Medimagazin logo

Besin zehirlenmelerine dikkat

Gümüşhane Halk Sağlığı Müdürü Engin Pehlivan, genellikle hijyenik yönden uygun olmayan koşullarda hazırlanan ve pişirilen besinlerde üreyen bakterilerin, besin zehirlenmelerine neden olduğunu bildirdi.
 Besin zehirlenmelerine dikkat
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Pehlivan, yaptığı açıklamada, besin zehirlenmesinin, herhangi bir yiyecek ya da içeceğin tüketimi sonucu meydana gelen enfeksiyon veya intoksikasyon durumuna verilen genel ad olduğunu belirtti.

Besin zehirlenmelerinin, halk sağlığını yakından ilgilendiren yaygın hastalıklardan biri olduğunu kaydeden Pehlivan, şöyle devam etti:

"Çoğunlukla hafif seyirli ve kısa süreli hastalıklar olmalarına karşın, zehirlenmeye yol açan besinle ve kişiyle ilişkili bazı faktörler, hastalığın zaman zaman daha ağır seyretmesine hatta ölümcül olmasına yol açabilir. Besin kaynaklı hastalıklara, besin zehirlenmelerine neden olan etmenler arasında kimyasal maddeler, doğal besin toksinleri, metaller, tarım ilaçları, deterjanlar, plastikler, parazitler ve mikroorganizmalar sayılabilir. Besinlere çeşitli kaynaklardan bulaşan veya bir amaçla dışarıdan eklenen bazı kimyasal maddelerin miktarları belirli bir düzeyi geçerse besin zehirlenmelerine yol açabilir."

Besin saklamaya uygun olmayan araç ve gereçlerden de zehirli maddelerin çözünmesiyle besine metal bulaşması olabileceğine dikkati çeken Pehlivan, şunları kaydetti:

"Asitli besinlerin bakır veya bileşiminde kurşun içeren kaplarda saklanması veya besinlerin kalaysız bakır kaplarda bekletilmesi de ağır metal zehirlenmelerine yol açabilir. Bu nedenle kalaysız bakır, boyalı plastik ve alüminyum kaplarda besinler bekletilmemelidir. Tarım ürünlerinde verimin arttırılması için kullanılan ilaçlar da bilinçsizlik ve hatalı uygulamalar nedeniyle besinleri kirletebilir. Bazı besinlerin yapısında doğal olarak 'toksin' denilen zehirli bileşikler bulunur. Bazı mantar türleri, deli bal ve yeşillenmiş, filizlenmiş patates yapılarında bulundurdukları doğal zehirli maddeler nedeniyle besin zehirlenmelerine yol açabilir. Mikroorganizmalar içerisinde özellikle bakteriler, besin kaynaklı pek çok hastalığın temel sorumlusudur. Genellikle hijyenik yönden uygun olmayan koşullarda hazırlanan ve pişirilen besinlerde üreyen bakteriler, besin zehirlenmelerine neden olmaktadır."
 

besin zehirlenmeleri
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir