Güneş koruyucu kremlerin ya da nemlendiricilerin içine konabilen etken maddelerin bulunduğu ürünler ile akne tedavisi yapılırken, akne sonrası izler de azaltılıyor. Dünyada farmakoloji alanında çok sayıda çalışmaya imza atan ve bu alana ilişkin 16 patentli ürün geliştiren İtalyan bilim insanı Dr. Gianfranco de Paoli Ambrosi uygulamalı dermatoloji kongresi için Türkiye’ye geldi.
Kozmetik de tetikliyor
Ambrossi, aknenin oluşumunda, cildin aşırı yağ üretimi, cilt hücrelerinin fazla üretimi ve propioni bakterium aknes diye isimlendirilen bakterinin etken olduğunu ifade etti. Ambrosi, çevresel etkenlere bağlı olarak oluşabilen klorakne’nin ise dış alerjenlerden kaynaklandığını, bazı kimyasal ve kozmetik içeriklere bağlı da ortaya çıkabildiğini işaret etti. Ambrosi, kozmetik aknesinde bu ürünlerdeki aktif içeriklerin etkili olabildiğini söyledi.
Direnç gelişti
Akne tedavisinde kullanılan antibiyotiklerde direnç geliştiğine vurgu yapan Ambrosi, şunları kaydetti: “Örneğin eritromisin, bakterilerin direnç geliştirmesi nedeni ile artık 30 yıl önce olduğu kadar etkili olamıyor. Komedonların yoğun olduğu akneyi tedavi etmek için kullanılan retinoik asit türevleri; cildi soyarak güneşe hassasiyet yarattıkları ve ciltte kızarıklık ve alerjilere neden olabildikleri için kullanımları kısıtlanabiliyor. Ancak bu ilaçlar dermatologların hâlâ akneye karşı en güçlü silahları olarak görünüyor.”
Tedavide 3 yeni etken madde
Dr. Ambrosi, tedavi seçeneklerin araştırılıp bu kapsamda ürünler geliştirildiğini vurguladı. Ambrosi, “Bu ürünler, yan etkiye neden olmaksızın hafif ve orta seviye aknenin tedavisine kolaylık sağlıyor ve güvenli kullanılabiliyor. İleri seviye aknede ise diğer akne tedavileri ile kombine kullanmak mümkün olabiliyor” dedi.