Beyin fonksiyonlarının yavaş yavaş kaybolması beynin yaşlanması anlamına geliyor. Gençlerde beyin yaşlanması sebeplerinin hipertansiyon, uykusuzluk, radyasyon ve bazı vitamin eksiklikleri olduğunu söyleyen Reem Nöropsikiyatri Merkezi’nden Nörolog Dr. Mehmet Yavuz, doğru beslenmeyle serbest radikallerin beyne etkilerinin azaltılabileceğini söyledi.
Yavuz şöyle konuştu: “Dengesi bozulmuş serbest radikaller, yeniden normal yapıya dönüşmek için sürekli başka moleküllere saldırarak elektron alır ya da verir. Böylece vücudumuzdaki her hücre günde ortalama 10 bin serbest radikalin saldırısına maruz kalır. DNA, oluşan saldırılarla günden güne zarar görür. Hücre yenilenmesi DNA’yı, sıfırdan yenileyemez. Serbest radikaller nedeniyle hasar gören DNA, her yenilenmede giderek yaşlanmış haliyle bir sonraki hücreye nakledilir.”
“Serbest radikalleri uygun gıdalarla ne kadar azaltabilirsek beyin ve vücut yaşlanmasını, buna bağlı olarak da başta unutkanlık olmak üzere birçok hastalığı yenmemiz ya da yavaşlatmamız mümkün olabilir” uyarısını yapan Dr. Yavuz şöyle devam etti: “Üstelik bu durum yalnızca yaşlılarda görülmüyor. Hipertansiyon, vitamin eksiklikleri, uykusuzluk, havasız ve sağlıksız ortamlarda çalışma, elektromanyetik aletlerin yaydığı dalgalar gibi daha birçok neden gençlerde bile beyin yaşlanmasına neden olabilir.”
Beyin dostu gıdalar
Dr. Yavuz beyin dostu gıdaları da şöyle sıraladı: “B vitaminleri, C ve E vitamini ile kafein tüketimi beyin sağlığımız için büyük önem taşır. Ayrıca balık yağı, çay, çikolata, yaban mersini, ıspanak, böğürtlen, çilek, Brüksel lahanası, kara lahana, erik, brokoli, pancar, portakal, kırmızı üzüm, kiraz, kivi, patlıcan, domates ve salatalık da bolca tüketilmeli.”
Beden ve zihin egzersizleri yapın
“Bilimsel araştırmalar her gün yarım saat düzenli yürümenin bile beyin yaşlanmasını ve beyin yorgunluğunu giderdiğini göstermiştir” diyen Dr. Yavuz, “Zihin antrenmanları da, beyin hücreleri arasında yeni bağlantıların oluşmasını sağlar. Müzik aleti çalmak da stresi azaltıp beyni güçlendirir” dedi