Medimagazin logo

En büyük diyet hatası: Zayıflarken ekmek yememek

Yüzyıllardan beri en temel besin maddesi olan ekmek yemekten artık korkar olduk. Biraz şehir efsanesi şeklinde olan bu bilgi kulaktan kulağa yayıldı ve rejime başlayan, diyete giren herkesin ilk vazgeçtikleri temel yiyecek maddesi ekmek oldu.
Kaynak: BUGÜN Gazetesi
En büyük diyet hatası: Zayıflarken ekmek yememek
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Ancak son yıllarda yapılan birçok araştırma bunun tersini gösterdi ve ekmek aklandı. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya’nın hastalarında gözlemlediği yemeğin yanında pilav, makarna, börek yerine ekmek tercih edenler daha iyi ve daha nitelikli kilo kaybı sağlıyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya diyette ekmek tüketiminin önemi hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu.
 
 
EN FAYDALISI İKİNCİ BÖLÜM
 
 
Buğdayın yapısı incelendiğinde üç bölümden oluşuyor. İlk bölüm buğday tanesinin kabuğu lifin ve posanın depo edildiği yer, ikinci bölüm buğdayın içinde buğdayın kendi beslendiği yer olan ruşeymi ihtiva eden bölüm. Burası bütün vitamin ve minerallerin de depo edildiği yer. Üçüncü bölüm de buğdayın içi, burası da çok nişasta daha az protein içeriyor.
 
 
TOK TUTUCU BESLEYİCİ NİTELİK KAZANDIRIYOR
 
 
İşte buğday ayrıştırılırken kabuğu ve özü atıldığı için geriye, buğdayın içi olan daha çok nişasta ve daha az protein içeren bölümü kalıyor ve bundan beyaz ekmek yapılıyor. Buğdayın kabuğunda yer alan lifler atıldığı için tok tutucu özelliği azalıyor. Ruşeymi atıldığı için buğdayın tüm vitaminleri ve minerelleri kaybedilmiş olunuyor. Geriye sadece kalori içeren bölümü kalıyor. Halbuki buğday ayrıştırılmadan tam kullanıldığında buğday kabuğu ve özü kaybedilmemiş oluyor, besleyici ve tok tutucu özellik gösteriyor.
 
 
Bazen de beyaz una kepek ilave ediliyor, bu ekmekte ise; evet diyet lifi beyaz ekmeğe göre daha çok oluyor ancak vitamin ve mineral açısından tam buğday ekmeğinden fakir bir ekmek oluyor.
 
 
KEPEK DEMİR EKSİKLİĞİ YAPAR MI?
 
 
Bir de kepek ekmek yemek demir eksikliği yapar, kalsiyumu düşürür gibi bir şehir efsanesi bilgisi var. Bu ekmeğin içindeki kepeğin yiyecekle birlikte vücudumuza giren demiri bağladığı ve vücut tarafından kullanılmaz hale getirildiği söyleniyor. Ancak son  araştırmalarda, kepekli ekmek mayalanarak yapıldığı zaman, mayalanma sırasında kepeğin bu demiri, kalsiyumu bağlayıcı özelliği olan fitatların parçalandığını ve kepek ekmeğinin bu özelliğinin de çok azaldığını artık biliyoruz. 
 
 
ESMER EKMEĞİN FAYDALARI
 
 
1- Za­yıf­lar­ken çok yar­dım­cı­dır. Çiğ­ne­me­si be­yaz ek­me­ğe gö­re da­ha zor­dur, çiğ­ne­me duy­gu­su­nu tat­min ede­ce­ği için
da­ha az yenir.
 
 
2- Es­mer ek­mek da­ha zor çiğ­nen­di­ği için da­ha çok çiğ­ne­mek ge­re­kir. Bu çiğ­ne­me sü­re­cin­de de lep­tin hor­mo­nu gö­re­vi­ni tam ya­par nö­ro­pep­tid Y dü­ze­yi­ni azal­tır. Bu yol­la­ da iş­ta­hı bas­kı­lar.
 
 
3- Po­sa ba­kı­mın­dan zen­gin­dir. Po­sa mi­de ba­ğır­sak sis­te­min­de şi­şe­rek da­ha çok doy­gun­luk oluş­tu­rur.
Ay­nı za­man­da bu po­sa ba­ğır­sak da ha­cim oluş­tur­du­ğu için ba­ğı­rsak­lar­da sü­pür­ge et­ki­si ya­par ve ba­ğır­sak kan­se­ri­ne kar­şı ko­ru­yu­cu et­ki gös­te­rir.
 
 
4- Es­mer ek­me­te­ki bu po­sa di­ğer yi­ye­cek­le­rin ve ken­di­si­nin içer­di­ği şe­ke­rin ka­na ka­rış­ma­sı­nı ya­vaş­lat­tı­ğı için da­ha uzun sü­re tok­luk sağ­lar. Bu ne­den­le ki­şi ça­buk acık­maz.
 
 
5- Ru­şeym­li ek­me­ğin ve tam ta­hıl ek­me­ği­nin için­de­ki B gu­ru­bu vi­ta­min­ler özel­lik­le ço­cuk­lar­da öğ­ren­me ve kav­ra­ma fonk­si­yo­nu­nu ge­liş­ti­rir.
diyet
dr. ayça kaya
ekmek
zayıflamak
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir