Medimagazin logo

Göz lazer ameliyatı hangi göz problemlerinde uygulanabilir?

Astigmat, hipermetrop veya miyop gibi göz hastalıklarına sahip kişiler genellikle yaşam konforu ve dış görünüş gibi nedenlerle gözlük kullanmak istemeyebilmektedir. Göz lazer operasyonları, göz kırma bozukluklarına sahip olup da gözlük veya kontakt lens kullanmak istemeyen ve operasyon koşullarına uygun hastalar için bir alternatif olmaktadır.
Göz lazer ameliyatı hangi göz problemlerinde uygulanabilir?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Göz kırma kusurları özellikle ileri derecelerde kişinin yaşam kalitesini düşüren sağlık problemlerinden biridir. Bunun nedeni görme duyumuzun , dünya ile olan ilişkimizde en temel belirleyicilerden biri olmasıdır. Bu sebeple astigmat, hipermetrop veya miyop problemi yaşayan hastaların etrafını net bir şekilde görebilmesi için gözlük veya kontakt lens kullanımını zorunlu hale gelmektedir. Ancak birçok insan gerek yaşam konforu açısından, gerekse dış görünüş açısından gözlük kullanmak istemeyebilmektedir. Teknolojideki gelişmeler ile birlikte göz lazer operasyonları, göz kırma bozukluklarına sahip olup da gözlük veya kontakt lens kullanmak istemeyen ve operasyon koşullarına uygun hastalar için bir alternatif haline gelmektedir.

Göz Lazer Ameliyatı Hangi Hastalara Uygulanabilmektedir?

Göz lazer ameliyatı, halk arasındaki yaygın kullanılışı ile göz çizdirme olarak da bilinmektedir. Göz lazer ameliyatı ile uygun hastaların miyop, astigmat hipermetrop gibi görme problemleri tedavi edilmektedir. Toplum arasında göz çizdirme olarak bilinen göz lazer operasyonlarında, göz kırma probleminin temel nedeni olan, gözün en dış tabakası olan korneadaki yüzey bozukluklarının giderilmesi amaçlanmaktadır. Lazer ışını yardımıyla kornea bölgesinin yeniden şekillendirilmesi sağlanarak, kırma kusuruna neden olan kornea dış yüzeyindeki anormallikler giderilmektedir. Bu nedenle bu operasyonların tümüne halk arasında yaygın kullanımla göz çizdirme denilmektedir.

Kişinin göz lazer ameliyatına uygunluğu ve eğer uygunsa kişiye hangi türden bir operasyonun uygulanacağı göz hekimi tarafından yapılacak ayrıntılı göz muayenesi tarafından belirlenmektedir.

Göz lazer operasyonuna karar verilmeden önce birçok tetkik uygulanmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta hastanın kornea kalınlığı ve şeklidir. Çünkü hastanın başlı başına göz lazer operasyonuna uygunluğu veya hangi göz lazer ameliyatı türünün hasta için daha verimli olacağına bahsi geçen bu noktaların tetkikinden sonra karar verilir. Ayrıca hastanın yaşı, sağlık geçmişi ve görme kusurunun numarası da operasyona uygunluğunun belirlenmesi açısından önemlidir.

Göz lazer ameliyatı, 18 yaşından büyük olanlara yani göz gelişimini tamamlamış kişilere yapılabilmektedir. Ayrıca kişinin gözlük numaralarının ilerlemesinde son 1 yıl içerisinde belirgin bir artış gözlemlenmemesi gerekmektedir. Bunun dışında kornea kalınlığının yeterli düzeyde olması gerekmektedir. Bu noktada LASIK ve İLASIK uygulamalarından farklı olarak No Touch Laser uygulaması kornea kalınlığı ince olan hastalara da uygulanabilmektedir. Göz lazer ameliyatları aynı seansta iki göze birden uygulanabilen operasyonlarıdır.

Göz Lazer Ameliyatı Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Göz lazer ameliyatı öncesinde hasta göz çevresine herhangi bir makyaj yapmamalıdır.

Ameliyat günü kan sulandırıcı ilaçlar kullanılmamalıdır. Kontakt lens kullanan hastalar ameliyattan 4-5 gün öncesinde kontakt lens kullanımını bırakmalıdırlar. Hastanın ameliyat öncesindeki kontrollerinde hastaya özel dikkat edilmesi gereken hususlar varsa da operasyonu yapacak doktor bu hususları hastaya ileterek hazırlık aşamasında hastaya ne yapması gerektiğini bildirmektedir.

Göz çizdirme olarak da bilinen göz lazer operasyonlarının uygulanışı uygulanacak olan operasyonun türüne göre değişiklikler göstermektedir. Operasyondan önce damla anestezi ile göz uyuşturulmaktadır. Bu sayede hasta operasyon sırasında herhangi bir şey hissetmez. Operasyon sonrasında hasta hemen taburcu edilmektedir.

Göz Lazer Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Operasyon sonrasında hem gözün dış etkenlerden korunması hem de kornea yüzeyinde iyileşmenin hızlanması için göz doktoru tarafından verilen göz damlalarının ve ilaçların özenle kullanılması önemlidir. İlk bir hafta spor yapılmaması ve ilk bir ay koruyucu gözlükle spor aktivitelerinin yapılması önemlidir. Çünkü bu süreç boyunca gözlere darbe almamak ayrıca ovuşturmamak da önemlidir.

Ameliyat sonrasında birkaç gün süresince gözlere su değdirilmemelidir. Güneş ışınlarının keskin olduğu saatlerde gözler UV ışıktan korunmalıdır. Ameliyattan hemen sonrasında araç kullanılmamalıdır. Son olarak göz doktorunun belirttiği sürede düzenli göz kontrolleri aksatılmamalıdır.

göz lazer operasyonları
göz kırma bozuklukları
göz lazer ameliyatı
göz çizdirme
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir