Eğer çocuğunuzun sesi çok sık aralıklarla kısılıyor veya iki haftadan uzun süredir sesi kısıksa mutlaka bunun nedenlerinin araştırılması gerekiyor.
*Çocukların ses tellerinde nodül olur mu?
Ses teli nodülleri, ses tellerinin kötü, yanlış kullanılması, ses hijyenine dikkat edilmemesi gibi nedenlerle gelişiyor. Nodülün, aslında vücudun kendini savunma tepkisi olduğunu vurgulayan Monomente Dil, Konuşma & Bireysel Gelişim, Eğitim ve Danışmanlık Merkezi’nden Uzm. Dil ve Konuşma Terapisti Özlem Akgün Bilgili şunları söyledi: “Ses telleri, yeterince nemlendirilmez, aşırı zorlamalı ve çok fazla kullanılırsa, vücut burayı korumak için daha fazla doku üretir. Bu durumda ses telleri üzerinde toplu iğne başı büyüklüğünde çıkıntılar oluşur. Yani ses teli nodülleri sanıldığı gibi yalnızca şarkıcılarda, öğretmenlerde görülen bir durum değildir. İki yaşındaki çocuklarda dahi ses teli nodülleri görülebilmektedir.” Özlem Akgün bu konudaki sorularımızı yanıtladı.
Çocuklarda uzun süren ses bozukluklarının nedenleri nelerdir?
Genellikle, sesin aşırı derecede zorlanmalı ve çok fazla kullanılması nedeniyle oluşur. Çok yüksek sesle konuşan, sürekli bağıran, her şeye ağlayarak tepki veren ve çok fazla konuşan çocuklarda ses kısıklıkları daha çok görülür. Çocuğun sesini kötü kullandığı dönemlerde ses kısıklığı da kötüleşir, ancak sesini yormadığı dönemlerde ses kısıklığı hafifler.
İleride problemlere neden olur mu?
Çocuklardaki ses bozukluklarına en erken dönemde müdahale edilmelidir. Aksi takdirde çocukta konuşmaya ilişkin yanlış davranışlar giderek alışkanlık haline dönüşür. Bu çocuklar yetişkinlik dönemlerinde de yüksek sesle konuşan, sesiyle kendini göstermeye, kabullendirmeye çalışan kişiler haline gelebilmektedir. Bu durumun kendisinde ve çevresinde yarattığı olumsuz etkileri fark edememektedir. Bunun yanı sıra konuşma davranışını değiştirmediği için sürekli doktor doktor dolaşmakta, bir sürü ilaç tedavileri denenmekte ve ses kısıklığı nedeniyle iş hayatında, sosyal yaşantısında sıkıntılar yaşamaktadır. Pek çok kişi ise sorunun çözümü için cerrahi tedaviye yönelmek durumunda kalmaktadır.
Ergenlikte erkek çocukların sesi neden değişir?
Ergenlikteki ses tellerinin bağlı bulunduğu gırtlak kasları erkeklerde öne doğru dik açı yapacak şekilde büyür, adem elması denen çıkıntı oluşur. Ses telleri uzar ve daha kalın bir ses çıkarabilecek özelliğe kavuşur. Kızlarda ise böyle bir değişiklik olmadığından kızların sesi aynı kalırken erkek çocukların sesi kalınlaşır.
Bu durum düzelir mi?
Bazı erkek çocukları, kendi sesinde meydana gelen bu hızlı değişikliğe adapte olamaz ve ses tellerini doğal çalışma prensibine aykırı kullanır. Bu durum “püberfoni” ya da “mutasyonel falsetto” olarak adlandırılır. Mutasyonel falsetto, çok hızlı tedavi edilir. Zamanında müdahale edilmediğinde yetişkinlik döneminde dahi, kişi bu arada kalmış olan sesiyle konuşmaya devam edebilir. Ergenlik döneminde ses tellerini doğru kullanmayı öğrenemeyen çocuklar, sosyal yaşantıda ciddi sorunlar yaşar, psikolojileri bozulur. Sesindeki sorun nedeniyle, arkadaş ortamlarına girmek istememe, derslere katılmama, ileri yaşlarda askere gitmek istememe, iş görüşmelerine gidememe, karşı cinsle duygusal ilişki kuramama gibi pek çok soruna yol açabilmektedir.