Akne, yani halk arasındaki söylenişiyle sivilce; ergenlik çağının doğal bir sorunu gibi düşünülse de aslında ergenlik sonrasında da ortaya çıkabilir ve hayli baş ağrıtabilir. Nitekim son yıllarda cilt hastalıkları hekimlerine ergenlik sonrası başlayan akne nedeniyle başvuran hasta sayısı giderek artıyor. Medical Park Bahçelievler Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Gökhan Okan, kendisi küçük ama derdi büyük bu sorunla ilgili uyarılarda bulundu...
Geç başlayan sivilceler, kadın hastalarda daha sık görülür. Çoğunlukla derin yerleşimli ve ağrılı nodüller şeklinde kendilerini belli ederler. Genellikle ağız çevresi, yanaklar, çene altı ve boyunda yerleşirler. Geç başlayan sivilcelerin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Hormonal bozukluklar, yanlış kullanılan kozmetikler, stres, gıdalar ve bazı ilaçlar; sivilcelerin ortaya çıkmasına neden olabilir.
SU BAZLI ÜRÜN KULLANIN
Ani başlangıçlı sivilce, bazen hormonal bir bozukluğun bulgusu olabilir. Özellikle geç ortaya çıkan sivilceleri olan kadın hastalarda; yumurtalık, böbrek üstü bezi ve tiroit bezi hastalıkları gözlenebilir. Bazen kullanılan bazı ilaçlar da cildin yağ dengesini bozarak, geç başlayan sivilce gelişmesine neden olabilir.
Kozmetikler de geç başlangıçlı sivilcelerin oluşmasına neden olabilecek bir diğer sebeptir. Özellikle yağlı kozmetik ürünler; gözenekleri tıkayarak, sivilce gelişmesine neden olur. Yağlı saç kozmetikleri; saçlarda ve alın hattında sivilce gelişmesine sebebiyet verebilir. Sivilceli cilde sahip olan kişilerin yağsız, su bazlı, 'non-komedojenik' ibaresi bulunan kozmetik ürünleri tercih etmeleri gerekir.
AKNEYE GÖRE İLAÇ VERİLİR
Sivilce, uzun süreli tedavi gerektirir. Kullanılacak ilaçlar, sivilcenin şiddetine göre düzenlenir. İlaçlar etkisini en erken iki-üç ay sonra göstermeye başlar, bu yüzden hastaların bu konuda sabırlı olması gerekir. Hafif şiddetteki sivilceler dıştan sürülen antibiyotik içeren kremlerle tedavi edilirken, orta şiddetteki sivilceler için ise ağızdan kullanılan antibiyotikler ve hormon dengesini düzenleyici özelliği olan doğum kontrol hapları önerilir. Özellikle âdet dönemlerinde, sivilcelerinde artma tarif eden hastalarda, doğum kontrol hapları en etkili tedavi seçeneğidir. Şiddetli sivilcelerde ise yüksek doz A vitamini tedavisi önerilir. Bu tedavi, gebe kalma riski olan kadın hastalarda önerilmez. Dermatoloji uzmanının kontrolünde tedavi yapılmalıdır. Periyodik kan tetkikleriyle ilaç dozu düzenlenmektedir.