kristal toz halinde ekşi-tatlı tada sahip olan siklamik asit, suda ve etanolde çözülüyor. Sükrozdan 40 kat daha fazla tatlandırıcı özelliği olan madde kanıtlanan zararları nedeniyle birçok ülkede yasaklandı.

Vücuttaki dönüşümü ve metabolizma ürünlerinin kanser yapıcı etkisi olduğunun bilimsel olarak kanıtlanan bir tatlandırıcı olan “siklamat” migren ve diğer reaksiyonlara neden olduğu biliniyor. Fare testis ve embriyolarında yapılan testlerde hasara neden olmuş ve kansere yol açtığı için Amerika ve İngiltere başta olmak üzere çok sayıda ülkede kullanımı yasak.
MİLLİYET

kanser
yapan
tatlandırıcıya
ithalat
izni
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir