Göz kızarıklığı, yaygın olarak gözlemlenen bir göz sağlığı sorunudur. Çoğunlukla bir çeşit komplikasyon ya da belirti olarak tanımlanabilir. Bununla birlikte gözde kızarıklığa neden olabilecek birçok etken vardır. Güneş ışınları, göze alınan darbe, gözü sıklıkla ovuşturulması, toz, ışık yansımaları, rüzgarlı havalar göz kızarıklığına sebebiyet veren başlıca durumlardır. Bu durumlara ek olarak göz kızarıklığının belli bir göz sağlığı sorununun belirtisi olarak ortaya çıkması da olasıdır. Dolayısıyla çoğunlukla olduğunun aksine göz kızarıklığı, bazı durumlarda önemsenmesi gereken bir komplikasyondur. Özellikle uzun süren ve geçmeyen göz kızarıklıklarının mutlaka tedavi edilmesi gerekir.
Göz Kızarıklığı Nedir?
Göz kızarıklığı ya da halk ağzında daha yaygın olarak kullanılan haliyle göz kanlanması, belli bir neden bağlı olarak gelişen gözün beyaz kısmındaki kızarık durumudur. Göz kızarıklığına neden olan durum, gözün beyaz kısmını kaplayan ve bu bölgede koruma sağlayan konjonktivit adı verilen dokuda yaşanan hasardır.
Bu doku, şeffaf bir zar biçimindedir. Doku içerisinde bulunan damarların genişlemesi durumunda gözün beyaz bölümü farklı tonlarda kırmızı renkte görünüm kazanır. Konjonktivadaki damarların zedelenmesine ya da bir şekilde deforme olmasına neden olabilecek birçok etken vardır. Dış etkenlerin yanı sıra bazı göz sağlığı sorunları da göz kızarıklığını tetikler.
Göz Kızarıklığı Neden Olur?
Göz kızarıklığının oluşum sebeplerini genel hatlarıyla ikiye ayırmak mümkündür. Bunlardan ilki çevresel faktörlerdir. Güneş ışınları, deniz, havuz, toz, toprak, hava kirliliği, alerjik reaksiyonlar, elektronik cihazların yüksek düzeyde kullanımı, uykusuzluk, uyku düzensizlikleri, sigara durmanı ya da steril olmayan ortam havası kızarıklığa yol açabilir.
Göz kızarıklığı oluşumunu tetikleyen bir diğer unsursa göz hastalıklarıdır. Bu göz hastalıklarını da temel olarak iki farklı şekilde kategorize etmek gerekir. Bazı göz sağlığı sorunları daha ciddi problemlerine oluşmasına neden olabilir. Bu hastalıklar; glokom, kornea ülseri, göz travması ve üveit gibi hastalıklardır.
Buna karşın daha az tehlikeli olan ve göz kızarıklığına sebebiyet verebilecek diğer göz sağlığı sorunları ise şu şekildedir:
· Alerjik konjonktivit,
· Kirpi dibi iltihabı
· Yüksek tansiyon,
· Steril olmayan kontakt lens kullanımı,
· Göz kuruluğu,
Yaygın olarak gözlemlenen bu göz sağlığı sorunları gözde kızarıklığa neden olabilir.
Göz Kızarıklığı Nasıl Geçer?
“Göz kızarıklığına ne iyi gelir” sorusu birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Göz kızarıklığı, bazı durumlarda bir enfeksiyona bağlı olarak gelişmiş olabilir. Diğer birçok enfeksiyon temelli sağlık sorununda olduğu gibi bu tarz durumlarda göz kızarıklığının bulaşıcı riskleri olduğunu söylemek mümkündür. Dolayısıyla göz kızarıklığı bulunan biriyle temas etmeniz, aynı ortamda bulunmanız durumunda hijyen şartlarına çok daha büyük ölçüde hassasiyetle yaklaşmanız gerekir.
Bununla birlikte göz kızarıklığı yaşayan kişilerin de aynı oranda sterilizasyona ve hijyene önem vermeleri gerekir. Sık sık el yıkamak, olası bulaş risklerini önleyecektir. Ayrıca gözde kızarıklık oluşmasını önlemek ve baştan tedbir almak adına dikkat edilmesi gereken başkaca durumlar da mevcuttur.
Göze herhangi bir temasın ardından gözün yıkanması, makyaj temizleme esnasında üst düzey sterilizasyon, kontakt lens kullanımında hijyene hassasiyet gösterilmesi, alkol ve sigara kullanımının azaltılması, elektronik cihazlarla kurulan münasebetin kontrol edilmesi ve kozmetik ürünlerin paylaşılmaması önemli ölçüde gözde kızarmaları engelleyebilecek tedbirlerdir.
Göz Kızarıklığı Nasıl Tedavi Edilir?
Göz kızarıklığı, birden fazla sebebe bağlı olarak gelişebilecek bir komplikasyondur. Dolayısıyla tedavi süreci bu komplikasyonun neden ortaya çıktığına bağlı olarak farklılık gösterir. Kısa süreli ya da bilinen bir neden bağlı olarak gelişen göz kanaması kendiliğinden geçebilir. Kendiliğinden geçmeyen ya da uzun süreli göz kızarıklıklarında ise mutlaka bu duruma sebebiyet veren hastalıkların tespit edilmesi ve tedavi sürecinin planlanması gerekir.