Ancak son yıllarda yapılan birçok araştırma bunun tersini gösterdi ve ekmek aklandı. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya’nın hastalarında gözlemlediği yemeğin yanında pilav, makarna, börek yerine ekmek tercih edenler daha iyi ve daha nitelikli kilo kaybı sağlıyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya diyette ekmek tüketiminin önemi hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu.
EN FAYDALISI İKİNCİ BÖLÜM
Buğdayın yapısı incelendiğinde üç bölümden oluşuyor. İlk bölüm buğday tanesinin kabuğu lifin ve posanın depo edildiği yer, ikinci bölüm buğdayın içinde buğdayın kendi beslendiği yer olan ruşeymi ihtiva eden bölüm. Burası bütün vitamin ve minerallerin de depo edildiği yer. Üçüncü bölüm de buğdayın içi, burası da çok nişasta daha az protein içeriyor.
TOK TUTUCU BESLEYİCİ NİTELİK KAZANDIRIYOR
İşte buğday ayrıştırılırken kabuğu ve özü atıldığı için geriye, buğdayın içi olan daha çok nişasta ve daha az protein içeren bölümü kalıyor ve bundan beyaz ekmek yapılıyor. Buğdayın kabuğunda yer alan lifler atıldığı için tok tutucu özelliği azalıyor. Ruşeymi atıldığı için buğdayın tüm vitaminleri ve minerelleri kaybedilmiş olunuyor. Geriye sadece kalori içeren bölümü kalıyor. Halbuki buğday ayrıştırılmadan tam kullanıldığında buğday kabuğu ve özü kaybedilmemiş oluyor, besleyici ve tok tutucu özellik gösteriyor.
Bazen de beyaz una kepek ilave ediliyor, bu ekmekte ise; evet diyet lifi beyaz ekmeğe göre daha çok oluyor ancak vitamin ve mineral açısından tam buğday ekmeğinden fakir bir ekmek oluyor.
KEPEK DEMİR EKSİKLİĞİ YAPAR MI?
Bir de kepek ekmek yemek demir eksikliği yapar, kalsiyumu düşürür gibi bir şehir efsanesi bilgisi var. Bu ekmeğin içindeki kepeğin yiyecekle birlikte vücudumuza giren demiri bağladığı ve vücut tarafından kullanılmaz hale getirildiği söyleniyor. Ancak son araştırmalarda, kepekli ekmek mayalanarak yapıldığı zaman, mayalanma sırasında kepeğin bu demiri, kalsiyumu bağlayıcı özelliği olan fitatların parçalandığını ve kepek ekmeğinin bu özelliğinin de çok azaldığını artık biliyoruz.
ESMER EKMEĞİN FAYDALARI
1- Zayıflarken çok yardımcıdır. Çiğnemesi beyaz ekmeğe göre daha zordur, çiğneme duygusunu tatmin edeceği için
daha az yenir.
2- Esmer ekmek daha zor çiğnendiği için daha çok çiğnemek gerekir. Bu çiğneme sürecinde de leptin hormonu görevini tam yapar nöropeptid Y düzeyini azaltır. Bu yolla da iştahı baskılar.
3- Posa bakımından zengindir. Posa mide bağırsak sisteminde şişerek daha çok doygunluk oluşturur.
Aynı zamanda bu posa bağırsak da hacim oluşturduğu için bağırsaklarda süpürge etkisi yapar ve bağırsak kanserine karşı koruyucu etki gösterir.
4- Esmer ekmeteki bu posa diğer yiyeceklerin ve kendisinin içerdiği şekerin kana karışmasını yavaşlattığı için daha uzun süre tokluk sağlar. Bu nedenle kişi çabuk acıkmaz.
5- Ruşeymli ekmeğin ve tam tahıl ekmeğinin içindeki B gurubu vitaminler özellikle çocuklarda öğrenme ve kavrama fonksiyonunu geliştirir.