Medimagazin logo

Jinekomasti nedir? Jinekomasti hakkında merak edilenler

Latince’de ‘’ kadın memesi’’ anlamına gelen jinekomasti, erkeklerde aşırı meme gelişimi hastalığı olarak tanımlanır. Jinekomasti, Türkiye’de, erkek bireylerde yaygın olarak rastlanan bir rahatsızlıktır.  Jinekomasti tedavisi genellikle liposuction ya da cerrahi çıkarma ameliyatları ile yapılmaktadır
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Jinekomasti nedir? Jinekomasti hakkında merak edilenler
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Latince’de ‘’ kadın memesi’’ anlamına gelen jinekomasti, erkeklerde aşırı meme gelişimi hastalığı olarak tanımlanır. Jinekomasti, Türkiye’de, erkek bireylerde yaygın olarak rastlanan bir rahatsızlıktır.  Jinekomasti, erkeklerde östrojen hormonunun normalden fazla olmasından dolayı kaynaklanır. Erkekte meme büyümesi olarak tanımlanan jinekomasti, meme dokusunun belirli nedenlere bağlı olarak aşırı derecede gelişmesi sonucu anlaşılır.

Jinekomasti, her yaşta görülebilir fakat 12-18 yaş aralığında olan ergenlik dönemindeki erkeklerde daha yaygın olarak rastlanmaktadır. Jinekomastinin herhangi bir sağlık sorununa yol açmadığı bilinir fakat estetik görünüm açısından kişiyi rahatsız eder. Bunun sonucunda da psikolojik olarak kişi, kendini kötü hissedebilir. Jinekomasti hastalığının kendiliğinden geçmesi beklenemez. Bunun sonucunda bu hastalığın tedavisi için cerrahi bir müdahale gereklidir.

Jinekomasti neden olur?

Jinekomastinin oluşumunda birçok sebep etkili olabilir. Jinekomasti rahatsızlığı; çoğunlukla, erkeklerde dişi cinsiyet özelliklerinin baskın olmasını sağlayan östrojen hormonunun anormal düzeyde fazla olmasından kaynaklanır. Hormonal dengesizliğin dışında jinekomastiye sebep olan farklı nedenlerde bulunmaktadır. Bu nedenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

●        Aşırı alkol tüketimi ve uyuşturucu kullanımı

●        Genetik faktörler

●        Sağlıksız ve düzensiz yaşam tarzı

●        Fazla kilo ve sağlıksız beslenme

●        Bazı bitkisel ürünlerin ve vitaminlerin kullanımı

●        Diazepam gibi anksiyete ilaçlarının kullanımı

●        Mantar enfeksiyonları, ülser, prostat, AIDS gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar

●        Bazı kanser türleri, hipofiz bezi tümörleri ve böbrek yetmezliği

Jinekomasti belirtileri nelerdir?

Jinekomastinin belli başlı belirtileri vardır. Meme dokusundaki anormal büyüklük, jinekomastinin en belirgin semptomudur. Göğüste hassasiyet, ağrı veya meme ucunda herhangi bir akıntı, meme altında fark edilen yumru, meme büyüklüğü arasındaki eşitsizlik yani bir memenin diğer memeden daha büyük veya küçük olması durumu jinekomastinin belirtileri arasında yer alır. Meme dokusunda anormal şişlik ve meme hacmindeki artış

Jinekomastinin zararları

Erkeklerde yaygın olarak rastlanan jinekomasti, bazı hastalarda ağrıya sebep olabilir fakat genel olarak acısız bir hastalıktır ve sağlığa herhangi bir zararı yoktur.  Yalnız bu hastalık, kişiyi psikolojik olarak olumsuz etkiler ve rahatsız eder. Erkekler, bu kadınsı meme görüntüsünden dolayı rahatsızlık duyar. Bunun sonucunda; özgüven eksikliği, utanma, çekinme gibi duygu durumları ortaya çıkabilir. Ayrıca; kişi, utandığından dolayı; yüzme, spor gibi fiziksel aktivitelerden ve çeşitli sosyal ortamlara girmekten kaçınır.

Jinekomasti için hangi doktora gidilir?

Jinekomasti hastalığından muzdarip olanların aklına gelen ilk sorulardan bir tanesi ; ‘’ jinekomasti için hangi doktora gidilir?’’ sorusu. Jinekomasti, estetik ve plastik cerrahi alanına girer. Bu doğrultuda, hastanelerde veya özel kliniklerde bulunan güvendiğiniz bir plastik cerrahtan randevu alarak muayene olabilirsiniz.

Jinekomasti tedavileri

Jinekomasti için en etkili tedavi yöntemi, ameliyattıdır. Bu ameliyat, iki yöntemle yapılır. Yağ alma olarak bilinen liposuction yöntemi, jinekomasti ameliyatında kullanılan yöntemlerden biridir. Diğer yöntem ise, cerrahi çıkarmadır. Jinekomastiye sebep olan fazla meme dokusu dairesel kesi açılarak çıkartılır. Buna cerrahi çıkarma yöntemi denir.

Cerrahi müdahale dışında, jinekomasti başlangıcında etkili olan tedavi yöntemleri de bulunmaktadır. Diyet ve egzersiz yaparak sağlık bir şekilde kilo vermek, alkol tüketimini azaltmak, steroid veya jinekomastiye sebep olan ilaçların kullanımını kesmek ve horman tedavisi almak jinekomasti tedavi yöntemleri arasında bulunur.

Jinekomasti ameliyatı

Jinekomasti rahatsızlığının ortadan kalkması için en etkili tedavi yöntemi cerrahi müdahaledir. Ameliyat, liposuction denilen yağ aldırma yöntemiyle gerçekleştirilir. Söz konusu ameliyatta hastaya genel anestezi uygulanır. Hasta uyutulduktan sonra, göğüs kenarlarından ve kol altına yakın yerlerden ufak kesiler açılır. Liposuction denilen kanüller, kesilerden göğse doğru yerleştirilir ve lipasuction cihazının vakum özelliğiyle fazla yağ dokuları alınır, kalan yağ dokularıyla meme şekli yeniden verilir. Bu işlem yapıldıktan sonra; hasta, meme dokusundaki anormal büyüklükten kurtulur ve kesiler dikilerek ameliyat tamamlanır. Ameliyat, 1-3 saat aralığında sürmektedir. Ayrıca her ameliyatta olduğu gibi jinekomasti ameliyatında da, ameliyat sonrası bakım iyileşme sürecinde oldukça önemlidir.

Jinekomasti ameliyatı kaç yaşında yapılır?

Meme dokusunun büyümesi sonucunda gerçekleştirilen estetik bir operasyon olan jinekomasti ameliyatı için 18 yaş sınırı bulunmaktadır. Söz konusu ameliyatın gerçekleştirilebilmesi için, büyümenin yani ergenlik döneminin tamamlanmış olması gerekir. Fakat 18 yaşından küçük olan bireylerde ailenin onayı alınarak ve doktorun kararı doğrultusunda ameliyat gerçekleştirilebilmektedir.

jinekomasti
estetik ve plastik cerrahi
lipasuction
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir