Havaların aşırı soğuk olmasıyla birlikte artan soğuk algınlığı hastalıklarının bilinçsiz şekilde tüketilen anti gribal ilaçlarla daha da bulaşıcı hale geldiğini belirten Dr. Tunçözgür, "Soğuk alma, üşütme sonucu üst solunum yollarında, nezle, boğaz ağrısı, kırıklık ve ürpermeyi izleyen ateş yükselmesi gibi belirtilerle herkeste ve sık görülen bir hastalıktır. Halk arasında yanlış olarak grip diye isimlendirilen soğuk algınlığı, basit ve 2-3 günde iyileşen bir hastalıktır. Bu hastalığı oluşturan 200 kadar
çeşitli virüs vardır. Bahar aylarında ufak salgınlara bile neden olabilir. Bu zamanlarda kalabalıklardan sakınmalıdır. Koruyucu olarak aşı yapılabilir, C vitamini alınabilir. Aşı olarak influenza virüsüne karşı hazırlanmış bivalan aşılar bulunmaktadır. Viral enfeksiyonlara karşı direnç sağlamak için vücudun meydana getirdiği ve interferon adı verilen proteinler henüz tedavi alanına girmemiştir" dedi.
"Anti gribal ilaçlara çok dikkat edilmeli ve bunları peynir ekmek gibi tüketilmemelidir" diyen Uzm. Dr. Nurdan Tunçözgür, "Soğuk algınlığının ilk belirtileri burun akıntısı ve hapşırıktır. Başlangıçta su gibi olan burun akıntısı, bir süre sonra sarı, yeşil renkli, koyu bir kıvam alır. Özellikle çocuklarda boğaz ağrısı, öksürük, baş ağrısı, ateş, halsizlik, kas ağrıları ve iştahsızlık da görülebilir. Soğuk algınlığı geçiren bir bebeğin ya da çocuğun ateşi 39 dereceye kadar çıkabilir. Soğuk algınlığının
kuluçka devresi 1-3 gündür. Bazı vakalarda, soğuk algınlığı 3-10 gün devam edebilir. Bilinçsiz bir şekilde ilaç tüketimi yapılmamalıdır. Eğer rahatsızlık durumları ve belirtileri var ise hemen doktora başvurulması gerekmektedir. Peynir-ekmek gibi anti gribal ilaçlar tüketilmemelidir. Modern tıp biliminde, antihistamin türü ilaçlar, üst solunum yollarını rahatlatan ilaçlar, öksürük şurubu, istirahat ve bol sıvı tüketimi önerilmektedir. Aspirin sadece çok ağır soğuk algınlığı vakalarında tavsiye edilmektedir.
Hafif soğuk algınlığı vakalarında peynir-ekmek yer gibi aspirin kullanılmamalıdır. Çünkü aspirin viral durumu daha çok alevlendirir ve hastalığı daha bulaşıcı bir hale getirir. Aşı etkili bir çözüm değildir çünkü gün geçtikçe (daha fazla) sayıda yeni virüsler ortaya çıkmaktadır" diye konuştu.