Medimagazin logo

Çocuğun bedensel ve ruhsal gelişimindeki en önemli unsur

Her çocuğun hem beden hem de ruhsal olarak sağlıklı gelişebilmesi için anne sevgisi ve şevkatine ihtiyacı vardır. Cennetin ayakları altında olduğu annelerimizin günü kutlu olsun
Kaynak: BUGÜN GAZETESİ
Çocuğun bedensel ve ruhsal gelişimindeki en önemli unsur
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Bugün Anneler Günü. Yaradan, annelere kimseye nasip etmediği üreme fonksiyonu vermiş ve ürettiği canlıyı da emzirmek suretiyle halen bunca çalışmaya rağmen insanoğlunun benzerini yapamadığı anne sütü ile beslenmesine imkan sağlamış.
 
Kadıköy Florence Nightingale Hastanesi Prof.Dr. Atilla Büyükgebiz, “Anne ile temasta olmak, anne sevgisi hem çocuğun psikolojik olarak gelişimine katkıda bulunur hem de anneden uzak kalmak stresi olmadığı için, sevgi ortamında büyüme ve gelişme  ile alakalı hormonların düzenli salgılanmasında etkili olur” dedi.
 
Bağışıklık sisteminden zekaya kadar her şeyi etkiliyor
 
“Oysa hayatımızı devam ettirebilmemiz, büyüyüp, gelişebilmemiz için hormonlarımızın düzenli salgılanması gerekir” diyen Prof. Büyükgebiz, hormonlarımızın bedenimiz üzerindeki etkilerini de şöyle aktardı:
 
“Eğer kortizol hormonu az salgılanırsa hastalıklara karşı direncimiz azalır; strese karşı koyamayız, fazla salgılanırsa şişmanlık, tansiyonda artma, büyümede gerilik gibi belirtiler gözlenir.
 
Eğer tiroid hormonumuz az salgılanırsa hem metabolizmamız yavaşlar hem de çocukluk çağında zeka gelişimimiz olumsuz etkilenir; büyümemiz olumsuz etkilenir. Büyüme hormonumuz az salgılanırsa boy kısalığı gözlenir; cinsellik hormonları olan testosteron veya östrojen az salgılanırsa ergenlik gecikir, yine boy kısalığı meydana gelir.”
 
Sevgi ortamı büyüme ve gelişmeyi hızlandırır
 
Yuva çocukları ile ilgili bir araştırmanın çok çarpıcı sonuçlarına da değinen Prof. Büyükgebiz şu bilgileri paylaştı: “Annesini kaybetmiş ve yuvaya bakım için verilmiş çocuklarda boy uzamasında yavaşlama ve akranlarından geri kalma tespit edilmiştir. Bu çocukların yıllık boy artımları akranlarına göre geri olmakta ve büyüme geriliği ortaya çıkmaktadır.
 
Nedeni, büyüme hormonu salınımının bozuk olmasından dolayı yeterli büyüme sağlanamamasıdır. Bu çocuklar, bir aileye evlat olarak verilip bir anne sevgi ve şefkatine sahip olduklarında büyüme hormon salgılanmaları düzelmiş, boylarında artış gözlenmiş ve akranlarını yakalamışlardır. Oluşan sevgi ortamı ve stresin ortadan kalkması, hormon salgılanmasını olumlu etkileyerek, boy artışının normalleşmesine neden olmuştur.”
 
Anne kaybı hormon salınımlarını bozuyor
 
Ağır psikolojik sorunlar hormonların salınımını olumsuz etkiler. Ailede özellikle annenin kaybı, evden ayrılma gibi ağır streslerde özellikle ergenliği başlatıcı cinsellik hormonları ve büyüme hormonunda salınım yetersizliği ortaya çıkar.
 
Bu durum boy kısalığına ve ergenliğe geç girmeye neden olur. Ayrıca bu gibi durumlarda artan stres hormonu, kortizol, hem diğer hormonların salınımını bozar; hem de büyüme kıkırdakları üzerinde olumsuz etki yapar.
 
Düzenli salgılanabilmesi için neler gerekli?
 
Hormonlarımızın düzenli salgılanabilmesi için başta uygun beslenme, vitamin ve minerallerin yeterli alınmasının şart olduğunu söyledi.
Prof. Büyükgebiz, “Uyku düzeninin iyi olması, aşırı zayıf veya aşırı kilolu olmamak, radyasyon, kimyasallar, elektromanyetik dalgalardan uzak durmak yani iyi bir çevre; eğer genetik veya hormon salgılanmasını bozacak herhangi bir hastalık yoksa hormonlarımızın düzenli salgılanmasını ve kaliteli bir hayat yaşamamızı sağlar” ifadesini kullandı.
çocuğun
bedensel
ruhsal
gelişimindeki
unsur
anne
sevgisi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir