MEDİMAGAZİN - Son çalışmalar COVID-19 ve uzun vadeli etkileri ile ilgili endişe verici bir eğilimin altını çizdı. Aşılar COVID enfeksiyonlarının şiddetini azaltmış olsa da, araştırmalar her COVID enfeksiyonunun, hatta hafif olanların bile, uzun COVID riskini artırdığını gösteriyor. Bu bulgu, tekrarlanan hafif enfeksiyonların zararsız olduğuna dair mitleri ortadan kaldırmakta ve onları Rus ruleti oynamaya benzetiliyor.
Uzun COVID ve etkileri
Potansiyel olarak ömür boyu sürecek sonuçları olan çok sistemli bir hastalık olan uzun COVID, dünya çapında tahmini 65 milyon insanı etkilemektedir. SARS-CoV-2 ile enfekte olanlar arasında yüzde 10 ila 50 arasında değişen oranlarla çeşitli bir yaygınlığa sahiptir.
Epidemiyolog Benjamin Bowe ve meslektaşları tarafından 138.818 ABD gazisini takip eden bir çalışma, yeniden enfeksiyonun birden fazla organ sisteminde uzun COVID riskini artırdığını buldu. Çalışma, uzun COVID'in etkilerinin kümülatif olduğunu ve sonraki enfeksiyonların sağlık sorunlarını daha da kötüleştirdiğini öne sürdü.
Daha geniş araştırma bulguları
Gazilere yönelik bu çalışma evrensel olarak geçerli olmasa da, daha geniş bir demografiyi kapsayan bir Kanada çalışması da dahil olmak üzere diğer araştırmalar bu bulguları desteklemektedir. ABD'de 1,5 milyon kişiyi kapsayan bir başka çalışmada, özellikle yeni COVID-19 varyantları ile yeniden enfeksiyonların ardından uzun COVID vakalarında artış gözlemlendi.
Bu çalışmalar, sayı ve genellenebilirlik açısından sınırlı olmakla birlikte, COVID-19 yeniden enfeksiyonlarını uzun vadeli semptomlarla ilişkilendiren artan kanıtlara katkıda bulunuyor.
Virüsün bağışıklık sistemi üzerindeki etkisi
COVID-19 bağışıklık sistemini etkileyerek uzun vadeli bağışıklık için kritik olan hafıza T hücrelerini hedef alır ve kendi kendilerini yok etmelerine neden olur. T hücrelerinin bu şekilde tükenmesi, COVID-19'un uzun vadeli sonuçlarından biridir ve potansiyel olarak diğer hastalıkların daha şiddetli ve sık salgınlarına yol açar.
Endişeler ve geleceğe yönelik öneriler
SARS-CoV-2'nin hızlı mutasyonu, JN.1 suşu (Pirola) gibi yeni suşların mevcut aşılarla ve geçmiş enfeksiyonlarla mücadeleyi zorlaştıran mutasyonlar göstermesiyle devam eden zorluklar ortaya çıkarıyor. Bu bulgulara cevaben, sağlık profesyonelleri ve savunucuları, uzun COVID ile karşı karşıya olanlara daha fazla destek verilmesi çağrısında bulunarak, bu alanda sürekli tetikte olma ve araştırma ihtiyacının altını çizdiler.