Medimagazin logo

Aşırı sıcaklar böbrek taşına neden oluyor

Yaz aylarında aşırı sıcaklara rağmen su tüketiminin yeterli ölçüde yapılmamasının böbrek taşına neden olduğu belirtildi.
 Aşırı sıcaklar böbrek taşına neden oluyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Çoğu zaman tarif edilemeyecek kadar şiddetli bir ağrıyla kendini gösteren böbrek taşı oluşumu, son yıllarda hızla artıyor. Erkeklerde kadınlara oranla üç kat daha fazla görülen böbrek taşının en önemli nedenleri arasında ise yanlış beslenme geliyor.“Özellikle sıcak yaz günlerinde su tüketimini yeterli ölçüde yapmayan bireylerde böbrek taşı sorununun daha sık görüldüğünü belirten Özel Medline Aydın Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Cemal Selçuk Ertaş, “Ülkemizdeki en yaygın sağlık problemlerinin başında gelen böbrek taşı rahatsızlığı, idrardaki kristallerin üst üste birikmesiyle oluşur. Böbrek ve idrar yollarındaki taşlar hiçbir bulgu vermeden gelişebileceği gibi bazen ciddi sorunlara da neden olabilir. Böbrek taşı rahatsızlığında en sık görülen yakınma ağrıdır. Taşın yerleşimine göre değişiklik gösterebilen ağrıya bulantı ve kusma da eşlik edebilir. Bir diğer bulgu da idrarda kan görülmesidir. Özellikle taş mesaneye yaklaştığında, hastalarda idrar yapmada zorluk da görülebilmektedir. Daha da ciddi durumlarda, yüksel ateş ve idrar yapamama tabloları da ortaya çıkabilir” dedi.

Böbrek taşı oluşumuza karşı bol su içilmesi tavsiyesinde bulunan Ertaş, “Böbrek taşını engellemenin kesin bir yolu bulunmuyor. Ancak alınacak bazı tedbirlerle böbrek taşı oluşum riski azaltılabilir. Bunun için günde ortalama 2-2,5 litre su tüketilmesi gerektiğini belirten Özel Medline Aydın Hastanesi’nden Üroloji Uzmanı Op. Dr. Cemal Selçuk Ertaş, günlük beslenmenin de önemini vurguluyor. Böbrek taşı rahatsızlığına karşı meyve ve sebze miktarını artırırken, hayvansal gıdaları da mümkün olduğunca azaltmak gerekiyor. Aynı zamanda mümkün olduğunca az tuz tüketilmelidir. İdrar yolları taşlarının 1 santimetreden küçük olanları çoğunlukla kendiliğinden düşer. Bu aşamada uygun ağrı kesiciler önerilir. Üroloji uzmanı taşın yerine, büyüklüğüne, böbreğin durumuna ve ağrının şiddetine göre farklı tedavi yöntemleri de önerebilir. Bu nedenle taş hastalığı olanlar uygun tedaviyi almak üzere Ürologa başvurmalıdır” diye konuştu.Dr. Ertaş, böbrek taşı oluşturan başlıca nedenleri ise şu şekilde sıraladı: “Yetersiz sıvı alımı. Genetik faktörler. Sıcak bölgelerde yaşayanlar veya güneşe fazla maruz kalanlar. İdrar yolları enfeksiyonları. Bazı bağırsak hastalıkları ve ameliyatları. Bazı metabolik hastalıklar. İdrarda kalsiyum, sistin, ürik asit ve oksalat miktarının fazla olması. Beslenme alışkanlıkları. Böbreğin bazı yapısal ve fonksiyonel bozuklukları”

böbrek taşı
tedavi
medline
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir