Medimagazin logo

Bağlar kopsa da umut bitmez!

Ön çapraz bağ kopması ve iyileşme sürecini Doç. Dr. Tolgahan Kuru’ya sorduk.
Bağlar kopsa da umut bitmez!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Ön çapraz bağ (ÖÇB) kopması, sporculardan masa başı çalışanlarına kadar herkesin korkulu rüyası olabiliyor. Peki, bir anda “kopan” bu bağlar nasıl onarılır, iyileşme süreci nasıldır? İşte bu soruların cevabını, Ortopedi ve Travmatoloji Doçenti Dr. Tolgahan Kuru’ya sorduk.

ÖÇB Kopması Nedir? Sporcuların Kâbusu mu?

Ön çapraz bağ kopması, özellikle ani dönüş hareketlerinde ya da zıplama sonrasında dizin aniden dönmesiyle meydana gelen bir durum. Dr. Kuru, bu durumu “Diziniz adeta ‘bu dönüşü ben almayayım’ diyerek isyan eder ve çapraz bağınız kopar,” şeklinde açıklıyor. Bu bağlar, dizin stabilitesini sağlamakla görevli, yani kopması durumunda dizde bir kararsızlık hissi oluşabilir.

Belirtiler: Kopan Bağ, Dizde Kopan Fırtına Gibi

ÖÇB koptuğunda genellikle “pop” diye bir ses duyulur. Dr. Kuru’ya göre bu ses, “Dizinizin size fırtınalı bir haber vermesi gibidir.” Ardından dizde şişlik, ağrı ve hareket kısıtlılığı başlar. Bu noktada, hemen bir uzmana başvurmak önemlidir.

 

Tedavi Süreci: Ameliyat mı, Rehabilitasyon mu?

ÖÇB kopmalarında tedavi, kişinin yaşam tarzına ve bağın hasar derecesine bağlı olarak değişir. Dr. Kuru, “Her ön çapraz bağ kopması ameliyat gerektirmez. Eğer profesyonel bir sporcuysanız veya dizinize çok yük bindiren bir yaşam tarzınız varsa, ameliyat daha mantıklı bir seçenek olabilir. Ama eğer ‘Benim için bir daha kayak yapmamak problem değil’ diyorsanız, yoğun bir rehabilitasyon programıyla da dizinizi toparlayabilirsiniz,” diyor.

Ameliyat, kopan bağın yerine yeni bir bağ yerleştirilmesini içerir. Bu işlem sonrası iyileşme süreci sabır ve disiplin gerektirir. “Bağlarınızı tamir ettirirken, sanki dizinize ikinci bir şans veriyorsunuz. Ama bu şansı doğru kullanmak da sizin elinizde,” diye ekliyor Dr. Kuru.

Rehabilitasyon ise, ameliyat olmadan dizinizi güçlendirme ve stabilite kazandırma sürecidir. “Rehabilitasyon, dizinize ‘Tamam, kopardın ama birlikte çalışabiliriz’ demek gibidir,” diyor Dr. Kuru. Fizyoterapi, güçlendirme egzersizleri ve düzenli takiplerle, bazı hastalar ameliyata gerek kalmadan eski aktivitelerine dönebilir.

İyileşme: Maraton mu, Sprint mi?

İyileşme süreci her hasta için farklılık gösterebilir. Genellikle 6 ila 12 ay arasında değişen bu süreçte, Dr. Kuru, “Dizinizle tekrar barışmak için zaman verin,” diyor. Yani bu bir maraton, sprint değil. Sabırlı olmak ve adım adım ilerlemek en önemli nokta.

Öneriler: Dizlerinizi Şımartın!

Son olarak, Dr. Kuru’dan birkaç öneri aldık. “Dizlerinize iyi bakın! Onlara gereksiz yük bindirmeyin, spor yaparken ısınmayı unutmayın. Ve tabii ki, zıplarken iki kere düşünün!”

Ön çapraz bağ kopması ciddi bir durum olsa da, doğru tedavi ve rehabilitasyon ile dizleriniz tekrar eski gücüne kavuşabilir. Unutmayın, kopan bağlar umutları koparmaz!

on capraz bag kopmasi
doc dr tolgahan kuru
Yorum (5)
Ayşe demir
saygideğer tolgahan kuru hocam sayenizde yaşama kalitemiz artti.bizlere derman oldunuz.allah sizden razı olsun.mesleğinizi gercekten severek yapiyorsunuz.hastam rahatca geziyor.dualar ediyor size yataga bagli bir insani hayata kazandirdiniz.
Cevapla
Muhittin Cevizoğlu
hocam sayende halı sahalara devam ediyorum,haberi görünce kendi ameliyatım aklıma geldi rabbim senden razı olsun,başarılar diliyorum size
Cevapla
Enver Canpolat
hocam nazar değmesin ,beni hatırlarsın az uğraştırmadım seni,sayende koşuyorum en önemlisi işimi yapabiliyorum,hürmetlerimi sunarım
Cevapla
Vedat dünçer
hocam sayesinde mahalleye çıkıp yürüyebiliyorum , diz ağrımdan evden çıkamıodum asansörde yok,çok şükür şimdi merdivende çıkıyorum rahatça yürüyorum,sağol hocam
Cevapla
Cevher tokrek
hocam ayaklarımı ameliyat etmişti,elleri dert görmesin,selamlar hocama şifa gördüm sayesinde.allah razı olsun
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir