Medimagazin logo

Kalp krizinde zaman herşeydir!

Her yıl dünyada milyonlarca kalp krizi geçirilmekte bunlarında önemli bir kısmı öldürücü olmaktadır. Ölümlerin yarısı hastaneye ulaşmadan önce aniden olmaktadır. BSK Eskişehir Anadolu Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Cihangir Uyan , “Kalp krizi korkutucu bir olaydır fakat belirtilerini ve hangi önlemleri alacağınızı öğrenirseniz, bir hayatı kurtarabilirsiniz. Hatta belki bu kendi hayatınız bile olabilir”, diyerek kalp krizinin belirtileri ve kriz anında yapılması gerekenler ile ilgili bilgiler verdi.
Kalp krizinde zaman herşeydir!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Kalp krizi esnasında, bir pıhtı kalp damarını tıkayarak kalp adalesine olan kan akımını engeller. Kalp adalesi ölmeye başlar. Bu teknik olarak “miyokard infarktüsü” olarak adlandırılır ve “kalp adalesinin ölümü” anlamına gelir. Tedavisiz geçen zaman arttıkça hasar fazlalaşır. Kalp krizi esnasında kalbin ölen bölümü tekrar canlanmaz ancak onarılabilir.

 

Pıhtı eritici ilaçlar ve diğer balon-stent gibi damar açıcı uygulamalar kalp krizini durdurabilir. Belirtiler ortaya çıktıktan kısa süre sonra verildiğinde, bu tedaviler kalbe olan hasarı önleyebilir veya kısıtlayabilirler. Ne kadar çabuk başlanırsa, sonuç o kadar iyi olur ve tam sağlığa kavuşma şansı o kadar artar. En fazla etkiyi elde etmek için bu tedaviler kalp krizi belirtileri başladıktan sonraki 1 saat içinde uygulanmalıdır. Tıkanan damarın açıldığında getireceği faydalar, belirtiler başladıktan sonra, tedaviye kadar her geçen saatte azalmaktadır.

 

Kimler Risktedir?

Kalp hastalığı dünyada erkek ve kadın ölümlerinin başlarında yer almaktadır. Erkeklerde kalp krizi riski 45 yaşından sonra önemli derecede artmaktadır. Kadınlarda, kalp krizi menapoz sonrası (genelde 50 yaşından sonra) genellikle ortaya çıkar. Buna rağmen, daha genç erkek ve kadınlar da kalp krizi geçirebilir.

 

Yaşın dışında kalp krizi riskini artıran faktörler:

  • Daha önce geçirilmiş bir kalp krizi veya kalp damarlarını açma girişimi
  • Ailede erken yaşta kalp hastalığı olması
  • Baba veya erkek kardeşte 55 yaşından önce
  • Anne veya kız kardeşte 65 yaşından önce
  • Şeker hastalığı
  • Yüksek kan kolesterolü
  • Yüksek kan basıncı
  • Sigara içmek
  • Aşırı kilo
  • Fiziksel aktivite azlığı

Prof. Dr. Cihangir Uyan, “Eğer bu faktörlerden bir veya bir kaçına sahipseniz, kalp krizi riskinizi nasıl azaltmanız gerektiği ile ilgili olarak kalp doktorunuzla mutlaka görüşünüz. “ dedi.

 

Belirtileri Öğrenmek

“Filmlerde görüldüğü gibi kalp krizinin ani ve yoğun olduğunu birçok kişi düşünebilir. Gerçekte ise birçok kalp krizi gögüs kafesinin merkezinde hafif bir huzursuzluk olarak başlar.  Böyle bir uyarı hisseden kişi neyin yanlış olduğunun farkına varamaz. Huzursuzluk (ve diğer belirtiler) gelip gidebilir. Kalp krizi geçiren hastalar dahi belirtilerin farkında olmayabilir, çünkü bir sonraki bulgular tamamen farklı olabilir. Kalp krizinin uyarıcı belirtilerini mutlaka öğreniniz. Kalp krizi olduğundan hala emin değilseniz derhal kontrol ettirmelisiniz.” diyen Uyan, kalp krizinin uyarıcı belirtilerini anlattı.

-Göğüste huzursuzluk: Basınç, sıkıştırma veya dolgunluk şeklinde hissedilebilir.

-Vücudun üst tarafındaki diğer bölgelerde huzursuzluk: Belirtiler bir veya iki kolda, sırtta, boyunda, çenede veya midede huzursuzluk şeklinde hissedilebilir.

-Nefes darlığı:Sıklıkla göğüste huzursuzlukla birliktedir.

-Soğuk terleme,

-Bulantı,

-Baş dönmesi

Kalp krizi belirtilerini yaşayan hastalar sıklıkla durumun ne kadar ciddi olduğunu önemsemezler ve bekle-gör yaklaşımına girerler. Fakat zaman çok önemlidir ve bu belirtileri olan her hangi bir kişinin hemen tıbbi değerlendirmeye ve tedaviye ihtiyacı vardır. Birkaç dakikadan fazla beklemeyiniz ve hemen ambulans çağırınız.

kalp krizi
zaman
mi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir